Rutte: Limburg is rampgebied, Rijk betaalt deel schade

De gehele provincie Limburg is vanwege de zware overstromingen uitgeroepen tot rampgebied. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond op een ingelaste persconferentie gezegd. De kwalificatie betekent dat er sneller en gerichter hulp kan worden geboden en dat het Rijk deels zal opdraaien voor de schade in het gebied.

Rutte en enkele kabinetsleden zullen Limburg vrijdagmiddag bezoeken. Onder meer gebieden in Noord-Limburg worden aangedaan en delen van de provincie waar het volgens Rutte „de komende dagen spannend wordt”. Volgens de eveneens aanwezige demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) wordt morgen naar verwachting de hoogste stand van de Maas in tweehonderd jaar bereikt.

Doordat het kabinet Limburg formeel als rampgebied heeft bestempeld, treedt de ‘Wet tegemoetkoming bij schade’ in werking. Dit betekent dat de overheid deels schade dekt als verzekeringsmaatschappijen dat niet doen, vanwege overmacht of omdat de schade te groot is. Hoe deze wet toegepast zal worden in Limburg is nog onduidelijk, maar volgens staatssecretaris Van Veldhoven wil het kabinet „vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: Limburg is rampgebied, Rijk betaalt deel schade