Belgische premier: 20 juli dag van nationale rouw

Een man roeit zijn boot door de straten van Angleur in de provincie Luik.
Een man roeit zijn boot door de straten van Angleur in de provincie Luik. Foto AP / Valentin Bianchi

De Belgische premier Alexander de Croo heeft 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw om stil te staan bij de slachtoffers van de overstromingen. Dat zei hij tijdens een persconferentie. „Ons land gaat door zeer moeilijke momenten”, zei hij. „Onze gedachten gaan nu uit naar de slachtoffers en hun naasten, heel het land leeft met hen mee. Wat mooie zomerdagen hadden moeten worden, zijn plots voor heel veel landgenoten donkere, gitzwarte, dagen”.

Volgens officiële bronnen zijn er tot nu toe twintig doden gevallen in België en wacht men nog op de officiële bevestiging van drie andere slachtoffers. Twintig mensen zijn voorlopig vermist bij wat De Croo „mogelijk de zwaarste overstromingen die ons land ooit zijn overkomen” noemde. De zwaartepunten in België liggen momenteel in de provincies Limburg en Luik, waar de Maas nog zeer hoog staat en nog steeds mensen worden geëvacueerd. In het plaatsje Herk-de-Stad is een dijk aan de rivier de Demer doorgebroken.

Bij de reddingsoperaties krijgt België hulp van meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk die naar het rampgebied zijn gekomen. Er worden reddingsteams, boten en helikopters gestuurd. „Alle mogelijke middelen zijn gemobiliseerd. Gezien de schaal van de ramp is de federale fase van het rampenplan afgekondigd. De situatie blijft kritiek op heel wat plaatsen,” zei de Croo. „We zullen er alles aan doen de getroffen mensen te ondersteunen en hen bij te staan. Opvang zal nodig blijven, herstellingen zullen moeten gebeuren, en daarvoor zullen we schouder aan schouder staan.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Inwoners Venlo moeten vanaf 18.00 uur evacueren