Duitse bewindslieden bezoeken getroffen stad Erfstadt

Frank-Walter Steinmeier (tweede van rechts) en Armin Laschet (rechts) ontmoetten in Erfstadt vrijwillige reddingswerkers. Foto Marius Becker/EPA

Zaterdag bezochten de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier en de Noordrijn-Westfalense minister-president Armin Laschet het zwaar getroffen Erftstadt, 25 kilometer ten zuiden van Keulen. Na de stortregens van woensdag op donderdag trad de rivier de Erft buiten haar oevers. Donderdagochtend begonnen als gevolg van de sterke stroming de wanden van een grindgroeve in te zakken; daarop volgden enorme aardverschuivingen die hele huizen meesleurden. Met helikopters en bootjes is geprobeerd de hele getroffen wijk, Erftstadt-Blessem, te evacueëren; of dat gelukt is, en of er slachtoffers zijn, is zaterdagmiddag nog onduidelijk.

Steinmeier en Laschet bezochten slachtoffers en hulpdiensten ter plaatse. Bondspresident Steinmeier zei dat „mensen alles hebben verloren, wat ze een leven lang hebben opgebouwd”. Het lot van degenen die ook geliefden verloren „verscheurt onze harten”, volgens Steinmeier.

Ook Laschet, die in september met zijn CDU de verkiezingen hoopt te winnen om zo Angela Merkel op te volgen, sprak zijn medeleven uit voor de slachtoffers. Bovendien zei hij: „Men ziet dat bij zo’n crisis honderden mensen solidair zijn en helpen.” In Erftstadt zijn hulpdiensten uit heel Duitsland aan het werk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opbrengst Giro 777 voor rampregio’s Limburg passeert 2 miljoen euro