Reportage

In Euskirchen liggen de etalagepoppen languit in het puin

Duitsland In het zwaar getroffen Euskirchen, waar zeker twintig doden vielen, is de ravage enorm. Achtergebleven bewoners ruimen puin en proberen de moed erin te houden.

Hulpverleners in Euskirchen, nadat de Noordrijn-Westfalense stad overstroomde, 15 juli.
Hulpverleners in Euskirchen, nadat de Noordrijn-Westfalense stad overstroomde, 15 juli. Foto Felix Schmitt

Na de stortregens in de nacht van woensdag op donderdag spoelde er een bruine moddergolf door het Noordrijn-Westfalense Euskirchen, en die nam auto’s, bomen en bestrating mee. Het is een van de zwaarst getroffen plaatsen in het Duitse rampgebied, waar vrijdagochtend zeker 93 doden en nog honderden vermisten werden geteld. In de gemeente Euskirchen alleen al vielen ten minste twintig doden.

Donderdag aan het begin van de avond reed een lange stoet volgepakte auto’s weg uit het stadje, naar het noorden: de angst bestond dat de zuidelijk gelegen Steinbachtal-dam zou breken, en dat een nieuwe golf water het stadje zou overspoelen. Een aantal wijken werd geëvacueerd, in totaal 4.500 inwoners. Veel wegen uit Euskirchen zijn onbegaanbaar, elders staan lange files.

Lees ook dit artikel: Woest kolkende rivieren, weggeslagen huizen en een reeks evacuaties – een rampdag

In het centrum lijkt de angst voor een nieuwe golf even weg. Yana komt met haar man en kinderen de schade opnemen. Daar, wijst de vader naar een winkelstraat, daar is het erg, daar gaan we kijken. De straat is bezaaid met stenen, glas en modder. Etalages liggen aan scherven, winkels staan blank, etalagepoppen liggen languit bedekt in een bruine laag vuil.

Yana werkt op een kleuterschool: „Ouders brachten hun kinderen, en haalden ze even later weer op. Voor de kinderen die bleven, kon ik geen eten opwarmen. Toen heb ik de barbecue maar aangemaakt.”

Catastrofe

„Vannacht hoorden we voortdurend sirenes”, zegt dochter Magdalena. „Verder wonen we gelukkig hoog.” Overal staan winkeliers hun stoepen met bezems schoon te boenen, de onverkoopbare waar – meubels, wasmachines, kleding – wordt naar buiten gedragen. „Het is een catastrofe”, zegt Sara, die naast een warenhuis woont.

De sfeer in het centrum van Euskirchen is ondanks de doden niet uit het veld geslagen. Een man met twee zoons zit onder de modder voor zijn winkel, op het oog voldaan omdat ze de troep allemaal buiten hebben opgestapeld. De jongste zoon balt trots zijn spieren. Verderop in de straat is een rij auto’s in elkaar gevouwen, meegesleept door de stroom.

Voor het kantoortje van de vluchtelingenhulp zitten een aantal medewerkers en een paar passanten. „Wij kwamen hier vanochtend, het water stond tot onze heupen”, vertelt Lydia Honecker. „We zijn begonnen met opruimen, maar het had geen zin. Toen zijn we met de lunch buiten gaan zitten, en iedereen die langs komt, bieden we een glas aan”, zegt ze vrolijk, en wijst naar de keur aan schnapsen, bier en wijn op tafel.

In het Duitse Euskirchen heeft het water flinke ravage aangericht.
Foto’s Felix Schmitt

„Ik ben hier geboren, ik woon hier al zestig jaar”, vertelt ze. „Maar zoiets heeft nog niemand van ons gezien. Wij zijn sociaal werkers, we willen de mensen helpen. Maar de ondernemers kunnen wij niet helpen: eerst corona en nu dit.”

Yannick en Lena, twee twintigers, dolen door het stadje. „We zouden met vakantie gaan, maar nu zitten we hier vast.” Er is al de hele dag geen stroom, geen telefoon, laat staan internet. Ook 112 is niet bereikbaar. In de dorpen Kommern en Satzvey is geen drinkwater.

„We hebben gelukkig een vriendin met een radio, Radio Euskirchen”, zegt Lena. Daarop horen ze over de wijken die moeten worden geëvacueerd. ’s Avonds pompte de brandweer nog water over de Steinbachtal-dam, waardoor het waterpeil flink daalde – maar de situatie wordt ingeschat als „zeer instabiel”. Vrijdag wordt de dam opnieuw geïnspecteerd.

Dit artikel is vrijdagochtend 16 juli 2021 geactualiseerd.