Limburgse koe uit Maas gered in Brabants dorp 100 kilometer verderop

Dat de koe zo'n afstand kon afleggen, komt volgens de brandweer door de ongekend snelle stroming van de Maas.
Dat de koe zo'n afstand kon afleggen, komt volgens de brandweer door de ongekend snelle stroming van de Maas. Foto Sem van der Wal/ANP

Zaterdagmiddag heeft de Brabantse brandweer in het dorpje Escharen een koe uit de Maas gered die een nogal lange reis had afgelegd. Zij kwam uit het zo’n honderd kilometer verderop gelegen Midden-Limburgse plaatsje Echt. Dat bevestigt Cees van der Lee, de bevelvoerder van het voor de redding verantwoordelijke brandweerteam na berichtgeving van Omroep Brabant.

De koe bleef ter hoogte van Escharen aan een ook in het water terechtgekomen afrastering haken. Daar kon de lokale brandweer het dier redden, bijgestaan door het Technisch Takelteam, het specialistische vee-reddingsteam van Brabant-Noord. De donkerbruine koe – „zoals je die vaak ziet in natuurgebieden of uiterwaarden” – kon met haar oormerk getraceerd worden tot een verzorger in het Limburgse Echt, aldus Van der Lee. Op beelden van de reddingsactie is te zien dat circa tien mannen nodig waren om het dier uit het water te trekken.

Dat de koe in zo’n kort tijdsbestek zo’n flinke afstand heeft afgelegd, komt volgens de brandweerman door de huidige, ongekend snelle stroming van de Maas. Het dier is ter plaatse door een veearts gecontroleerd en maakt het ondanks de lange reis goed. „Zij leek in eerste instantie erg verzwakt, maar eenmaal op de kade bleek zij nog goed ter been”, blikt de bevelvoerder terug, die nog nooit meemaakte dat een dier zo’n langer waterreis maakte. „Wij hopen op nog meer van dit soort succesverhalen”, aldus Van der Lee. „Want deze koe gaat het zeker overleven.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opbrengst Giro 777 voor rampregio’s Limburg passeert 2 miljoen euro