Nederlandse R-waarde stijgt naar hoogste niveau ooit gemeten: 2,91

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat inmiddels op 2,91. Dat is de waarde die wordt aangegeven op het coronadashboard van de overheid. Het is het hoogste niveau ooit gemeten. Een reproductiegetal van 2,91 betekent dat 100 besmette mensen samen gemiddeld 291 anderen besmetten.

Het RIVM communiceert twee keer per week over de hoogte van het reproductiegetal, dat wordt ingeschat aan de hand van het aantal gemelde positieve coronatests per dag. De meest betrouwbare actuele waarde van die R is van twee weken geleden. De huidige waarde van 2,91 komt dus voort uit de cijfers van twee weken geleden; toen stegen de dagcijfers van het RIVM ook aanzienlijk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: 11.363 positieve nieuwe coronatests bij RIVM; aantal ziekenhuisopnames stijgt licht