Nibud bezorgd over jonge belegger zonder vangnet

Verslavingsgevoeligheid Een kwart van de Nederlanders handelt in aandelen. Het Nibud zegt zich zorgen te maken over beleggers zonder buffer.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt voor beleggen zonder buffer, met name bij jonge beleggers onder de 35 jaar die geen vangnet hebben als het misgaat. Het Nibud wil voorkomen dat de groeiende populariteit van beleggen leidt tot schulden, zegt de organisatie in een rapport over de coronacrisis.

Volgens het instituut, dat duizenden mensen van 18 jaar en ouder ondervroeg, belegt momenteel een kwart van de Nederlanders en is 10 procent van hen onlangs met het handelen in aandelen begonnen. De beleggers zijn opvallend vaak jonger dan 35 jaar, constateerde het Nibud.

Met name mensen met hogere inkomens beleggen, maar 18 procent van de beleggers heeft een laag inkomen. Verder belegt 22 procent van de mensen die zeggen moeilijk rond te komen. Van de ondervraagden met minder dan twee mille euro spaargeld belegt een kwart. Dat vindt het Nibud „zorgwekkend.”

Directeur Arjan Vliegenthart wijst op de verslavingsgevoeligheid voor handel in aandelen en de risico’s die dat met zich meebrengt. „Als maatschappij moeten we willen voorkomen dat de groeiende populariteit van beleggen leidt tot schulden met alle gevolgen van dien.”

Eén op de vijf mensen komt nu moeilijker rond dan voor de coronapandemie, signaleert het Nibud. Dat komt met name door een salaris dat per maand gemiddeld 500 euro is gedaald. Slechts een klein deel, ruim een derde, zag het spaargeld groeien. Dat betreft vooral hogere inkomens.

Het Nibud maakt zich zorgen dat veel mensen het idee hebben dat ‘iedereen veel geld heeft overgehouden door lockdowns’, terwijl de peiling het tegendeel bewijst. Daarnaast merkt het Nibud dat het aantal mensen dat zegt huur of hypotheek te laat te hebben betaald, is verdubbeld. Ook zegt 10 procent van de mensen vaker rood te staan dan voor de lockdowns. (ANP)