Bijna de helft van de coronapatiënten heeft complicaties na ontslag uit ziekenhuis

Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op Goeree-Overflakkee.
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op Goeree-Overflakkee. Foto Robin Utrecht/ANP

Van de patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis met Covid-19 verlaat bijna 50 procent de afdeling met ten minste een complicatie. Nierproblemen of ademhalingsklachten komen het vaakst voor, gevolgd door hartproblemen of neurologische gevolgen, schrijft medisch vakblad The Lancet vrijdagochtend. Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 73.000 coronapatiënten die tussen januari en augustus 2020 opgenomen werden in het ziekenhuis. Van hen verbleef het grootste aantal op een verpleegafdeling.

Mensen met onderliggende aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk of diabetes, hadden een hogere kans op complicaties. Ook zagen de onderzoekers meer complicaties bij mannen en oudere patiënten. Wel kwamen de problemen ook voor bij jongere, voorheen gezonde patiënten. De ontstane problematiek kan volgens de onderzoekers de komende jaren een groot effect hebben op de gezondheidszorg en sociale zorg, met gevolgen voor werk en studie van de patiënten. De complicaties zijn onderzocht op het moment van het verlaten van het ziekenhuis. Het zou daardoor kunnen dat patiënten na een aantal maanden redelijk herstellen. De neurologische effecten die sommige patiënten meemaakten na het coronavirus werden opgemerkt als een van de moeilijkste complicaties.

Internist en hoogleraar Joost Wiersinga van het Amsterdamse UMC noemt de uitkomsten van het Britse onderzoek in De Volkskrant vrijdag „zeer herkenbaar”. Hij denkt dat het onderzoek te vergelijken is met het beeld dat te zien is in het UMC. Er zijn geen Nederlandse onderzoeken naar de complicaties van coronapatiënten, maar volgens Wiersinga is het Britse onderzoek ook hier toepasbaar: „De zorg en de behandelprotocollen in beide landen zijn vergelijkbaar.” Wel benadrukt hij dat forse complicaties niet alleen voorkomen na een besmetting met Covid-19; deze doen zich ook voor na andere ernstige infecties, zoals een bloedvergiftiging of longontsteking.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Bijna de helft van de coronapatiënten heeft complicaties na ontslag uit ziekenhuis