Laatste nieuws coronacrisis

Zes GGD-locaties annuleren coronatesten voor vakantiegangers tot maandag

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is afgesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus is afgesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.

Het coronablog van 17 en 18 juli

Zes GGD-locaties annuleren coronatesten voor vakantiegangers tot maandag

Zes GGD-locaties voeren tot maandag geen reizigerstests uit voor Nederlanders die op vakantie willen. Het gaat om Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Groningen, Friesland, Drenthe en IJsselland. Dat bevestigt een GGD-woordvoerder vrijdagavond. Er zijn problemen in het lab Eurofins, dat te veel tijd nodig heeft om alle testen te verwerken. Daardoor is het niet mogelijk om binnen dertig uur uitsluitsel te geven.

De GGD heeft vrijdag een sms gestuurd naar de vakantiegangers die vrijdag zijn getest. Hen is verzocht een afspraak elders in het land te maken of naar een commerciële aanbieder te gaan, zodat ze op tijd hun testuitslag binnen hebben voor hun vakantiereis. Mensen die al een afspraak hadden gemaakt, zijn ook benaderd door de GGD.

In totaal waren er zo’n 7.000 reizigers die een afspraak hadden of wachten op hun uitslag. Volgens de GGD gaan de reguliere tests wel door. „Ik vind het heel vervelend voor iedereen die is getest en op reis wil. Hopelijk kan iedereen snel elders terecht”, aldus de woordvoerder.

Beeld van de GGD-teststraat in Groningen. Foto: Kees van de Veen

Nederlandse R-waarde stijgt naar hoogste niveau ooit gemeten: 2,91

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, staat inmiddels op 2,91. Dat is de waarde die wordt aangegeven op het coronadashboard van de overheid. Het is het hoogste niveau ooit gemeten. Een reproductiegetal van 2,91 betekent dat 100 besmette mensen samen gemiddeld 291 anderen besmetten.

Het RIVM communiceert twee keer per week over de hoogte van het reproductiegetal, dat wordt ingeschat aan de hand van het aantal gemelde positieve coronatests per dag. De meest betrouwbare actuele waarde van die R is van twee weken geleden. De huidige waarde van 2,91 komt dus voort uit de cijfers van twee weken geleden; toen stegen de dagcijfers van het RIVM ook aanzienlijk.

11.363 positieve nieuwe coronatests bij RIVM; aantal ziekenhuisopnames stijgt licht

Opnieuw overschrijdt het aantal nieuwe positieve coronatests de 11.000. Bij het RIVM zijn tussen donderdag- en vrijdagochtend 11.363 nieuwe besmettingen gemeld, blijkt uit cijfers van het coronadashboard. Dat zijn er 330 meer dan het dagcijfer van donderdag. Het dagcijfer van deze vrijdag is het hoogst genoteerde sinds tweede kerstdag 2020.

Er kwamen bij het Rijksinstituut twee meldingen binnen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Dat betekent niet per se dat deze coronapatiënten in het afgelopen etmaal stierven; de informatie van overlijdens wordt soms met enkele dagen vertraging doorgegeven.

Eerder op vrijdag heeft het LCPS bekendgemaakt dat er ook meer nieuwe coronapatiënten zijn opgenomen in de afgelopen 24 uur. Op de verpleegafdelingen kwamen 49 nieuwe patiënten binnen, het hoogste aantal in ruim een maand tijd. Op de intensive cares waren vijf nieuwe opnamen; daar liggen in totaal nu 75 coronapatiënten. Het totaal aantal opgenomen mensen met een coronabesmetting in Nederland bedraagt 265, 35 meer dan op donderdag.

Duitsland zet Nederland en Griekenland op lijst met risicogebieden

Duitsland heeft Nederland en Griekenland aangemerkt als risicogebied vanwege de stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat heeft het Robert Koch Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, vrijdag bekendgemaakt.

Het nieuwe niveau gaat vanaf zondag in. Ook delen van Denemarken zijn tot risicogebied benoemd, als ook de Malediven en Myanmar. Sint Maarten beschouwt het RKI ook als risico, maar een uitzondering is er voor de Bonaire, Sint Eustatius, Aruba en Curaçao.

Nederland is eerder ‘hoogrisicogebied‘ geweest in Duitsland. Dat draaide het RKI eind mei terug, omdat het aantal coronabesmettingen toen terug liep. Sinds de versoepelingen eind juni in Nederland loopt het aantal geregistreerde positieve coronatests echter weer op.

Ook Griekenland staat op de lijst als risicogebied, meldt het RKI. Foto Pantelis Saitas/EPA

WHO-directeur Tedros: labtheorie is te snel van tafel geveegd

Het gesteggel over het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus duurt voort. Vrijdag werd duidelijk dat Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), openlijk zijn geduld begint te verliezen met de nog steeds zeer gebrekkige medewerking van China naar dat onderzoek. Volgens hem is er „voortijdige druk uitgeoefend” om de theorie dat het virus uit een Chinees laboratorium is ontsnapt, van tafel te krijgen.

