Peter R. de Vries (64) overleden

1956-2021 Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag in Amsterdam neergeschoten.
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag in Amsterdam neergeschoten. Foto Dingena Mol/Hollandse Hoogte/ANP

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden aan de verwondingen die hij vorige week dinsdag opliep bij een aanslag op zijn leven. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt, meldt RTL Nieuws. De 64-jarige De Vries werd vorige week dinsdag door het hoofd geschoten in het centrum van Amsterdam. Daarna is hij zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden in het bijzijn van geliefden.

De Vries werd neergeschoten na een gastoptreden bij het programma RTL Boulevard, waar hij vaker aanschoof om de ontwikkelingen op het terrein van de misdaad te duiden. Kort na het verlaten van de opname werd de verslaggever in de buurt van het Leidseplein een aantal keer beschoten, en daarbij in het hoofd getroffen. De politie arresteerde twee verdachten, een 21-jarige Rotterdammer en een 35-jarige Pool die woonachtig was in het Gelderse Maurik. Vorige week bepaalde de rechter-commissaris dat het voorarrest van de verdachten met twee weken werd verlengd.

Peter R. De Vries werd beschouwd als een van meest gezaghebbende en bekendste misdaadjournalisten van Nederland. Het motief achter de aanslag is onbekend. Duidelijk is wel dat De Vries in zijn carrière meerdere keren is bedreigd. Sinds begin vorig jaar was De Vries adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Of de aanslag iets met die rol te maken heeft, is nog niet duidelijk. De Vries is ook een belangrijke getuige geweest in de strafzaak tegen Willem Holleeder rond vijf moorden waarvoor hij tot levenslang is veroordeeld. De mate waarin hij actief werd bedreigd en of hij werd beveiligd, is onduidelijk.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Peter R. de Vries (64) overleden