200 patiënten van ziekenhuis in Venlo naar andere locaties

Dronefoto van het ziekenhuis in Venlo dat vrijdag wordt geëvacueerd.
Dronefoto van het ziekenhuis in Venlo dat vrijdag wordt geëvacueerd. Foto Rob Engelaar/Hollandse Hoogte/ANP

De evacuatie van tweehonderd patiënten die in het VieCurie Medisch Centrum in Venlo liggen, is in volle gang. Het ziekenhuis hoopt alle mensen vannacht om 03.00 uur te hebben overgeplaatst naar andere locaties. Op dat moment is ook de verwachting dat de Maas de hoogste stand bereikt. Dat heeft voorzitter IJsbrand Schouten van de Raad van Bestuur vrijdag gezegd.

Het ziekenhuis heeft besloten te ontruimen na overleg met de Veiligheidsregio Noord-Limburg en het Waterschap. Volgens het Waterschap is de kans „relatief klein” dat het ziekenhuis overstroomt, maar de drie organisaties willen geen enkel risico nemen vanwege de kwetsbare doelgroep. Schouten zegt dat de spreiding van de patiënten, onder wie 40 kwetsbare, wordt verzorgd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). „Voor mij en voor al onze medewerkers is dit zo’n beetje het ergste dat kan gebeuren. Dat we de ons toevertrouwde patiënten niet meer de zorg kunnen bieden waar we normaal gesproken zwaar gemotiveerd voor klaar staan.”

Spoedpatiënten worden omgeleid naar omliggende spoedcentra. Ook zwangere vrouwen worden voor hun bevalling naar andere locaties doorverwezen. Het ziekenhuis blijft in elk geval tot en met maandag gesloten. Op dinsdag zou het weer mogelijk moeten zijn om patiënten op te vangen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Dijkdoorbraak Meerssen, Veiligheidsregio roept op zo snel mogelijk te evacueren