Evacués uit gebied rond Meerssen mogen terug naar hun huis

Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal is doorgebroken. Hierdoor kwam het gebied deels onder water te staan.
Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal is doorgebroken. Hierdoor kwam het gebied deels onder water te staan. Foto Remko de Waal/ANP

Inwoners van het gebied rond het Zuid-Limburgse Meerssen kunnen zaterdagochtend weer naar huis. Mensen uit Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moesten vrijdagmiddag hun huis verlaten, nadat een gat was ontstaan in de dijk van het Julianakanaal. Dit leidde tot acuut overstromingsgevaar.

Het gat werd in de loop van de middag gedicht, waarop het waterpeil begon te zakken. Inmiddels is het volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor bewoners veilig genoeg om weer terug te gaan, na elders de nacht te hebben doorgebracht. Kelders in het gebied worden leeggepompt.

De Veiligheidsregio Noord-Limburg meldt dat het gevaar bij Roermond nog niet is geweken. De hoogwaterpiek duurt daar nog zeker tot zondagochtend 06.00 uur. Vooralsnog kunnen veel evacués nog niet naar huis. Datzelfde geldt voor de rond de tienduizend mensen uit Venlo die in veiligheid zijn gebracht. Hier wordt de piekstroom van de Maas verwacht tussen zaterdag 5.00 uur en 19.00 uur.

De snel stromende Maas en de overstromingen trekken veel bekijks van ramptoeristen. De Veiligheidsregio Noord-Limburg verzoekt hen weg te blijven, omdat hulpdiensten hierdoor gehinderd kunnen worden in hun werkzaamheden. Ook wijst zij erop dat in sommige gebieden een noodverordening is afgegeven, waardoor mogelijk boetes worden opgelegd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Evacués uit gebied rond Meerssen mogen terug naar hun huis