Gesloten liveblog

Rutte: laten we hopen dat hier geen dodelijke slachtoffers vallen

Overstromingen In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom het noodweer en de wateroverlast in Limburg en delen van België en Duitsland.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC vrijdag 16 juli de ontwikkeling rondom de overstromingen en wateroverlast in het zuiden van Nederland, oosten van België en westen van Duitsland bij. Een overzicht van het belangrijkste nieuws:

  • Limburg werd de afgelopen dagen zwaar getroffen door de overstromingen en zware waterschade. Dorpen en steden langs de Maas kampten vrijdag met onzekerheid door het stijgende water. Delen van Roermond en Venlo werden geëvacueerd, evenals meerdere plaatsen rond het Zuid-Limburgse Meerssen, vanwege een gat in de de dijk van het Julianakanaal. Op veel plekken is momenteel nog een noodverordening van kracht.
  • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) bezocht het zwaar door de watersnood getroffen Limburg vrijdagavond. Hij noemde de overstromingen „heftig” en „verschrikkelijk”. „Gelukkig zijn hier nog geen dodelijke slachtoffers zoals in België of Duitsland”, aldus de premier. „Laten we hopen dat dat ook niet gebeurt.” Eerder deze week verklaarde het kabinet de Limburgse overstromingsgebieden officieel tot rampgebied, waardoor (een deel van) de schade vergoed wordt door het Rijk.
  • In Duitsland zijn tot vrijdagmiddag zeker 103 mensen overleden als gevolg van het noodweer. De autoriteiten vrezen dat dit dodental de komende dagen verder op zal lopen, omdat nog honderden mensen vermist worden.
  • In delen van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zaten vrijdagavond nog steeds honderdduizenden mensen zonder elektriciteit vanwege problemen met het lichtnet. Verschillende lokale netwerkstations zijn de afgelopen dagen onder water komen te staan, waardoor de systemen zijn stilgelegd. In het district Ahrweiler in Rijnland-Palts werd een gasleiding verwoest. Volgens een woordvoerder van de betreffende gasleverancier kan het „weken of maanden duren” voordat de gastoevoer naar de plek weer op peil is.
  • In België is het dodental als gevolg van de watersnood vrijdagmiddag opgelopen tot zeker twintig. De Belgische autoriteiten wachtten nog op de officiële bevestiging van drie andere slachtoffers en twintig mensen waren vrijdagmiddag nog vermist. De meeste dodelijke slachtoffers vielen in Pepinster en Verviers, in de provincie Luik. De Belgische premier Alexander De Croo heeft 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw.
  • Ook kampten zeker 41.000 Walen tot vrijdagmiddag met elektriciteitsproblemen en zaten de inwoners van de provincies Henegouwen, Luik en Namen zonder drinkwater. Volgens elektriciteitsbedrijf Ores zijn bijna driehonderd transformatorhuisjes onder water gelopen, waardoor toegang tot de bouwwerken onmogelijk is. In de drie Waalse provincies werden kapotte leidingen en stroomstoringen gemeld, evenals vervuiling van het drinkwater doordat oppervlaktewater in het drinkwater terecht is gekomen.

Lees meer in het blog van zaterdag 17 juli

Gemeente Venlo verwacht piek hoogwater zaterdag om 5.00 uur

De piek van het hoogwater in de Maas ter hoogte van Venlo zal naar verwachting rond 05.00 uur op zaterdagochtend zijn. Dat laat de gemeente Venlo weten op basis van berekeningen het Waterschap Limburg. De hoogwaterpiek duurt naar verwachting tot zondag om 19.00 uur.

Aanvankelijk ging de gemeente ervan uit dat de hoogwaterpiek in de nacht van vrijdag op zaterdag om 03.00 uur zou zijn.

Om te bepalen hoe laat de piek komt, kijkt het Waterschap naar het weer en de toevoer uit andere rivieren. „De stand van de Maas wordt nu grotendeels bepaald door de toestroom uit zijrivieren”, legt een woordvoerder vrijdagavond uit aan NRC. „We zien nu dat toevoer uit De Roer sterk is. Maar die kan niet al zijn water kwijt in de Maas, omdat deze rivier de zij-instroom blokkeert. Daardoor ontstaat een opwaartse stroom en kan een overstroming ontstaan.”

Het huidige waterpeil in het centrum van Venlo is 17,57 boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Het Waterschap verwacht dat het toppunt zondagochtend vroeg op 18 meter 10 uitkomt. „Daarna gaat het waterpeil licht dalen. Zondagavond rond 21.00 uur verwachten een waterpeil van 17 meter 83 boven NAP. Verder vooruit kunnen we niet kijken.”

Gemeente: duizenden inwoners Roermond kunnen nog niet terug

Duizenden Roermondenaren die tussen donderdag en vrijdag geëvacueerd zijn, kunnen nog niet terugkeren naar huis. De belangrijkste reden daarvoor is de dreigende situatie door het aanhoudende hoogwater, dat kan ervoor zorgen dat dijken en kaders verzwakken of bezwijken. Dat meldt de gemeente Roermond vrijdagavond. De gemeente houdt de waterstand nauwlettend in de gaten.

De meeste Roermondenaren zijn vrijdagochtend vroeg uit hun bed gehaald om zo snel mogelijk de woning te verlaten. De snelle stijging van het water heeft de evacuatie daar versneld, zoals ook in Venlo extra haast is gemaakt om alle Venloënaren op tijd in veiligheid te brengen.

In Roermond reden rond 06.00 uur ‘s morgens auto’s door de straten om inwoners via megafoons op te roepen te vertrekken. Later ging een alert-melding via de telefoons uit. Voor wie nog steeds sliep, gingen er sirenes van patrouillewagens van de politie af.

Rond 15.00 bereikte het water in de Maas ter hoogte van Roermond de hoogste stad. Daarna fluctueert het waterpeil, maar echt zakken wil het water nog niet echt. De gemeente heeft inmiddels noodverordeningen ingesteld om ramptoeristen te weren. Bovendien zijn verschillende wegen afgesloten in Roermond.

Rutte: laten we hopen dat hier geen dodelijke slachtoffers vallen

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) is in Limburg gearriveerd om de gevolgen van de watersnood te bekijken. Rutte noemde de overstromingen „verschrikkelijk” en „heftig”. „Gelukkig zijn er hier nog geen dodelijke slachtoffers zoals in België of Duitsland. Laten we hopen dat dat ook niet gebeurt”, aldus Rutte tegen de aanwezige pers vrijdagavond.

De premier bezocht als eerst Venlo, dat vrijdagavond 10.000 inwoners evacueert. Later op de avond gaat Rutte ook naar andere getroffen gebieden in de provincie. Verslaggevers vroegen Rutte of de overstromingen samenhangen met klimaatverandering. „Dat zal ongetwijfeld zo zijn. Hier is echt iets aan de hand”, antwoordde hij daarop. De premier zei stellige uitspraken daarover te willen vermijden, omdat hij eerst onderzoek wil afwachten naar de oorzaken van de wateroverlast.

