Laatste nieuws coronacrisis

Aantal positieve tests daalt licht, 42 nieuwe ziekenhuisopnames

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 17 en zondag 18 juli de ontwikkelingen rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws:

 • De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zondag de plaats Schuld in de deelstaat Rijnland-Palts bezocht. Samen met regiopremier Malu Dreyer sprak ze met inwoners en hulpverleners in de regio. De situatie ter plaatse noemde ze „surrealistisch” en „angstaanjagend”. Ze beloofde dat de overheid snel financiële hulp zal verlenen aan het gebied. Het dodental van de watersnood in Duitsland stond zondag op 156, honderden mensen waren nog vermist.
 • Het dodenaantal als gevolg van de overstromingen in België stond zaterdagmiddag op 27, meer dan 163 mensen worden nog vermist. Het Waalse Pepinster is het zwaarst getroffen. Een rij huizen langs de rivier werd daar weggevaagd. Hulpdiensten zoeken maandag verder naar slachtoffers en overlevenden.
 • Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo gaat woensdag weer open. Het ziekenhuis werd vrijdag volledig ontruimd uit vrees voor wateroverlast door een overstroming van de Maas. De meeste inwoners van de stad mochten zondag ook weer terug naar huis.
 • Watermaatschappij WML Limburg heeft inwoners van de provincie opgeroepen zuinig om te gaan met drinkwater. WML zou nog niet de „volle productiecapaciteit” voor drinkwater beschikbaar hebben door de watersnood van afgelopen dagen, waardoor er mogelijk tekorten ontstaan als er te veel water verbruikt wordt.
 • Lees meer in het blog van 19 juli

  Buitenland strenger voor reizigers uit rood Nederland

  Door het hoge aantal dagelijkse coronabesmettingen, kleurt Nederland inmiddels rood op de coronakaart van Europa. Hoewel geen land dicht is voor Nederlandse reizigers, wijzigen de toelatingsregels van andere landen daardoor voortdurend.

  Lees hier: de wijzigingen die gelden in onder meer Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Groot-Brittannië.

  Vanaf maandag 28 dagen tussen twee prikken, alleen voor nieuwe afspraken

  De GGD’s verkorten de periode tussen twee coronaprikken met mRNA-vaccins maandag van 35 tot 28 dagen. Dat laat een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR zondag weten naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. De verkorte prikpauze zal alleen gelden voor mensen die nog een afspraak moeten maken voor hun coronavaccinatie en dus niet voor degenen die al één prik hebben gekregen. „Ruim drie miljoen mensen hebben nu al een tweede afspraak staan, die kunnen we niet allemaal vervroegen”, aldus de woordvoerder. „Daar hebben we niet genoeg vaccins voor.”

  Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maakte eerder deze week bekend dat de prikpauze teruggebracht zou worden van 35 naar 25 dagen. Op de bijsluiter van het Moderna-vaccin staat dat de tweede prik 28 dagen na de eerste toegediend mag worden, voor het middel van Pfizer/BioNTech wordt 21 dagen aangehouden. Omdat bij het maken van een eerste prikafspraak ook direct de tweede wordt gemaakt en bovendien niet vooraf duidelijk is wie welk middel toegediend krijgt, kan de pauze volgens de GGD GHOR niet vervroegd worden naar 25 dagen.

  „We weten vooraf niet hoeveel voorraad er is van welk vaccin per locatie”, aldus de woordvoerder. „We nemen dus liever het zekere voor het onzekere en houden iedereen aan de termijn van 28 dagen die voor het vaccin van Moderna geldt.” Wie nog geen inenting heeft gehad, maar de afspraken wel in de agenda heeft staan, kan eventueel wel twee nieuwe prikafspraken maken en zo de pauze verkorten, aldus de woordvoerder.

  Aantal positieve tests daalt licht, 42 nieuwe ziekenhuisopnames

  Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 10.247 nieuwe positieve coronatests gemeld, 856 minder dan op zaterdag. Dat betekent een daling van 7,7 procent. Daarnaast is één melding van een overlijden als gevolg van Covid-19 gemeld. Gisteren kwamen er geen meldingen van coronadoden binnen. Wat niet hoeft te betekenen dat er geen overlijdens waren, aangezien dergelijke meldingen doorgaans vertraagd binnenkomen bij het RIVM.

