In beeld

Zandzakken, pompen en evacuaties: de overstromingen in Duitsland en België in foto’s

Overstromingen Hevig noodweer zorgt in Duitsland en België voor grote overstromingen, met vele doden als gevolg. De ravage, met name in Duitsland, is omvangrijk.
In de plaats Schuld in Duitsland stortten donderdag de eerste huizen in door het noodweer en de overstromingen. Het dorp raakte zwaar beschadigd. Zeker achttien mensen kwamen in het dorp om het leven.
Foto Sascha Steinbach / EPA
Om huizen te beschermen tegen de zware regenval in Erftstadt zetten de bewoners zandzakken voor hun huizen. In Erftstadt-Blessem, een dorp dichtbij Erftstadt, zijn vrijdag meerdere huizen ingestort vanwege de overstromingen.
Foto Thilo Schmuelgen / Reuters
De ravage in Schuld op vrijdag.
Foto Sascha Steinbach / EPA
De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft financiële steun voor het rampgebied beloofd.
Foto Harald Tittel / dpa / AP
In de zoektocht naar vermisten worden in Schuld speurhonden, bouwexperts en andere hulpdiensten ingezet.
Foto Sascha Steinbach / EPA
De stad Euskirchen is overstroomd na de zware regenval. Euskirchen ligt ten zuidwesten van Keulen.
Foto Felix Schmitt
Ook in België staan gebieden onder water. De Maas trad buiten de oevers in Luik. In de provincie waarin de stad ligt zijn tot nu toe de meeste doden gemeld.
Foto Valentin Bianchi / AP
De minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, heeft de storm omschreven als „een vloed van historische proporties”. Hij en verschillende andere Duitse politici noemen de hevige regenval en overstromingen een gevolg van klimaatverandering.
Foto Michael Probst / AP
Zowel bondskanselier Angela Merkel als minister van Milieu Svenja Schulze spraken hun zorgen uit over klimaatverandering.
Foto Michelle Fitzpatrick / AFP
Volgens Merkel komt er steeds vaker extreem weer voor. Ze verwees naar de overstromingen in Duitsland en bosbranden in de Amerikaanse staat Californië.
Foto Sascha Schuermann / AFP
Vice-kanselier Olaf Scholz stelde dat het noodweer in Duitsland zeker iets te maken had met klimaatverandering. De overstromingen in het land moeten volgens hem „een extra stimulans” zijn om er „alles aan te doen om door de mens veroorzaakte klimaatverandering te stoppen”.
Foto Fanny Brodersen / Reuters
Het treinverkeer is in zowel Duitsland als België gestremd. In België kan het nog wekenlang ontregeld zijn.
Foto Ina Fassbender / AFP
Dit weekend wordt er beter weer verwacht in het westen van Duitsland. De stormdepressie wordt dan langzaam naar het oosten en zuidoosten geduwd, aldus de Duitse weerdienst. Er komt stabielere en drogere lucht.
Foto Wolfgang Rattay / Reuters
Reddingswerkers pompen water weg bij de dam van Kirchheim.
Foto Jonas Güttler / dpa / AP
De Duitse krijgsmacht evacueert een ziekenhuis in Bad Neuenahr in Duitsland. De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer activeerde op vrijdag een militair rampenplan, zodat het makkelijker wordt voor hulpdiensten om ter plaatsen beslissingen te nemen.
Foto Constantin Zinn / EPA
De overstromingen lieten een grote ravage achter.
Foto Christof Stache / AFP
Door de evacuatie was het op de Duitse snelweg erg druk.
Foto Marius Becker / dpa / AP