Rutte ging eerst in gesprek met het crisisteam van de Veiligheidsregio in Venlo. Daarna kwam hij aan bij de Maasboulevard. Daar riep hij „pottenkijkers” op om zoveel mogelijk weg te blijven uit het rampgebied. Naast Rutte zal in de komende dagen ook demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) naar het getroffen Limburg afreizen.

Demissionair premier Rutte in gesprek met Venloënaren op de Maasboulevard. Foto Vincent Jannink/ANP

Ernstige gas- en lichtproblemen in West-Duitsland

In het westen van Duitsland zitten nog steeds meer dan honderdduizend mensen zonder elektriciteit. Het natuurgeweld op donderdag heeft zware schade aan het lichtnet in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts aangebracht, meldt energieleverancier Eon Group. Op het hoogtepunt op donderdagavond zaten tweehonderdduizend mensen zonder stroom, maar een deel is inmiddels weer aangesloten op het net.

In het zwaargetroffen district Ahrweiler in Rijnland-Palts is daarnaast een gasleiding verwoest door de storm. Er is daar sprake van een „dramatische situatie”, aldus een woordvoerder van gasleverancier Mittelrhein tegen de Süddeutsche Zeitung. „Helaas gaat het weken of maanden duren voordat er weer gas is. Voor de burgers betekent dat: koud water, en als het stookseizoen komt ook koude appartementen.”

Evacuatie 10.000 inwoners begonnen: helikopters cirkelen boven Venlo

In de gemeente Venlo is het leger gearriveerd voor de evacuatie van ruim 10.000 inwoners. De operatie is om 18.00 uur begonnen. De evacuatie is nodig omdat het water in de aangelegen Maas sneller stijgt dan verwacht. De mensen die geëvacueerd worden, wonen in lager gelegen dorpen langs de Maas, zoals Arcem, Lomm en Velden. Boven het gebied circuleren helikopters om de situatie vanuit de lucht in beeld te brengen en eventuele knelpunten te inventariseren. Ook zijn er F16’s ingezet die met infrarood de dijken controleren.

De gemeente wil niet ’s nachts evacueren, als de Maas het hoogste punt bereikt en doet dat daarom vrijdagavond al. Het gaat om 10.000 inwoners in 7.100 huizen. Venloënaren wordt verzocht om naar een verblijfplaats bij vrienden of familie te gaan. Mocht dat niet lukken, dan zijn er op vijf verschillende locaties opvangplekken ingericht. Voor inwoners zonder eigen vervoer zet de gemeente bussen in, die naar een opvanglocatie rijden. Op negen plekken in Venlo staan bussen klaar.

„We hebben te maken met een ongelofelijke waterhoos, die via de Maas zijn weg probeert te vinden naar de andere rivieren”, zei burgemeester Antoin Scholten van Venlo zojuist. „Dat betekent dat er kritieke momenten gaan ontstaan in de gemeente Venlo, bij die plekken die nog niet klaar zijn in verband met de Maaswerken. Weet dat er honderden veiligheidswerkers bezig zijn om het water tegen te houden. Het kan zijn dat het niet overal lukt. Ik wil u enorm veel sterkte wensen.”

Evacuatieplicht gemeente Echt-Susteren vervalt

De evacuatieplicht in de Limburgse gemeente Echt-Susteren, die sinds donderdagavond gold voor de dorpen Visserweert en Aasterberg, is komen te vervallen. Dat laat de gemeente op haar website weten. Het hoogwater van de Maas is iets gezakt waardoor acuut overstromingsgevaar voor de dorpen tussen de Maas en het Julianakanaal is geweken.

Wel blijft er nog een noodverordening van kracht tot maandagochtend 09.00 uur. In het gebied, dat als veiligheidsrisicogebied is bestempeld, zijn alleen nog inwoners en hulpverleners welkom. De gemeente waarschuwt dat ramptoeristen en anderen die zonder geldige reden het gebied betreden een boete tot 4.350 euro riskeren.

Inwoners van de dorpen Illikhoven, Visserweert, Aasterberg, Kokkelert en Roosteren mogen ook terug naar huis. Wel blijft er een evacuatieadvies geldig voor kwetsbare ouderen en niet-zelfredzame mensen.

Dertien veiligheidsregio’s schieten Limburg te hulp

Honderden brandweerlieden van dertien veiligheidsregio’s hebben hulp geboden in het door overstromingen geteisterde Limburg. Dat heeft Brancheorganisatie Brandweer Nederland vrijdag gemeld. De bereidheid om te helpen, is enorm, zegt de voorzitter.

Naast de brandweerlieden, is ook hulp ingezet van Defensie, de Nationale Reddingsvloot en het Instituut Fysieke Veiligheid. Sinds donderdagochtend is in Zeist in samenwerking met de politie het Landelijk Actiecentrum Brandweer ingericht. Hulpvragen van de veiligheidsregio’s Limburg-Noord en Zuid-Limburg worden daar vertaald naar concrete vragen voor bijstand. Dat varieert van vraag naar brandweerpelotons tot individuele specialisten, materieel en logistiek.

Belgische premier: 20 juli dag van nationale rouw

De Belgische premier Alexander de Croo heeft 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw om stil te staan bij de slachtoffers van de overstromingen. Dat zei hij tijdens een persconferentie. „Ons land gaat door zeer moeilijke momenten”, zei hij. „Onze gedachten gaan nu uit naar de slachtoffers en hun naasten, heel het land leeft met hen mee. Wat mooie zomerdagen hadden moeten worden, zijn plots voor heel veel landgenoten donkere, gitzwarte, dagen”.

Volgens officiële bronnen zijn er tot nu toe twintig doden gevallen in België en wacht men nog op de officiële bevestiging van drie andere slachtoffers. Twintig mensen zijn voorlopig vermist bij wat De Croo „mogelijk de zwaarste overstromingen die ons land ooit zijn overkomen” noemde. De zwaartepunten in België liggen momenteel in de provincies Limburg en Luik, waar de Maas nog zeer hoog staat en nog steeds mensen worden geëvacueerd. In het plaatsje Herk-de-Stad is een dijk aan de rivier de Demer doorgebroken.

Bij de reddingsoperaties krijgt België hulp van meer dan 150 reddingswerkers uit Frankrijk, Italië en Oostenrijk die naar het rampgebied zijn gekomen. Er worden reddingsteams, boten en helikopters gestuurd. „Alle mogelijke middelen zijn gemobiliseerd. Gezien de schaal van de ramp is de federale fase van het rampenplan afgekondigd. De situatie blijft kritiek op heel wat plaatsen,” zei de Croo. „We zullen er alles aan doen de getroffen mensen te ondersteunen en hen bij te staan. Opvang zal nodig blijven, herstellingen zullen moeten gebeuren, en daarvoor zullen we schouder aan schouder staan.”

