Dodental België loopt op naar 22, 41.000 Walen zonder stroom

Een door het water verwoest huis in Verviers.
Een door het water verwoest huis in Verviers. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Het dodental door de watersnood in België is opgelopen naar 22. Dat melden Franstalige Belgische media. De meeste slachtoffers zijn geteld in Pepinster en Verviers, in de provincie Luik. Er worden nog 19 personen vermist. Volgens provinciegouverneur Hervé Jamar zijn veel lichamen nog niet geïdentificeerd.

In het Belgische gewest Wallonië zitten zeker 41.000 mensen zonder stroom. Elektriciteitsbedrijf Ores laat weten dat bijna 300 transformatorhuisjes onder water zijn gelopen. „Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen”, verklaart het bedrijf.

Ook zitten in de drie Waalse provincies Henegouwen, Luik en Namen veel mensen zonder drinkwater. Volgens waterbedrijf SWDE is de toevoer van drinkwater op sommige plaatsen onderbroken door kapotte leidingen en stroomstoringen en is het drinkwater op andere plaatsen vervuild doordat oppervlaktewater in het drinkwater terecht is gekomen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dodental in Duitsland gestegen naar 103, in België 15 doden en treinverkeer nog weken ontregeld