Huizenrij ingestort in Duitse plaats Erftstadt-Blessem, lastige situatie voor reddingswerkers

In Bad Neuenahr worden ziekenhuizen ontruimd door het leger.
In Bad Neuenahr worden ziekenhuizen ontruimd door het leger. Foto Constatin Zinn/EPA

In het Duitse dorp Erftstadt-Blessem zijn verschillende huizen ingestort. Veel mensen zouden zich nog in hun huis bevinden en redding is vaak niet mogelijk, melden de lokale autoriteiten vrijdagochtend. Daarnaast hebben de hulpdiensten een gaslek vastgesteld, maar kunnen ze de plek niet bereiken om het lek te dichten.

Verder ligt de infrastructuur in het gebied plat en zijn sommige ziekenhuizen moeilijk te bereiken. Verzorgingstehuizen worden nog ontruimd. Er worden veel mensen vermist, een precies aantal kunnen de autoriteiten niet noemen. Ahrweiler, een district ten zuiden van Keulen waar Erfstadt-Blessem bij hoort, meldde in de nacht van donderdag op vrijdag 1.300 vermisten. Ze zijn moeilijk te bereiken omdat het mobiele netwerk is uitgevallen.

Het laatste gemelde dodental als gevolg van het noodweer in Duitsland staat vrijdagochtend op 81. De hulpdiensten krijgen ondersteuning van de andere deelstaten in Duitsland. De politie roept familieleden op niet naar het getroffen gebied te komen om zelf hun familie te zoeken. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft al laten weten dat de overheid een groot hulppakket samenstelt. Volgens de Duitse weerdienst wordt het weer dit weekend beter, meldt de Süddeutsche Zeitung vrijdag.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Water in Maas stijgt niet hoger, 81 doden in Duitsland, 15 in België