Ook Tedros dringt nu bij China aan op openheid over de oorsprong van het virus

Labtheorie Volgens de WHO-directeur is er ‘voortijdige druk uitgeoefend’ om de theorie dat het virus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt, van tafel te krijgen.

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus
WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus Foto Salvatore Di Nolfi/EPA

Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), begint openlijk zijn geduld te verliezen met de nog steeds zeer gebrekkige medewerking van China bij het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus.

Tedros vindt dat de mogelijkheid dat het virus uit een laboratorium is ontsnapt te snel terzijde is geschoven. Hij zei dat er „voortijdige druk” is uitgeoefend om die theorie van tafel te krijgen. „Ik ben een immunoloog en ik heb zelf in het lab gewerkt, en ongelukken in labs gebeuren”, aldus Tedros. „Dat komt veel voor.”

Lees ook WHO: corona begon mogelijk buiten China

Hij vraagt China om open en transparant te zijn en om „mee te werken voor wat betreft de informatie, de ruwe data waarom we gevraagd hebben sinds het begin van de epidemie”, zo stelde hij donderdag in Genève. Tedros gaat in tegen het rapport dat de WHO in maart opstelde na een twaalfdaags bezoek aan Wuhan begin dit jaar. In dat rapport werd de lab-hypothese nog „zeer onwaarschijnlijk” genoemd.

Bloedmonsters

China laadt door het achterhouden van bijvoorbeeld bloedmonsters uit de beginperiode van de uitbraak in Wuhan de verdenking op zich dat het land iets te verbergen heeft. Onlangs werd ook bekend dat Chinese wetenschappers genetische sequenties van het coronavirus uit een database hebben gewist.

Tedros was vooral aan het begin van de epidemie nog zeer lovend over de Chinese aanpak van de epidemie en over de leidende rol daarbij van president Xi Jinping. Volgens het Amerikaanse persbureau AP was er ook toen al intern veel frustratie over China dat maar niet over de brug kwam met essentiële informatie. Toen zou er nog bewust gekozen zijn voor het prijzen van China, in de hoop dat dat de overheid dan beter bereid zou zijn om aan onderzoek naar de oorsprong van het virus mee te werken.

Inlichtingendiensten

De Verenigde Staten oefenen druk uit op China om onderzoek mogelijk te maken naar de theorie dat het virus uit een lab is ontsnapt. In mei gaf president Biden de opdracht aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten om die mogelijkheid nader te onderzoeken.

Dat is zeer tegen het zere been van China, dat vraagtekens zet bij het hele idee dat de epidemie in China is begonnen. China wil dat vervolgonderzoek naar de oorsprong van het virus zich zeker ook op andere delen van de wereld richt.

Lees ook Ook onder Biden willen de VS weten: ontsnapte het virus toch uit een Chinees lab?