Een man roeit zijn boot door de straten van Angleur in de provincie Luik. Foto AP / Valentin Bianchi

Waterschap start met dijkbewaking in Rivierenland

Waterschap Rivierenland in Zuid-Holland start zaterdag met dijkbewaking in het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Zondag gebeurt dat ook in het Land van Altena. Het waterschap verwacht dat de Maas dit weekend het hoogste niveau ooit gemeten bereikt in het gebied. Met de dijkbewaking controleert het waterschap de staat van de dijken en is het de bedoeling dat risico’s tijdig worden opgemerkt.

Door het hoge water op de Maas stijgt ook het water in de Afgedamde Maas. Het land tussen de Afgedamde Maas en de dijken komt daardoor onder water te staan. Die stukken land zijn bedoeld om water op te vangen. De dijken zijn volgens het schap berekend op de waterhoogten. Evacueren achter de dijk is in het gebied van Waterschap Rivierenland dan ook niet nodig. Wel wordt aan boeren geadviseerd om hun vee uit de zomerpolders en uiterwaarden te halen. Campings die gevestigd zijn op die locaties wordt ook geadviseerd om waar mogelijk op te breken.

Rode Kruis opent speciale hulplijnen voor gedupeerden Limburg

Het Rode Kruis opent een speciale hulplijn voor getroffenen in het rampgebied in Limburg. Dat meldt de hulporganisatie vrijdagmiddag. Volgens het Rode Kruis kan iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, bellen met 070-4455888. De hulporganisatie biedt praktische hulp in de vorm van het vullen van zandzakken of opruimen. Ook kunnen gedupeerden terecht voor psychosociale steun.

De hulplijn is sinds 16.00 uur geopend. Ook gemeenten kunnen er terecht voor hulp bij de nasleep van de overstroming, of preventieve steun om zich voor te bereiden op de overstroming. Eerder heeft het Rode Kruis geholpen met het leveren en klaarzetten van veldbedden voor geëvacueerde mensen. Vanavond komen er 125 extra veldbedden bij in de regio Roermond - die kunnen vrijdagavond worden gebruikt.

‘Gat dijk Julianakanaal gedicht, acute gevaar geweken’

Het gat in de dijk van het Julianakanaal ter hoogte van Bunde is gedicht met zandzakken. Dat schrijft De Limburger vrijdagmiddag. Volgens de regiokrant is het acute gevaar daarmee geweken. Eerder op de dag ontstond er een gat van één bij één meter dat door de kracht van het water snel groter zou kunnen worden. De verwachting was dat een groot deel van de gemeente Meerssen onder water zou komen te staan.

Nadat de dijk doorbrak werden inwoners van de dorpen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle onder anderen via een luchtalarm opgeroepen het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Wie niet op tijd kon vertrekken, werd opgeroepen deuren en ramen te sluiten en hoger gelegen verdiepingen op te zoeken. Wanneer de geëvacueerde inwoners terug naar huis mogen is nog niet duidelijk.

Twitter avatar joepdohmen Joep Dohmen Dit is de plek langs de Voulwammesweg in Bunde waar de dijk van het Julianakanaal verzwakt zou zijn. De dijk is inmiddels versterkt met zandzakken. Het waterpeil van het overstroomde gebied in Bunde zakt. https://t.co/rYOogcaP05

Inwoners Venlo moeten vanaf 18.00 uur evacueren

De evacuatie van grote delen van Venlo is inmiddels op gang gekomen. De gemeente heeft besloten om eerder te gaan evacueren, omdat het water van de Maas sneller stijgt dan verwacht. Inwoners van verschillende gebieden wordt gevraagd om vanaf 18.00 uur hun huis te verlaten.

Op die manier wil de gemeente voorkomen dat mensen midden in de nacht nog moeten evacueren. De hoogste waterstand van de Maas wordt namelijk om 03.00 uur verwacht, eerder dan aanvankelijke voorspellingen. Inwoners van verschillende gebieden wordt gevraagd om een verblijfplaats te regelen bij familie of vrienden. Er zijn opvanglocaties ingericht voor wie geen onderdak kan vinden.

Twitter avatar gemeentevenlo Gemeente Venlo Evacuatie in grote delen van #Venlo opgestart. Het water van de Maas stijgt sneller. We gaan eerder over tot evacuatie, omdat we dat niet in de nacht willen doen. Besloten is om vanaf 18.00 uur te gaan evacueren.
Volg het liveblog. https://t.co/c36m6WNEEG

200 patiënten van ziekenhuis in Venlo naar andere locaties

De evacuatie van tweehonderd patiënten die in het VieCurie Medisch Centrum in Venlo liggen, is in volle gang. Het ziekenhuis hoopt alle mensen vannacht om 03.00 uur te hebben overgeplaatst naar andere locaties. Op dat moment is ook de verwachting dat de Maas de hoogste stand bereikt. Dat heeft voorzitter IJsbrand Schouten van de Raad van Bestuur vrijdag gezegd.

Het ziekenhuis heeft besloten te ontruimen na overleg met de Veiligheidsregio Noord-Limburg en het Waterschap. Volgens het Waterschap is de kans „relatief klein” dat het ziekenhuis overstroomt, maar de drie organisaties willen geen enkel risico nemen vanwege de kwetsbare doelgroep. Schouten zegt dat de spreiding van de patiënten, onder wie 40 kwetsbare, wordt verzorgd door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). „Voor mij en voor al onze medewerkers is dit zo’n beetje het ergste dat kan gebeuren. Dat we de ons toevertrouwde patiënten niet meer de zorg kunnen bieden waar we normaal gesproken zwaar gemotiveerd voor klaar staan.”

Spoedpatiënten worden omgeleid naar omliggende spoedcentra. Ook zwangere vrouwen worden voor hun bevalling naar andere locaties doorverwezen. Het ziekenhuis blijft in elk geval tot en met maandag gesloten. Op dinsdag zou het weer mogelijk moeten zijn om patiënten op te vangen.

Dronefoto van het ziekenhuis in Venlo dat vrijdag wordt geëvacueerd. Foto Rob Engelaar/Hollandse Hoogte/ANP

Geen treinverkeer tussen Maastricht en Sittard door dijkdoorbraak

Als gevolg van de dijkdoorbraak bij Meerssen, is er vrijdag geen treinverkeer meer mogelijk tussen Maastricht en Sittard. Dat meldt spoorbeheerder ProRail op Twitter.

Door de omstandigheden is het lastig om aan te geven hoe lang de storing gaat duren, stelt ProRail. Reizigers wordt geadviseerd om de reisplanner te checken voor vertrek.

