Dodental in Duitsland is inmiddels 141, in België 27 dodelijke slachtoffers

In Duitsland en België is in de loop van zaterdag het dodental als gevolg van de overstromingen verder opgelopen. Volgens persbureau Reuters zijn in Duitsland in ieder geval 141 mensen omgekomen. In Ahrweiler, de rampregio ten zuiden van Keulen, zijn volgens de politie 98 dodelijke slachtoffers te betreuren. Het lot van honderden mensen is nog onduidelijk; zij worden vermist of kunnen niet bereikt konden worden vanwege het hoge water of gemankeerde communicatiemiddelen. Autoriteiten van de stad Erfstadt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen melden dat daar 43 inwoners zijn omgekomen.

Het Belgische nationale crisiscentrum heeft tot nu toe informatie over 27 dodelijke slachtoffers die daar zijn gevallen. 103 mensen zijn nog „vermoedelijk vermist of onbereikbaar”, waarbij aannemelijk is dat een aantal geen mobiele telefoon heeft of die niet kon opladen. Het kan ook zo zijn dat ernstig gewonde mensen in het ziekenhuis liggen zonder identificatiebewijs. In een recente update roept de instantie mensen op om niet te gaan kijken in het getroffen gebied, omdat bezoekers zichzelf in gevaar brengen en reddingsacties bemoeilijken. Ook adviseert het crisiscentrum dat mensen behalve op hun fysieke veiligheid en op noodhulp ook letten op hun eigen psychische gesteldheid.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Gemeente doet dringende oproep tot evacuatie van Limburgse dorp Well