  De meeste positieve coronatests kwamen het afgelopen etmaal uit de regio Amsterdam-Amstelland (1229) en Rotterdam-Rijnmond (1106). In Amsterdam zijn met 1.022 de meeste positieve tests gemeld, gevolgd door Rotterdam met 662.

  Zondagmiddag lagen in Nederlandse ziekenhuizen 235 patiënten met het coronavirus. Dat zijn er 42 meer dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van deze groep opgenomen coronapatiënten liggen er 76 op een IC-afdeling, twee meer dan de dag ervoor. Zaterdag werden er nog vijf nieuwe coronapatienten opgenomen op de IC. In totaal lagen er zondag 535 mensen met een andere aandoening dan Covid-19 op een IC.

  Britse premier en minister tóch in quarantaine na besmetting in kabinet

  De Britse premier Boris Johnson en zijn minister van Financiën Rishi Sunak gaan zondag toch in thuisquarantaine. Eerder op de dag werd bekend dat de twee niet in thuisquarantaine zouden gaan, ondanks dat collega-minister Sajid Javid zaterdag bekend maakte besmet te zijn met het coronavirus. Beide mannen hebben recent contact gehad met Javid, maar omdat de Britse overheid meedoet een proefproject hoefden ze niet in thuisisolatie, en konden ze zich in plaats daarvan dagelijks laten testen.

  Deze beslissing leverde de twee veel kritiek op. De Britse oppositiepartij Labour vond dat deze gang van zaken een verkeerd signaal afgeeft aan het Britse volk, namelijk dat er „één regel voor hen is en een andere voor de rest van ons”. In reactie daarop schrijft Sunak zondag op Twitter: „het gevoel dat de regels niet voor iedereen hetzelfde zijn, is verkeerd”.

  Volgens Downing Street doen zo’n twintig organisaties mee aan het proefprogramma, naast de Britse overheid onder meer ook spoorbeheerder Network Rail en grensbewakingsdienst Border Force. Minister van Kabinetszaken Michael Gove zou ook al van het programma gebruik gemaakt hebben.

  Javid (51) maakte zaterdag bekend dat hij besmet is met het coronavirus. De 57-jarige Johnson werd afgelopen jaar door het virus geveld en belandde toen op de intensive care. Beide mannen zijn volledig gevaccineerd.

  Update 13:40 Dit bericht is aangepast nadat Johnson en Sunak zondag aankondigden naar aanleiding van ontstane ophef toch in quarantaine te gaan.

  De Britse gezondheidsminister Sajid Javid. Foto Peter Nicholls/Reuters

  ‘Door lek valse toegangsbewijzen te krijgen via app CoronaCheck’

  Door een lek in de database van een coronatestbedrijf was het mogelijk om valse reis- en toegangsbewijzen te krijgen in de app CoronaCheck. Dat schrijft RTL Nieuws na eigen onderzoek. Ook zouden de privégegevens van zo’n 60.000 mensen die bij het bedrijf een coronatest gedaan hebben gelekt zijn.

  Volgens RTL Nieuws zit het lek bij coronatestbedrijf Testcoronanu, dat is aangesloten bij het initiatief Testenvoorjereis.nl en daarmee door de overheid wordt aangeraden als bedrijf om je op het coronavirus te laten testen. RTL Nieuws schrijft dat dit betekent dat het bedrijf met belastinggeld wordt gesubsidieerd.

  Door het lek kon iedereen in de coronadatabase van Testcoronanu door het aanpassen van een paar regels code een eigen negatieve test toevoegen. Hierna verscheen in de CoronaCheck app automatisch een geldig negatief testbewijs voor de in de database ingevulde naam, zonder dat de betreffende persoon is gevaccineerd is tegen, getest is op of hersteld is van een besmetting met het coronavirus.