Vrijdagmiddag brak een dijk langs het Julianakanaal bij Meerssen. Het water heeft een groot gat in de dijk geslagen. Inwoners zijn opgeroepen te evacueren. Militairen in de omgeving zijn door de Veiligheidsregio Limburg-Zuid gevraagd om de brandweer te ondersteunen. Ze proberen het gat in de dijk te dichten.

Twitter avatar joepdohmen Joep Dohmen Bij de zwakke plek in het Julianakanaal zijn zojuist weer een paar honderd zandzakken afgeleverd. Het werk van de militairen gaat door. Overigens geen scheepvaartverkeer meer te zien. https://t.co/lYRAF0Lm08

Duitse politie pakt vijf verdachten op na plunderingen

In de Duitse steden Stolberg en Eschweiler heeft de politie vijf mensen aangehouden die verdacht worden van plundering. Beide steden in Noordrijn-Westfalen zijn getroffen door enorme overstromingen, waarna plunderaars het voorzien hadden op winkels en woonhuizen. Volgens verschillende Duitse media probeerden de plunderaars misbruik te maken van de chaotische situatie en de beschadigde panden.

Een 32-jarige man probeerde donderdag de inboedel van een juwelier mee te nemen. Toen getuigen hem daarop aanspraken heeft hij zijn poging vroegtijdig gestaakt. Ook een supermarkt in Stolberg was het doelwit van drie plunderaars: daar probeerden twee vrouwen van 28 en 24 en een man van 35 jaar ervandoor te gaan met gestolen voedsel en speelgoed. In Eschweiler wilde een man een apotheek beroven.

De winkeleigenaren hebben aangifte gedaan wegens diefstal. De 28-jarige vrouw uit de supermarkt wordt voorgeleid aan de rechter. De anderen zijn vrijgelaten, nadat hun gegevens zijn genoteerd. Volgens een politiewoordvoerder is de entree van de gebouwen flink beschadigd. In Stolberg zijn honderden politieagenten aanwezig om de verlaten woningen te beschermen tegen plunderingen.

Luchtbeelden uit Meerssen: gebied stroomt onder water

Vanuit de lucht is goed te zien hoe het water zich een weg baant door de Meerssense straten en het buitengebied. De beelden zijn afkomstig van L1 en worden via Twitter gedeeld.

Twitter avatar ArdjanBoersma Ardjan Boersma Luchtbeelden van dijkdoorbraak en overstroming #Meerssen (via @L1, https://t.co/6rMqA7yX4M) https://t.co/Jrzq3YTDl1

Inwoners vluchten uit overstroomd gebied in Meerssen

Na het afgaan van het luchtalarm in de gemeente Meerssen en een NL-Alert met de boodschap om zo snel mogelijk het gebied te verlaten, zijn veel inwoners naar hun auto’s gegaan om weg te komen. Dat meldt persbureau ANP. Er ontstond al snel een stroom van verkeer richting hoger gelegen delen van het gebied. Enkelen probeerden hun dieren, zoals paarden, naar een veilige plek te brengen.

Vanwege een dijkdoorbraak riep de Veiligheidsregio Limburg-Zuid de inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle op om zo snel mogelijk de regio te verlaten. De weg bij het Julianakanaal, waar het gat in de dijk zit, is afgezet. Automobilisten die twijfelden, werden door politieagenten gemaand om haast te maken en weg te rijden. Verslaggevers ter plaatse zeggen tegen ANP dat het geheel een „chaotische indruk” maakte.

Twitter avatar schlijper Thomas Schlijper Reddingsboten in #Bunde onderweg naar het rampgebied vanwege de #dijkdoorbraak bij #Voulwammes. 16.07.2021 14:59 #Meerssen #Limburg #watersnoodramp https://t.co/Pu03UZHfCn

Dijkdoorbraak Meerssen, inwoners moeten gebied zo snel mogelijk verlaten

In de Limburgse gemeente Meerssen is in het buurtschap Voulwames een dijk doorgebroken - omwonenden worden gewaarschuwd middels een luchtalarm. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Zuid. Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle worden opgeroepen het gebied zo snel mogelijk te verlaten, zegt een woordvoerder tegen NRC. „Het gebied komt op zeer korte termijn onder water te staan.”

De Veiligheidsregio adviseerde inwoners eerst om thuis te blijven, maar heeft dat advies gewijzigd. Het gaat om een dijkdoorbraak langs het Julianakanaal. Het is niet bekend hoeveel huizen gevaar lopen en hoeveel mensen zich in de regio bevinden. Hulpdiensten zijn onderweg om de situatie in kaart te brengen. Er is een gat van één bij één meter, zegt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. „De verwachting is dat het gat door de kracht van het water snel groter kan worden.”

Twitter avatar VRZuidLimburg Veiligheidsregio Zuid-Limburg SITUATIE GEWIJZIGD: Groot gat in dijk Julianakanaal, inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten 𝘇𝗼 𝘀𝗻𝗲𝗹 𝗺𝗼𝗴𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗲𝗯𝗶𝗲𝗱 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗮𝘁𝗲𝗻. Op https://t.co/dp9341LqJu vind je een kaartje van het getroffen gebied.

VieCuri ziekenhuis in Venlo geëvacueerd wegens wateroverlast

Het VieCuri ziekenhuis in Venlo wordt ontruimd vanwege de hoogwaterstand in de naastgelegen Maas. Dat hebben de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het VieCuri Medisch Centrum vrijdagmiddag besloten, meldt de omroep 1Limburg.

De spoedeisende hulp van het ziekenhuis is dicht en ongeveer 140 patiënten worden naar nabijgelegen ziekenhuizen overgeplaatst. In het VieCuri gold sinds donderdagavond al een patiëntenstop. Ook waren niet-spoedeisende operaties die op vrijdag gepland stonden, afgezegd.

Militair rampenplan van kracht in West-Duitsland: ‘vloed van historische proporties’

De Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer heeft vanwege het noodweer in Duitsland een militair rampenplan geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat leiders van hulpdiensten ter plaatse zelf beslissingen kunnen nemen, bijvoorbeeld over bergingsvoertuigen die nodig zijn of waar een generator geleverd moet worden. Dat bevestigde een woordvoerder van het ministerie vrijdag aan Duitse media.

De minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, heeft de storm omschreven als „een vloed van historische proporties” in een persconferentie in Düsseldorf vrijdag. „De overstromingen hebben letterlijk de grond onder veel mensen weggetrokken”, zei hij. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken zegt tegen weekblad Der Spiegel in zijn hele politieke carrière nog nooit een overstroming met zulke verschrikkelijke gevolgen te hebben gezien.

Laschet noemt de ramp een gevolg van klimaatverandering en benadrukt dat de deelstaat zich verder wil inzetten om uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. „Klimaatverandering zien we verder niet alleen in Noordrijn-Westfalen of Rijnland-Palts. Dit is een wereldwijd probleem en we hebben dus internationale inspanningen nodig.” Hij herhaalde het plan van de Europese Unie om tegen 2050 volledig klimaatneutraal te zijn.

