Rampenplan, evacuaties en vermiste in België

Ook België is hard getroffen door het noodweer. In de Belgische provincies Luxemburg, Namen en Luik geldt sinds woensdagmiddag een provinciaal rampenplan. Bij het plaatsje Chaudfontaine in de provincie Luik zijn volgens De Standaard 1.700 mensen geëvacueerd, en ook in het dorpje Moelingen, vlakbij de grens bij Maastricht, zijn tientallen inwoners geëvacueerd. Sommigen moesten met boten uit hun huis worden gehaald.

Zo’n vijftig jeugdkampen, die waren opgezet in de provincie Namen, zijn geëvacueerd op last van de autoriteiten. De meeste kampen waren vlakbij rivieren opgezet en liepen direct gevaar. In Marcourt in de provincie Luxemburg wordt gezocht naar een persoon die in de rivier de Ourthe is gevallen en is meegesleurd door het water. Er worden onder meer duikers ingezet.

Net als in Nederland zijn op meerdere plekken in België militairen ingezet om te helpen met evacuaties en om huizen en dorpen voor te bereiden op mogelijke overstromingen. Volgens Belgische media bestaat een kans dat de Maas op verschillende plekken overstroomt op donderdagmiddag. Ook dan worden er weer zware buien in de regio verwacht.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zorginstelling en hospice in Valkenburg ontruimd door wateroverlast