Lees meer: Ook Tedros dringt nu bij China aan op openheid over de oorsprong van het virus

Canada opent grenzen voor gevaccineerde toeristen, Hongarije biedt derde prik aan

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland:

  • Canada is van plan om gevaccineerde toeristen vanaf begin september toe te laten in het land. Dat heeft premier Justin Trudeau donderdag gezegd tijdens een ontmoeting met de premiers van de Canadese provincies. Voorwaarde voor de versoepeling is wel dat het huidige tempo van de vaccinatiecampagne doorzet en de volksgezondheid niet verslechtert. Trudeau is daarnaast in gesprek om onder diezelfde voorwaarden vanaf half augustus Amerikanen toe te staan af te reizen naar Canada. In het land is inmiddels zo’n 78 procent van de bevolking van twaalf jaar en ouder minstens één keer geprikt. Ongeveer 44 procent is volledig gevaccineerd.
  • Inwoners van Hongarije kunnen vanaf 1 augustus een derde coronaprik krijgen. Dat heeft premier Viktor Orbán vrijdag op de radio meegedeeld, meldt persbureau Reuters. Het vaccin is daarnaast verplicht voor alle zorgmedewerkers. De premier zei verder dat artsen gaan beslissen wie in aanmerking komt voor een derde dosis. Die wordt vier maanden na de tweede prik gezet, tenzij doktoren anders adviseren. Hongarije heeft een snelle vaccinatiecampagne gehad, het is het enige land in de EU dat veel gebruik heeft gemaakt van Russische en Chinese vaccins.
  • Met nog slechts een week te gaan voor de Olympische Spelen in Japan, is het aantal nieuwe positieve coronatests vrijdag iets gedaald. In de hoofdstad Tokio zijn vrijdag 1.271 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een dag eerder waren dat er 1.308, het hoogste aantal in zes maanden tijd. De openingsceremonie van de Spelen is op vrijdag 23 juli. Het toernooi vindt plaats zonder toeschouwers, omdat de noodtoestand geldt in Tokio vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Hongarije gaat vanaf 1 augustus derde coronavaccin aanbieden. Foto Laszlo Balogh/AP Photo

Mensen met AstraZeneca-prik mogen tweede prik met andere vaccin

Ouderen die een eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin gehad hebben, kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een tweede prik met een vaccin van Moderna of Pfizer/BioNTech. Dat meldt het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM).

Het is voor het eerst dat in ons land vaccins ‘gemixt’ mogen worden. Dit zogeheten heteroloog vaccineren werd op dinsdag 6 juli op advies van de Gezondheidsraad door het ministerie van Volksgezondheid toegestaan. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat de combinatie van een eerste vaccinatie met AstraZeneca en een tweede vaccinatie met BioNTech/Pfizer net zo goed beschermt tegen ernstige klachten bij een coronabesmetting als twee doses van het AstraZeneca-vaccin.

Vanaf vrijdagochtend 10.00 uur kunnen mensen die in 1956 of daarvoor zijn geboren een afspraak maken bij de GGD, zaterdag volgt het geboortejaar 1957, zondag 1958 en zo verder. Vanaf donderdag 22 juli kan iedereen die ouder is dan 18 jaar een tweede prikafspraak met een ander vaccin inplannen.

Bijna de helft van de coronapatiënten heeft complicaties na ontslag uit ziekenhuis

Van de patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19 verlaat bijna 50 procent de afdeling met ten minste een complicatie. Nierproblemen of ademhalingsklachten komen het vaakst voor, gevolgd door hartproblemen of neurologische gevolgen, schrijft medisch vakblad The Lancet vrijdagochtend. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 73.000 coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 opgenomen werden in het ziekenhuis. Van hen verbleef het grootste aantal op een verpleegafdeling.

Mensen met onderliggende aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk of diabetes, hadden een hogere kans op complicaties. Ook zagen de onderzoekers meer complicaties bij mannen en oudere patiënten. Wel kwamen de problemen ook voor bij jongere, voorheen gezonde patiënten. De ontstane problematiek kan volgens de onderzoekers de komende jaren een groot effect hebben op de gezondheidszorg en sociale zorg, met gevolgen voor werk en studie van de patiënten. De complicaties zijn onderzocht op het moment van het verlaten van het ziekenhuis. Het zou daardoor kunnen dat patiënten na een aantal maanden redelijk herstellen. De neurologische effecten die sommige patiënten meemaakten na het coronavirus werden opgemerkt als een van de moeilijkste complicaties.

Internist en hoogleraar Joost Wiersinga van het Amsterdamse UMC noemt de uitkomsten van het Britse onderzoek in De Volkskrant vrijdag „zeer herkenbaar”. Hij denkt dat het onderzoek te vergelijken is met het beeld dat te zien is in het UMC. Er zijn geen Nederlandse onderzoeken naar de complicaties van coronapatiënten, maar volgens Wiersinga is het Britse onderzoek ook hier toepasbaar: „De zorg en de behandelprotocollen in beide landen zijn vergelijkbaar.” Wel benadrukt hij dat forse complicaties niet alleen voorkomen na een besmetting met Covid-19; deze doen zich ook voor na andere ernstige infecties, zoals een bloedvergiftiging of longontsteking.

Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op Goeree-Overflakkee. Foto Robin Utrecht/ANP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag 15 juli:

  • Op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is Nederland donderdag op rood gezet. De provincie Groningen is zelfs donkerrood gekleurd, omdat de uitbraak daar relatief het ergst is. Landen kunnen op basis van de kaart van het ECDC hun regels aanpassen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld strengere voorwaarden stellen aan vakantiegangers uit Nederland.
  • Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is het afgelopen etmaal toegenomen. Donderdagmiddag liggen er 230 patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten is met 22 gestegen sinds woensdagmiddag.
  • Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 11.064 positieve coronatests gemeld, 606 meer dan op woensdag. Het totaalaantal is daarmee terug op het niveau van Kerstmis 2020. Sinds begin juli neemt het aantal mensen dat positief test in Nederland explosief toe. Met name jongeren, die na maanden thuiszitten weer onder meer discotheken mochten bezoeken, testten de afgelopen weken positief.
  • Het kort geding dat vrijdag zou dienen tegen de staat vanwege de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen voor de evenementensector is opgeschort. Festivalorganisator ID&T houdt het voorlopig aan en gaat eerst in gesprek met de betrokken bewindslieden, samen met de bij het kort geding aangesloten partijen.

Lees hier het hele blog van donderdag 15 juli terug