Een legervoertuig trekt een vrachtwagen uit de modder in Hagen, een stad in Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Foto Friedemann Vogel/EPA

Tourploeg rijdt met rouwbanden, overstroomde huizen in brand in Wallonië

  • De renners van wielerploeg Intermarché-Wanty-Gobert rijden vrijdag met rouwbanden om in de Tour de France. Dat laat de ploeg weten op Twitter. Het team heeft veel sponsoren en partners in het zwaar getroffen Belgische gewest Wallonië en de provincie Luik en wil met de rouwbanden steun betuigen aan de slachtoffers van de watersnood in het gebied.
  • In het Waalse Vaux-sous-Chèvremont, een deelgemeente van Chaudfontaine, zijn huizen donderdag niet alleen onder water gelopen, ook is er een grote brand ontstaan. Dat blijkt uit dronebeelden die te zien zijn op YouTube. Enkele huizen zijn in vlammen opgegaan.

Dodental België loopt op naar 22, 41.000 Walen zonder stroom

Het dodental door de watersnood in België is opgelopen naar 22. Dat melden Franstalige Belgische media. De meeste slachtoffers zijn geteld in Pepinster en Verviers, in de provincie Luik. Er worden nog 19 personen vermist. Volgens provinciegouverneur Hervé Jamar zijn veel lichamen nog niet geïdentificeerd.

In het Belgische gewest Wallonië zitten zeker 41.000 mensen zonder stroom. Elektriciteitsbedrijf Ores laat weten dat bijna 300 transformatorhuisjes onder water zijn gelopen. „Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen”, verklaart het bedrijf.

Ook zitten in de drie Waalse provincies Henegouwen, Luik en Namen veel mensen zonder drinkwater. Volgens waterbedrijf SWDE is de toevoer van drinkwater op sommige plaatsen onderbroken door kapotte leidingen en stroomstoringen en is het drinkwater op andere plaatsen vervuild doordat oppervlaktewater in het drinkwater terecht is gekomen.

Een door het water verwoest huis in Verviers. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Alle geëvacueerden Zuid-Limburg kunnen naar huis, behalve bewoners centrum Valkenburg

Alle mensen in Zuid-Limburg die zijn geëvacueerd vanwege de wateroverlast, mogen vrijdag weer terug naar huis. Dat geldt nog niet voor inwoners van het centrum van Valkenburg, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Zij moeten wachten tot de situatie ook daar veilig is bevonden.

De dreiging van het hoge water in de regio is nog niet helemaal voorbij. Zo zijn vrijdag inwoners van Westbroek en Oostbroek in Geulle dringend verzocht om hun woning te verlaten omdat het gebied onder water dreigt te lopen. De Geul stroomt terug omdat het riviertje zijn water niet kwijt kan in de Maas vanwege de hoge waterstand van die rivier.

Dodental in Duitsland opgelopen tot 103

Het dodental in Duitsland is opnieuw gestegen. Er zijn zeker 103 mensen overleden als gevolg van het extreme weer. Dat melden Duitse media vrijdag.

Minister-president Maly Dreyer van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts zegt tegen dagblad Süddeutsche Zeitung dat in haar regio inmiddels zestig doden zijn geteld. In de provincie Noordrijn-Westfalen zijn zeker 43 mensen overleden.

Giro 777 geopend voor slachtoffers hoogwater Limburg

Het Nationaal Rampenfonds heeft vrijdag giro 777 opengesteld voor slachtoffers van de overstromingen in de provincie Limburg. Dat staat op de website van het fonds.

Volgens het Rampenfonds is duidelijk dat „veel schade niet verzekerbaar en dus ook niet verzekerd is”. Het heeft daarom besloten om giro 777 open te stellen, zodat donaties gedaan kunnen worden om de nood te verlichten. Het fonds gaat het gedoneerde geld via een beoordelingscommissie toekennen aan herstelprojecten van maatschappelijke organisaties.

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in Limburg als ramp. Dat betekent dat mensen die schade hebben die de verzekering niet dekt, ook bij de Rijksoverheid aan kunnen kloppen.

Vrees voor dijkbreuk in Belgische Maaseik

In België dreigt in Maaseik, vlak voorbij de grens met Limburg, een dijkbreuk. Een kademuur staat op het punt het te begeven. Dat melden Belgische media. De burgemeester riep eerder al op om de stad te mijden. „Het worden nog enkele bange uren”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws.

De situatie in de stad is volgens hem kritiek. In de deelgemeente Heppeneert van Maaseik stroomt het water al over de dijk. „We zijn volop zandzakken aan het leggen”, zegt de burgemeester tegen het dagblad. Dat gebeurt met behulp van het leger, is te zien op beelden van omroep VRT. „Het risico op een dijkbreuk bestaat. Dat willen we natuurlijk niet, want dan loopt onze stad gedeeltelijk onder. Met alle hulp die er nu is, hoop ik dat we het zullen redden.” Donderdag is Heppeneert al geëvacueerd.

Twitter avatar daanmasset Daan Masset Angstvallig nagelbijten in Heppeneert bij #Maaseik
.
Foto van collega @joppematyn #vrtnws.
#Maas #wateroverlast #limburg https://t.co/EkfcNuIjk1

Belgisch leger haalt mensen van daken met helikopter

Het Belgische leger zet deze ochtend een helikopter in om mensen te evacueren uit de door de watersnood getroffen gebieden. Dat schrijft de luchtmacht op Twitter. De helikopter stond gisteren al stand-by om mensen van daken op te pikken, maar kon toen door weersomstandigheden niet uitvliegen. Er zijn inmiddels vijf mensen door de helikopter opgehaald, er staan nog twee andere helikopters klaar om ingezet te worden.

„Het probleem was dat er in de valleien door het vele water daar een mistlaag werd gevormd”, legt Kapitein Kurt Verwilligen van de luchtmacht uit op de Belgische Radio 1. „Die bleef hangen tot op ongeveer 40 meter. En met een helikopter daar door manoeuvreren is niet aangewezen. Hoogspanningslijnen staan wel op een stafkaart, maar bouwkranen bijvoorbeeld niet. Een botsing met een kraan is fataal voor een helikopter (…) Het laatste waar we nood aan hebben is een vliegramp boven op de watersnood.”

Gisteren was er in België kritiek op de hulpdiensten, omdat mensen vastzaten op daken van huizen en het niet lukte om ze daar vanaf te krijgen. Sommige mensen hebben afgelopen nacht doorgebracht in de buitenlucht, wachtend op hulp.

Dit is tot nu bekend over de overstromingen in Nederland, Duitsland en België

Dit is het belangrijkste nieuws over de overstromingen in Nederland, Duitsland en België op vrijdagochtend.

