Brieven

Brieven 16/7/2021

Coronacrisis (2)

Beetje solidariteit svp

In een interview met NRC (14/7) verwijst hoogleraar virologie Louis Kroes naar de maatregelen ter inperking van de Deltavariant als onterechte „paniek”. Zijn redenering is dat de rijksoverheid haar doel in het bestrijden van het coronavirus al heeft bereikt: het beschermen van ouderen en kwetsbaren en het voorkomen van overbelasting van de zorg. Toch is het schrijnend dat, in de staart van de pandemie, er nog maar weinig solidariteit over is met de groep die juist de afgelopen anderhalf jaar het meest heeft ingeleverd. Van studeren op zolderkamertjes tot het vakkenvullen door scholieren te midden van een onzekere tijd. Hun leven heeft ook stil gestaan; langetermijneffecten evenmin onbekend.

Vaccinaties werken goed in de volledig gevaccineerde generaties, die vaccinatie heeft mijn leeftijdsgroep (de groep jonger dan 25) nog niet gehad. Anderen gingen immers voor. Nu de Deltavariant huishoudt, is het goed zichtbaar dat strenge maatregelen tot eind augustus nodig zijn om hen nog even te beschermen tegen Covid.

Zoals dat eerst voor de ouderen werd gedaan, zou het fijn zijn als experts nog zouden oproepen voor het laatste beetje solidariteit voor de veiligheid van mijn generatie.

Amsterdam

Energie

Kerncentrales nodig

In Nieuwe centrale staat er niet zomaar (13/7) staat dat over negen jaar 75 procent van de energieproductie uit zon en wind zal komen, als de doelstelling van het klimaatakkoord wordt gerealiseerd. De achtervang die nodig zal zijn om op windstille en bewolkte dagen voldoende stroom beschikbaar te hebben „kan met gascentrales, maar ook met kerncentrales”.

Alsof gascentrales en kerncentrales op gelijke voet staan. Gascentrales stoten CO2 uit, kerncentrales doen dan niet. Daarnaast waarschuwt een recent VN-rapport dat broeikasgas methaan de belangrijkste hefboom is waarmee we klimaatverandering nu nog kunnen sturen. De winning van aardolie en aardgas veroorzaakt 23 procent van de antropogene methaanuitstoot. In dat licht zouden gascentrales minstens net zo snel gesloten moeten worden als kolencentrales.

Daarnaast is de doelstelling van 75 procent van de energie uit zon en wind optimistisch. In Amsterdam loopt de uitbreiding van het energienet nu al achter op de vraag en het piekaanbod van elektriciteit door laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen. Netbeheerder Liander sluit niet uit dat hij dieselgeneratoren in moet zetten om het energienet te stutten. Zullen we nu eens stoppen met doen alsof we de luxe hebben om kernenergie uit te sluiten in de strijd tegen de klimaatopwarming?

Krimpen aan de Lek

Tweebosbuurt

Ga met ons in gesprek

Het interview met bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos en directeur wonen Robert Straver van woningcorporatie Vestia, Een nieuw pr-debacle voor Vestia (13/7), heeft veel kwaad bloed bij (voormalige) bewoners uit de Tweebosbuurt (Rotterdam) gezet. Hun verhaal is er duidelijk op gericht om het blazoen van Vestia op te poetsen. Het feit dat zij zo lang met een reactie hebben gewacht, laat zien dat zij ernstig getwijfeld hebben of zij deze reactie überhaupt wel moesten geven. Toch hebben zij ervoor gekozen om met die reactie te komen.

Zij hadden er ook voor kunnen kiezen om een handreiking naar ons, bewoners van de Tweebosbuurt, te doen. Wij zitten nog steeds met veel emotie omdat ons onrecht is aangedaan. Wat moet er nu nog gebeuren, is de vraag die wij steevast stellen. Zelfs een oproep van de Verenigde Naties leidt niet tot een uitnodiging van Vestia om in gesprek te gaan over mensenrechten die in de Tweebosbuurt geschonden zijn. Nu wij geen uitnodiging gekregen hebben, hebben wij zelf de pen opgepakt en op 22 juni de Raad van Commissarissen van Vestia aangeschreven. Wij wachten nog steeds op een uitnodiging. Overigens niet alleen van Vestia, maar ook van het gemeentebestuur.

Rotterdam, namens Bewonersgroep Tweebos

Correcties / aanvullingen

Belmondo

In de intro van Franse grabbelton op Netflix (14/7, p. C7) staat ten onrechte dat Jean-Paul Belmondo in Les choses de la vie speelt. Hoofdrolspeler in die film was Michel Piccoli.