  Bij Testcoronanu zijn zondag alle locaties gesloten, zo meldt het bedrijf op de website. Er zou sprake zijn van „onvoorziene omstandigheden”. Testcoronanu heeft zo’n tien testlocaties in Nederland en België. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het testbedrijf na melding door RTL Nieuws afgesloten van zijn systemen, waardoor er geen testen of toegangsbewijzen meer kunnen worden uitgegeven. De Autoriteit Persoonsgegevens eist dat het bedrijf per direct stopt met testen omdat de gegevens van geteste personen bij het bedrijf niet veilig zijn.

  Eerste coronabesmettingen onder sporters in olympisch dorp in Tokio

  In het olympisch dorp in Tokio zijn twee sporters positief getest op het coronavirus. Dat heeft de organisatie van de Olympische Spelen in Japan zondag bekendgemaakt (pdf). Het is de eerste keer dat er besmettingen bij atleten die in het dorp verblijven vast zijn gesteld. Het dorp is sinds afgelopen dinsdag open.

  Zaterdag werd bekend dat iemand die in het dorp werkte besmet was met het coronavirus. Dat was de eerste besmetting die in het olympisch dorp zelf werd vastgesteld. Vijf buitenlandse sporters werden bij aankomst in Tokio positief getest op covid-19. Op de Spelen gelden strenge regels voor wie positief getest wordt

  De Olympische Spelen beginnen op 23 juli. In het Olympisch dorp wonen dan tijdelijk ongeveer 18.000 sporters en begeleiders. In het dorp is een speciale coronakliniek, waar dagelijks test worden gedaan.

  Het olympisch dorp aan het water in Tokio. Foto Behrouz Mehri/AFP

  Het VK noteert 54.674 nieuwe positieve tests in één dag, 50.955 in Engeland

  In het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal coronabesmettingen nog steeds elke dag flink toe. De gezondheidsautoriteiten melden zaterdag dat in 24 uur 54.674 nieuwe positieve coronatests zijn doorgegeven. Op 15 januari van dit jaar waren dat er voor het laatst zoveel. Tussen vrijdag- en zaterdagmiddag kwamen 41 meldingen van sterfgevallen binnen, blijkt uit gegevens van de overheid.

  Het aantal nieuwe besmettingen loopt vooral in Engeland de afgelopen weken flink op. Desondanks staan voor maandag in dat land verregaande versoepelingen gepland en vervalt de mondkapjesplicht. De Engelse autoriteiten melden zaterdag 50.955 nieuwe coronagevallen. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft tot nu toe beperkt, in zowel Engeland als de rest van het VK. Die trend is voor premier Boris Johnson de reden om de versoepelingen in Engeland wel door te laten gaan.

  Tussen de nieuwe besmettingsgevallen bevond zich ook de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid, die via Twitter bekendmaakte positief te zijn getest. Hij vertelde in een video dat hij slechts lichte klachten heeft, wat hij naar eigen zeggen te danken heeft aan het feit dat hij volledig gevaccineerd is.

  Een ‘mini-lockdown’ op Mykonos, Fransen demonstreren tegen coronapas

  Een greep uit de laatste ontwikkelingen in het buitenland:

  • Op het Griekse eiland Mykonos gelden vanaf zaterdag een nieuwe avondklok en een muziekverbod. Lokale autoriteiten hebben bekendgemaakt dat iedereen op het eiland, ook de vele toeristen, tussen 01.00 en 06.00 uur binnen moet blijven. De ‘mini-lockdown’, die tot 26 juli van kracht is, is ingesteld vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus. Afgelopen week nog werd gewaarschuwd dat het aantal besmettingen op Mykonos in zeven dagen tijd was verviervoudigd, naar driehonderd gevallen. Daar zitten ook toeristen tussen. In een poging de verspreiding zoveel mogelijk in te dammen worden ook feesten in de (vakantie)villa’s beperkt; onderminister Nikos Hardalias kondigde zaterdag aan dat voor privébijeenkomsten een maximumaantal van twintig aanwezigen wordt gehandhaafd. Organisatoren van de feestjes riskeren een boete die kan oplopen tot 20.000 euro.
  • Het merendeel van de spelers van het Zuid-Afrikaanse rugby-sevensteam mag de voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio hervatten. De ploeg zat sinds dinsdag in Japan in isolatie, nadat een passagier op hun vlucht van Qatar naar Japan positief bleek te zijn getest op corona. Zeventien van de achttien teamleden hebben geen direct contact gehad met deze besmette passagier; zij zijn negatief getest en kunnen naar hun geplande trainingskamp in de Japanse stad Kagoshima. Volgens de Zuid-Afrikaanse bond blijft één rugbyer in quarantaine. Hij voegt zich later bij de ploeg, in het olympisch dorp in Tokio.
  • In Frankrijk vinden zaterdag in verschillende steden protesten plaats tegen de nieuwe coronamaatregelen die daar deze week werden aangekondigd. De betogers demonstreren tegen de verplichte vaccinatie voor zorgmedewerkers en de introductie van een coronapas voor toegang tot horeca- en uitgaansgelegenheden. Volgens een verslaggever van persbureau Reuters gingen in Parijs „duizenden” demonstranten de straat op, zoals ook te zien is via een livestream van het mediaplatform Brut. Aan demonstraties in Marseille, Lyon en Lille namen ook ‘gele hesjes’-demonstranten deel. Acties van die grote protestbeweging tegen het beleid van president Emmanuel Macron werden het afgelopen jaar beknot door de strenge lockdowns die in Frankrijk van kracht zijn geweest.

  Demonstranten in Parijs willen ‘bevrijding’ van de coronamaatregelen, en zijn tegen de invoering van een coronacertificaat. Foto Pascal Rossignol/Reuters

  Opnieuw meer dan 11.000 positieve coronatests

  Voor de derde dag op rij overschrijdt het aantal nieuwe positieve coronatests de 11.000. Bij het RIVM zijn tussen vrijdag- en zaterdagochtend 11.134 nieuwe positieve tests gemeld. Vrijdag waren dat er nog 11.363.

  Het RIVM ontving het afgelopen etmaal geen meldingen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet per se dat geen coronapatiënten de afgelopen 24 uur stierven; informatie wordt soms met enkele dagen vertraging bij het instituut doorgegeven.

  Vijftig nieuwe opnames op verpleegafdelingen

  In de Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur vijftig nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, één meer dan vrijdag. In totaal liggen nu 284 coronapatiënten in de ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatie Centrum Patiëntenspreiding (LCPS). Dit is het hoogste aantal sinds begin deze maand.

  Op de intensive cares liggen vijf nieuwe patiënten, waarmee het totaal aantal patiënten op de IC op 77 uitkomt. Dat zijn er twee meer dan vrijdag werden gemeld. Op verpleegafdelingen verblijven nu 207 patiënten, 17 meer dan vrijdag.

  Biden: desinformatie op sociale media is dodelijk

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft scherp uitgehaald naar socialemediabedrijven die desinformatie over coronavaccins op hun platforms toelaten. Biden stelde vrijdagavond tijdens een persconferentie dat foutieve en misleidende informatie over vaccins op zulke sites „mensen vermoordt”. „De enige pandemie die we hebben, is onder de niet-gevaccineerden. En ze doden mensen”, aldus Biden over socialemediabedrijven.

  Eerder op vrijdag stelde de perssecretaris van het Witte Huis dat verkeerde informatie over de vaccins ertoe kan leiden dat mensen de prikken niet nemen, „waardoor ze sterven”. „En als volksgezondheidskwestie hebben we de verantwoordelijkheid om dat probleem aan de orde te stellen.” Ongeveer de helft van alle Amerikanen die in aanraking komen voor een prik, is momenteel volledig gevaccineerd. Het land kent grote verschillen wat betreft de vaccinatiegraad in de verschillende regio’s.

  Volgens The New York Times voert het Witte Huis sinds januari gesprekken met Facebook over het inperken van desinformatie over vaccins, zoals nepverhalen over onbewezen bijwerkingen, op het platform. Het techbedrijf zou niet met het Witte Huis willen delen hoeveel nepinformatie op het platform verschijnt en of Facebooks huidige maatregelen ertegen werken.