  • Het waterpeil van de Maas stijgt het noorden van Limburg. Zo zou waterpeil in het gebied onder Roermond nu op de hoogste stand moeten zijn volgens Rijkswaterstaat. Ongeveer 550 inwoners van die stad zijn geëvacueerd. Verder is Vlodrop in Noord-Limburg ontruimd met hulp van de ME. De veiligheidsregio roept vrijdagochtend de mensen in sommige delen van Limburg op om hun woning te verlaten en naar vrienden of familie ver van het rampgebied te gaan. De veiligheidsregio zegt niet te kunnen garanderen dat hulp wordt geboden aan wie er toch voor kiest thuis te blijven.
  • Het dodental in Duitsland is vrijdagochtend gestegen naar zeker 93 doden. Het aantal vermisten is nog onduidelijk, de genoemde aantallen lopen op vrijdagochtend uiteen van 100 tot 1.300 mensen. Als gevolg van het noodweer zitten zo’n 165.000 Duitsers zonder stroom. Verschillende lokale netwerkstations en onderstations zijn onder water komen te staan, waardoor de systemen zijn stilgelegd.
  • In het Duitse dorpje Blessem, bij Erftstadt, zijn verschillende huizen ingestort. Veel mensen zouden zich nog in de woningen bevinden. Redding is vaak niet mogelijk, zo zitten er op vrijdagochtend in elk geval nog vijftien mensen opgesloten.
  • In België zijn door het noodweer vijftien doden gevallen, nog zeker vijf mensen worden vermist. In het getroffen gebied is de noodtoestand uitgeroepen, wat betekent dat de Belgische federale regering de hulpverlening in de getroffen gebieden op zich neemt.
  • In de drie Waalse provincies Henegouwen, Luik en Namen worden problemen met het drinkwater gemeld. In sommige gebieden komt door kapotte aanvoerleidingen en stroomstoringen helemaal geen water meer uit de kraan, in andere delen is het drinkwater vervuild omdat er oppervlaktewater bij het drinkwater is gekomen. In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder stroom.
  • Het treinverkeer in het zuiden van België is waarschijnlijk nog wekenlang ontregeld door de gevolgen het noodweer. Vrijdag rijden er voor de tweede dag op rij geen treinen in het zuiden van het land. Van en naar de stations Luik, Charleroi en Namen is al het treinverkeer opgeschort. Ook vervangend vervoer is door de extreme weersomstandigheden niet mogelijk.

Arnhem en Nijmegen sluiten kades af om hoogwater

Ook in Gelderland nemen gemeenten vrijdag maatregelen tegen het hoogwater. De gemeente Arnhem heeft de Rijnkade afgesloten, omdat de weg is overstroomd. Oorzaak is het snel opkomende water in de Rijn, door de zware regenval in Duitsland.

In Nijmegen gaat de Waalkade vanaf 12.00 uur dicht voor alle verkeer vanwege de verwachte waterstand in de Waal. Bussen worden inmiddels al omgeleid.

Gemeenten aan de rivieren hebben volgens persbureau ANP laaggelegen parkeerplaatsen aan het water eveneens afgesloten. De Rijn bij Lobith, dicht in de buurt van de grens met Duitsland, bereikt naar verwachting zondagochtend de hoogste stand.

Twitter avatar gemeentearnhem Gemeente Arnhem Door het snel opkomende water en de regenval in Duitsland, stijgt de waterstand in de Rijn. We hebben daarom de Rijnkade afgesloten i.v.m. het onderlopen van de kade. Langs de Rijnkade rijden is op dit moment niet mogelijk. #hoogwater https://t.co/tMej1d9ckg

Gevolgen van de overstromingen in Duitsland in beeld

Dodental in Duitsland gestegen naar 93, onduidelijk aantal vermisten

Het aantal doden in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is gestegen naar 43. Daardoor ligt het laatst gemelde dodental als gevolg van het noodweer in Duitsland vrijdagochtend op zeker 93, melden Duitse media, na een officieel bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het is voor de Duitse autoriteiten moeilijk na te gaan hoeveel mensen er nog vermist worden in het overstromingsgebied. Het district Ahrweiler meldde in de nacht van donderdag op vrijdag zo’n 1.300 mensen waarmee geen contact gemaakt kon worden. De zoektocht was lastig omdat het mobiele netwerk was uitgevallen. Op vrijdagochtend schat de Frankfurter Allgemeine Zeitung dat er in elk geval nog ongeveer duizend mensen vermist worden in de deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen.

De politie van de deelstaat Rijnland-Palts, waar Ahrweiler deel van uitmaakt, stelt het aantal vermisten vrijdagochtend lager vast, op ongeveer honderd, aldus de Duitse krant Bild. Andere Duitse media spreken vrijdagochtend vooral in algemeenheden over nog „talloze mensen” die vermist worden. Er zijn reddingswerkers ter plaatse die zoeken naar de vermisten.

Reddingswerkers zoeken naar vermisten in Bad Neuenahr. Foto Constantin Zinn/EPA

Vanuit de lucht: enorme ravage in Duits dorpje door noodweer

Op deze luchtfoto’s is de ravage die door het water is aangericht in het Duitse Erftstadt-Blessem goed te zien. In het gebied zijn verschillende huizen ingestort en enkele gebouwen compleet weggevaagd. Hulpdiensten kunnen de plek van de ramp moeilijk bereiken, veel mensen zouden nog in huizen vastzitten.

Googel Earth vs Vorher aus Erftstadt-Blessem Wahnsinn diese Katastrophe. pic.twitter.com/KQB4DSTeVY

— Bergbauer Pinhead (@Pinhead6) July 16, 2021

Treinverkeer in het zuiden van België waarschijnlijk weken ontregeld

Het treinverkeer in het zuiden van België is waarschijnlijk nog wekenlang ontregeld door de gevolgen het noodweer. Dat heeft de Belgische spoorbeheerder Infrabel laten weten aan het Waalse televisiestation RTBF.

Vrijdag rijden er voor de tweede dag op rij geen treinen in het zuiden van het land. Van en naar de stations Luik, Charleroi en Namen is al het treinverkeer opgeschort. Ook vervangend vervoer is door de extreme weersomstandigheden niet mogelijk. De luchthaven Brussels South Charleroi Airport is wel bereikbaar, al moeten reizigers rekening houden met vertragingen op weg daarnaartoe.

Infrabel vreest dat het treinverkeer in de regio nog wekenlang ontregeld zal zijn door het noodweer. Een woordvoerder laat aan RTBF weten dat de ravage in het gebied voor het bedrijf op dit moment nog moeilijk te overzien is. Er liggen bomen en ander puin dat door het water is meegevoerd op het spoor, op sommige plekken zijn delen van de spoorrails door het kolkende water weggevaagd. Gisterochtend ontspoorde een lege trein bij Grupont, in de provincie Luxemburg. Infrabel schat in dat reparatie van de spoorlijnen zeker twee tot drie weken zal gaan duren.

