Uiteindelijk brak hij nét niet door, de dijk bij Bunde

Bunde Vrijdag was een witte brug boven het bruine water even het middelpunt van de crisis in Limburg. Tot het water weer zakte.

Militairen leggen zandzakken aan de dijk van het Julianakanaal tussen Bunde en het Voulwames.
Militairen leggen zandzakken aan de dijk van het Julianakanaal tussen Bunde en het Voulwames. Foto Chris Keulen

Vanaf de brug boven het modderbruine Julianakanaal is het een wonderlijk gezicht. Enkele duizenden bewoners rond Bunde zijn vrijdag geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak, en langs de zwakke plek vaart het vijftig meter lange vrachtschip Laetitia, alsof er niets aan de hand is. Vanaf de brug maant iemand in een geel hesje de schipper tot langzamer varen.

Aan de voet van de brug, langs de Voulwammesweg in Bunde, zijn tientallen militairen van de Bravo compagnie van de Landmacht uit Oirschot zandzakken aan het doorgeven richting zwakke plek. De dijk laat water door.

De veiligheidsregio Zuid-Limburg had vrijdag het alarmerende bericht verspreid dat er „een groot gat” in de dijk zat. Sirenes gingen af. Voor bewoners van Bunde, Voulwammes, Brommelen en Geulle was er geen tijd meer om te evacueren, volgens het bericht. Ze dienden zich in veiligheid te brengen op een bovenverdieping en „ramen en deuren te sluiten”. Een half uur later volgde het bericht dat er weliswaar een groot gat was, maar dat iedereen toch snel zijn huis uit kon om zich elders in veiligheid te brengen.

Vrijdag is de brug langs de dijk korte tijd het middelpunt van dit overstroomde land. De brug verbindt Bunde met het gehucht Voulwammes. Daar mondt de Geul – die in Valkenburg voor een ravage zorgde – uit in de Maas. Van dat uitmonden is overigens niets meer te zien – beide stromen zijn al vóór dat punt met elkaar vervlochten.

Lees ook:Het terras was eerst leeg door corona en nu door het hoge water

Hier, in het dal van de Maas ten noorden van Maastricht, vormen Julianakanaal en Maas een bruine zee waarin plukjes huizen lijken te dobberen. De witgeverfde brug steekt er eenzaam boven uit.

Hulptroepen

Op de brug staan hulptroepen uit het hele land: legertrucks en voertuigen van politie, waterschap en brandweer. De brandweermannen komen uit Gelderland. Ondertussen zit de sfeer er bij de militairen uit de Brabantse kazerne goed in. Er wordt gelachen en geschreeuwd. Het doorbreekt voor een moment de somberheid die al dagen boven dit verdronken land hangt.

Later die middag laat Rijkswaterstaat weten dat de Laetitia op hun bevel doorvoer, om zich achter een sluis in veiligheid te brengen. Dan volgt ook het bericht dat uit onderzoek blijkt dat er helemaal geen gat in de dijk zat, maar dat Maaswater onder de dijk door sijpelde, en dat dit provisorisch is gedicht. Het water in Bunde zakt.

Met de gestaag noordwaarts stromende watermassa, verplaatst zich aan het einde van de dag ook het middelpunt van de crisis. Venlo, in Noord-Limburg, maakt zich op voor een grootschalige evacuatie van ruim 10.000 inwoners.