  Frankrijk verscherpt inreisbeleid en versoepelt regels voor volledige vaccinatie

  Wie nog niet volledig gevaccineerd is en van Nederland naar Frankrijk reist, moet vanaf middernacht een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen die niet ouder is dan 24 uur. Dat heeft de Franse regering zaterdag bekendgemaakt. Eerder mocht een coronatest voor ongevaccineerde reizigers maximaal 72 uur oud zijn. Wie volledig gevaccineerd is en dat kan aantonen, hoeft geen testuitslag te overleggen.

  Tegelijkertijd versoepelt Frankrijk de regels voor wie het als volledig gevaccineerd beschouwt. Iedereen die twee prikken heeft gehad met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca, hoeft zeven dagen na de laatste inenting geen negatieve testuitslag meer te kunnen overleggen. Eerder werden gevaccineerden pas veertien dagen na hun tweede prik als volledig gevaccineerd beschouwd. Voor het Janssen-vaccin geldt een termijn van 28 dagen.

  Het tonen van de negatieve testuitslag die niet ouder is dan 24 uur, zal ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Cyprus en Griekenland. Aanleiding voor het besluit is de rappe verspreiding van de Deltavariant van het coronavirus. De verscherping van het inreisbeleid zal niet gelden voor reizigers uit Nederland die nu al in Frankrijk zijn.

  Bezoekers van de Notre Dame de Lourdes in Zuid-Frankrijk worden herinnerd aan de coronamaatregelen. Foto Ludovic Marin/AFP

  Eerste coronabesmettingen in olympisch dorp in Tokio

  Voor het eerst is iemand in het olympisch dorp in Tokio positief getest op het coronavirus. Internationale persbureaus melden zaterdag dat het geen atleet betreft, maar een „buitenlands staflid”. De persoon is in quarantaine geplaatst. Het olympisch dorp is sinds afgelopen dinsdag geopend voor de 11.000 atleten en hun staf die er tijdens de Spelen zullen verblijven. Op het terrein is een testlocatie aanwezig.

  In aanloop naar de Spelen, die aankomende vrijdag beginnen, werden bij meerdere delegaties bij aankomst in Japan coronabesmettingen geconstateerd. Een lid van het Servische roeiteam moest noodgedwongen een trainingsstage afblazen en werd met de begeleidingsstaf in quarantaine geplaatst. Het gehele Russische vrouwenrugbyteam verbleef sinds woensdag in isolatie na een positieve test van een masseur. De Nederlandse turnploeg kreeg voor vertrek te maken met een positieve test, maar kon na een negatieve hertest een dag later alsnog richting Japan afreizen.

  De Spelen vinden plaats terwijl Japan kampt met een nieuwe opleving van het coronavirus. Om die reden zullen in de speellocaties geen toeschouwers toegelaten worden. De vrees is dat de komst van alle buitenlandse delegaties leidt tot verdere verspreiding van het virus.

  Politiebeambten bij de toegangspoort van het olympisch dorp, waar een eerste coronageval is geconstateerd. Foto Franck Robichon/EPA

  Welkom in dit blog

  In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag 16 juli:

  • Op vrijdag kwamen er 11.363 nieuwe besmettingen binnen bij het coronadashboard, het hoogste cijfer sinds tweede kerstdag 2020. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat inmiddels op 2,91, het hoogste getal sinds het begin van de coronacrisis.
  • Voor het eerst mogen mensen in Nederland voor hun tweede dosis van een vaccin gebruikmaken van een ander vaccin. Het gaat om ouderen die een eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin gehad hebben. Zij kunnen een afspraak maken voor een tweede prik met een vaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech.
  • Bijna 50 procent van de coronapatiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis verlaat de afdeling met ten minste een complicatie. Dat blijkt uit een studie van medisch vakblad The Lancet. Nierproblemen of ademhalingsklachten komen het vaakst voor.

  Lees hier het hele blog van vrijdag 16 juli terug