‘Dodental in België opgelopen naar vijftien’

Met de vondst van drie lichamen in het Waalse Trooz is het dodental van de overstromingen in België opgelopen naar vijftien. Dat meldt de Waalse krant Le Soir. Vijf mensen worden nog vermist.

In het gebied is de noodtoestand uitgeroepen, wat betekent dat de Belgische federale regering de hulpverlening in de getroffen gebieden op zich neemt. Vooral de provincie Luik is zwaar getroffen door de watersnood. Gisteren werden al zes doden geteld in Verviers, waar het waterpeil inmiddels aan het dalen is. In Pepinster is een tiental huizen ingestort.

Een auto staat vast in een ondergelopen tunnel in Luik. Foto Valentin Bianchi/AP

Huizenrij ingestort in Duitse plaats Erftstadt-Blessem, lastige situatie voor reddingswerkers

In het Duitse dorp Erftstadt-Blessem zijn verschillende huizen ingestort. Veel mensen zouden zich nog in hun huis bevinden en redding is vaak niet mogelijk, melden de lokale autoriteiten vrijdagochtend. Daarnaast hebben de hulpdiensten een gaslek vastgesteld, maar kunnen ze de plek niet bereiken om het lek te dichten.

Verder ligt de infrastructuur in het gebied plat en zijn sommige ziekenhuizen moeilijk te bereiken. Verzorgingstehuizen worden nog ontruimd. Er worden veel mensen vermist, een precies aantal kunnen de autoriteiten niet noemen. Ahrweiler, een district ten zuiden van Keulen waar Erfstadt-Blessem bij hoort, meldde in de nacht van donderdag op vrijdag 1.300 vermisten. Ze zijn moeilijk te bereiken omdat het mobiele netwerk is uitgevallen.

Het laatste gemelde dodental als gevolg van het noodweer in Duitsland staat vrijdagochtend op 81. De hulpdiensten krijgen ondersteuning van de andere deelstaten in Duitsland. De politie roept familieleden op niet naar het getroffen gebied te komen om zelf hun familie te zoeken. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft al laten weten dat de overheid een groot hulppakket samenstelt. Volgens de Duitse weerdienst wordt het weer dit weekend beter, meldt de Süddeutsche Zeitung vrijdag.

In Bad Neuenahr worden ziekenhuizen ontruimd door het leger. Foto Constatin Zinn/EPA

Problemen met drinkwater in delen van België, 21.000 mensen in Wallonië zonder stroom

In delen van het Belgische gewest Wallonië kampt drinkwaterbeheerder SWDE met leveringsproblemen. Dat meldt SWDE vrijdag op de website. Met name in de drie Waalse provincies Henegouwen, Luik en Namen worden problemen met het drinkwater gemeld. In sommige gebieden komt door kapotte aanvoerleidingen en stroomstoringen helemaal geen water meer uit de kraan, in andere delen is het drinkwater vervuild omdat er oppervlaktewater bij het drinkwater is gekomen.

In Wallonië zitten meer dan 21.000 mensen zonder elektriciteit als gevolg van het noodweer. Dat meldt het Waalse elektriciteitsbedrijf Ores vrijdag. Onder meer de plaatsen Durbuy, Eupen, Rochefort, Spa, Theux en Verviers kampen met stroomstoringen.

Volgens het elektriciteitsbedrijf zijn bijna 300 transformatorhuisjes met water ondergelopen. „Het is onmogelijk voor onze ploegen om er toegang tot te krijgen”, verklaart het bedrijf.

Noodverordening op veel plekken in Limburg tegen ramptoeristen, veel wegen nog dicht

In verschillende delen van Limburg is door lokale overheden een noodverordening afgekondigd om te voorkomen dat ramptoeristen naar de gevolgen van de watersnood komen kijken. Dat hebben de veiligheidsregio’s van de provincie laten weten aan persbureau ANP.

De noodverordeningen zijn onder meer afgekondigd voor de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roermond. „Kom niet naar de rampgebieden en houd wegen vrij voor hulpdiensten”, is het advies. Door het noodweer van de afgelopen dagen zijn delen van de A76 en A79 nog steeds afgesloten, wat het voor hulpdiensten lastig maakt de getroffen gebieden te bereiken.

Een noodverordening zorgt ervoor dat de burgemeester en gezagsdragers snel kunnen optreden als er wanordelijkheden dreigen en bijvoorbeeld mensen die naar de gevolgen van het noodweer komen kijken snel uit kunnen zetten.

Hoogste stand Maas bereikt, ‘net geen doemscenario’

De Maas heeft zijn hoogste stand bereikt en het waterpeil is niet hoger gekomen dan werd verwacht. De piek verplaatst zich nu langzaam naar het noorden.

De autoriteiten gingen ervan uit dat tussen 03.00 en 04.00 uur de hoogste stand zou worden bereikt en dat dan mogelijk 3.700 kuub water per seconde door de Maas zou stromen. „Dat heeft het net niet gehaald. Dus dat is goed nieuws”, zei een woordvoerder van de veiligheidsregio. Volgens hem zitten ze „net niet tegen het doemscenario aan”.

De eerder genomen maatregelen blijven van kracht. De oproep om te evacueren op meerdere plaatsen, geldt nog steeds. Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft het telefoonnummer 0800-1351 geopend voor informatie over hoogwater en wateroverlast.

Militairen bouwen noodbrug in Valkenburg

Militairen zijn begonnen met de bouw van een noodbrug in het Limburgse Valkenburg. Die plaats is zwaar getroffen door de wateroverlast. De Geul is daar overstroomd.

De noodbrug wordt aangelegd aan de Wilhelminalaan. De oude brug is daar voor een deel weggespoeld. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt. De brug is naar verwachting in de loop van de ochtend klaar voor gebruik.

Het centrum van Valkenburg. Foto Chris Keulen

Maasboulevardtunnel, Wilhelminabrug en wegen afgesloten in Maastricht

In Maastricht is de Maasboulevardtunnel afgesloten. Ook de Wilhelminabrug is uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen. Daarnaast zijn er twee wegen afgesloten. De toegangsweg naar het dorp Itteren staat onder water, maar de pendelbus rijdt nog.

Twitter avatar uitMaastricht Gemeente Maastricht De Maasboulevardtunnel in Maastricht is momenteel afgesloten, net als de Franciscus Romanusweg en Hoge Weerd.
De Wilhelminabrug is uit voorzorg afgesloten vanwege trillingen.
En de toegangsweg naar Itteren staat blank. Lees meer op https://t.co/w9bvJ3u1KS

De gemeente meldt dat er noodopvang is voor mensen die positief getest zijn op het coronavirus en Heugem of Randwyck verlaten. Zij kunnen naar het Geusseltbad gaan in plaats van naar sporthal De Heeg, dat de eerste opvanglocatie in Maastricht was.

