Maas bereikt donderdagavond laat een piek

Bewoners leggen zandzakken neer in Hoensbroek.
Bewoners leggen zandzakken neer in Hoensbroek. Foto Marcel van Hoorn/ANP

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht dat het water in de Maas donderdagavond laat een piek zal bereiken. Dat zegt een woordvoerder donderdagochtend tegen NRC. Het is nog niet te zeggen of de rivier uit de oevers zal treden, maar de snelheid waarmee het water stroomt is sneller dan tijdens een overstroming in 1993. Destijds bereikte de Maas een piek van 3000 kuub. Later vandaag bereikt de rivier volgens de Veiligheidsregio een piek van 3.300 kuub per seconde.

Ondertussen worden inwoners van het dorp Bunde opgeroepen om hun bezittingen naar hogere verdiepingen te brengen en hun auto te verplaatsen. De verwachting is dat de Geul ook daar zal overstromen. Bunde is het laatste dorpje waar de rivier doorheen stroomt voor het overgaat in de Maas. Op een kaartje dat de Veiligheidsregio heeft gedeeld is te zien welke gebieden het meeste risico lopen.

Ook brandweerkorpsen uit Noord-Brabant en Gelderland zijn in Limburg inmiddels aangekomen om assistentie te bieden. De Veiligheidsregio heeft donderdag vooral de handen vol aan Valkenburg, waar een woonzorgcomplex wordt ontruimd. Vanwege een stroomstoring die waarschijnlijk enkele dagen zal duren, roept de Veiligheidsregio inwoners van de stad op om elders onderdak te zoeken. Het is nog niet bekend waar mensen naartoe kunnen als ze nergens terecht kunnen. De Veiligheidsregio maakt later vandaag een telefoonnummer bekend waar mensen naartoe kunnen bellen en verwacht dan ook te weten waar opvang gerealiseerd kan worden, zegt de woordvoerder.

Twitter avatar VRZuidLimburg Veiligheidsregio Zuid-Limburg De verwachting is dat er hoger water aankomt in Bunde. Verplaats uw auto naar een veilige plek en zet deze op de handrem, verplaats spullen naar een hogere verdieping. Zie onderstaande afbeelding voor de prognose van de gebieden die het meeste risico lopen. https://t.co/DoN5hK3c5c
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vier doden na noodweer in Duitsland, tientallen mensen vermist