Frankrijk verscherpt inreisbeleid en versoepelt regels voor volledige vaccinatie

Bezoekers van de Notre Dame de Lourdes in Zuid-Frankrijk worden herinnerd aan de coronamaatregelen.
Bezoekers van de Notre Dame de Lourdes in Zuid-Frankrijk worden herinnerd aan de coronamaatregelen. Foto Ludovic Marin/AFP

Wie nog niet volledig gevaccineerd is en van Nederland naar Frankrijk reist, moet vanaf middernacht een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen die niet ouder is dan 24 uur. Dat heeft de Franse regering zaterdag bekendgemaakt. Eerder mocht een coronatest voor ongevaccineerde reizigers maximaal 72 uur oud zijn. Wie volledig gevaccineerd is en dat kan aantonen, hoeft geen testuitslag te overleggen.

Tegelijkertijd versoepelt Frankrijk de regels voor wie het als volledig gevaccineerd beschouwt. Iedereen die twee prikken heeft gehad met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, hoeft zeven dagen na de laatste inenting geen negatieve testuitslag meer te kunnen overleggen. Eerder werden gevaccineerden pas veertien dagen na hun tweede prik als volledig gevaccineerd beschouwd. Voor het Janssen-vaccin geldt een termijn van 28 dagen.

Het tonen van de negatieve testuitslag die niet ouder is dan 24 uur, zal ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland. Aanleiding voor het besluit is de rappe verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus. De verscherping van het inreisbeleid zal niet gelden voor reizigers uit Nederland die nu al in Frankrijk zijn.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Derde dag op rij meer dan 11.000 positieve coronatests