Dodental België loopt op tot twaalf

Het noodweer heeft in België zeker twaalf mensen het leven gekost. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

In Chaudfontaine werden twee lichamen teruggevonden. Ook in Trooz werd nog een lichaam gevonden, het zou gaan om het lichaam van een vrouw. Eerder ging het nog om negen doden.

Vier anderen zijn nog vermist, waaronder een meisje van vijftien dat woensdag werd meegesleurd door de stroming in een rivier. In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers. Vijf mensen zijn omgekomen in de stad Verviers ten oosten van Luik.

Om plunderingen te voorkomen, geldt sinds donderdag in Verviers een avondklok tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Op diverse plekken in de stad zouden er al winkels geplunderd worden, meldt de VRT. Een half uur rijden verderop, in het zwaar getroffen plaatsje Chaudfontaine, is het Belgische koningspaar donderdagavond gearriveerd. Koning Filip heeft daar zijn medeleven aan de getroffenen van het noodweer geuit en hulpdiensten bedankt.

Net als in Nederland zijn in België soldaten ingezet om te helpen bij evacuaties. In de vier zwaarst getroffen provincies Luik, Namen, Luxemburg en Limburg kunnen militaire helikopters voorlopig echter niet vertrekken vanwege de weersomstandigheden. Evacuaties worden momenteel per boot en andere voertuigen uitgevoerd.

Alle Maasgemeenten in Belgisch Limburg preventief geëvacueerd

Alle Maasgemeenten in de Belgische provincie Limburg gaan over tot preventieve evacuaties. Dat heeft de gouverneur van de Belgische provincie Jos Lantmeesters aangekondigd. Het gaat om de gemeenten Maasmechelen, Lanaken, Maaseik, Dilsen-Stokkem en Kinrooi. Riemst komt daar mogelijk nog bij.

Twitter avatar joslantmeeters Jos Lantmeeters ⚠️Preventieve evacuatie overstromingsgevoelige gebieden. Meer info: https://t.co/E8NKnTtmjQ https://t.co/jk8DyIV9kZ

Door de hevige regenval van de afgelopen dagen staat de Maas historisch hoog. De voorspellingen wijzen erop dat de situatie alleen maar zal verergeren. Er worden stroomsnelheden tot 3.750 kubieke meter per seconde voorspeld, wat al honderd jaar niet meer gebeurd is.

In Maasmechelen werd op donderdag al de evacuatie van inwoners van Meeswijk, Leut en Vucht-dorp aangekondigd, niet veel later gevolgd door Kotem en Boorsem.

Evacuaties in Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten en Stein

De Limburgse gemeenten Stein en Eijsden-Margraten hebben besloten tot gedeeltelijke evacuatie vanwege het stijgende water in de Maas. In Stein gaat het om de buurtschappen Maasband, Meers, Veldschuur en Berg aan de Maas (straten Veerweg, Schoorvoetpad en Berger Maasstraat). In Eijsden-Margraten is inwoners van Diepstraat, Bat, Trichterweg, Beethovenstraat, Bachstraat en Laag Caestert dringend verzocht te vertrekken.

Ook in Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen) zijn de bewoners van enkele woningen buiten de waterkering opgeroepen te evacueren. Volgens de veiligheidsregio houdt de politie de geëvacueerde gebieden in de gaten om te voorkomen dat mogelijke plunderaars hun slag slaan.

Zeker 81 doden door noodweer in Duitsland

Zeker 81 mensen zijn om het leven gekomen door het noodweer in het westen van Duitsland. In de deelstaat Rijnland-Palts worden nog honderden mensen vermist, in de Duitse stad Bad Neuenahr-Ahrweiler worden zeker 1.300 personen vermist. Ze zijn moeilijk te bereiken omdat het mobiele netwerk is uitgevallen.

Volgens energieleverancier Eon zaten donderdag zo’n 165.000 mensen in het westen van Duitsland zonder stroom.

Gemeente Meerssen gaat over tot evacuatie

De gemeente Meerssen, in het Limburgse Heuvelland, adviseert een deel van haar inwoners dringend te evacueren. Het gaat om het gebied ten noorden van de Geul en ten oosten van het Julianakanaal. Doordat het water in de Maas blijft stijgen, kan de Geul niet daarin afwateren. Het waterpeil in de rivier zal daarom naar verwachting vrijdagnacht nog enkele decimeters stijgen. Delen van Meerssen zijn nu al overstroomd.

De gemeente vraagt mensen in het betrokken gebied onderdak te zoeken bij vrienden of familie. Voor wie dat niet kan, wordt opvang geregeld in een gemeenschapshuis. Volgens de gemeente is er geen reden tot paniek en is er voldoende tijd om te vertrekken.

Twitter avatar GemMeerssen Gemeente Meerssen Inwoners van de gemeente Meerssen in het gebied ten westen van de Maastrichterlaan, Pletstraat, Pasweg, Brommelen en Westbroek en de straten Iepenlaan, Beukenlaan en Weerterstraat worden dringend verzocht hun huis te verlaten. Op https://t.co/JkwfUtkVeX staat het exacte gebied.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wateroverlast in Limburg.

Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag 15 juli:

  • De gehele provincie Limburg is vanwege de zware overstromingen uitgeroepen tot rampgebied. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond op een ingelaste persconferentie gezegd. De kwalificatie betekent dat er sneller en gerichter hulp kan worden geboden en dat het Rijk deels zal opdraaien voor de schade in het gebied.
  • Het dodental door het noodweer in Duitsland is op donderdagavond bijgesteld naar zeker 58. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn met zeker dertig doden tot nu toe de meeste slachtoffers gevallen. In Rijnland-Palts zijn 28 doden gemeld.
  • In België is het dodental als gevolg van de overstromingen donderdagavond opgelopen tot acht. Vijf mensen zijn omgekomen in de stad Verviers in de provincie Luik. Drie inzittenden van een omgeslagen reddingsboot zijn nog vermist, evenals een meisje van vijftien dat woensdag werd meegesleurd door de stroming in een rivier.
  • Defensie zet donderdag en vrijdag honderden extra militairen in om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast in Limburg. Met de al aanwezige manschappen komt het totaalaantal in Limburg ingezette militairen op driehonderd, inclusief ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee.
  • De gemeente Echt-Susteren liet donderdagavond 21.00 uur een bevel tot verplichte evacuatie uitgaan voor de dorpen Visserweert en Aasterberg. Verder geldt een advies tot evacuatie voor inwoners van de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck, bepaalde straten in Eijsden en Laag Caestert en inwoners van de plaatsen Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas.

Lees hier het blog terug van donderdag 15 juli.