Duitse politici: overstromingen zijn gevolg van klimaatverandering

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak donderdag in Washington, D.C. over de dodelijke overstromingen in Duitsland.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak donderdag in Washington, D.C. over de dodelijke overstromingen in Duitsland. Foto Jonathan Ernst/Reuters

Diverse Duitse politici hebben donderdag een link gelegd tussen de overstromingen in het westen van het land en klimaatverandering. Zowel bondskanselier Angela Merkel (CDU), vice-kanselier Olaf Scholz (SPD) als de federale minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) hebben donderdag naar aanleiding van het noodweer hun zorgen geuit over de gevolgen van klimaatverandering. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en kandidaat-kanselier Armin Laschet (CDU) spraken zich hierover uit, schrijven Duitse media.

Bondskanselier Merkel maakt zich met name zorgen over „de opeenstapeling van extreme weersomstandigheden”, zei ze tijdens een bezoek aan de Johns Hopkins University in de Amerikaanse staat Maryland, waar ze een eredoctoraat kreeg. Volgens Merkel hebben „we” steeds vaker te maken met extreem weer, waarbij ze verwees naar de overstromingen in Duitsland en bosbranden in de Amerikaanse staat Californië.

Het noodweer in Duitsland heeft „zeker” iets te maken met klimaatverandering, een verschijnsel dat zich „in rap tempo voltrekt”, zei ook vice-kanselier Olaf Scholz. Hij bracht donderdag een bezoek aan een zwaar getroffen gebied in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts. De overstromingen in het land moeten volgens hem „een extra stimulans” zijn om er „alles aan te doen om door de mens veroorzaakte klimaatverandering te stoppen”, aldus Scholz. Kandidaat-CDU-kanselier Armin Laschet sprak zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ondertussen heeft de federale minister van Milieu Svenja Schulze donderdag aangekondigd „extra inspanningen te zullen leveren voor meer klimaatbescherming”. De overstromingen illustreren volgens haar de gevolgen van klimaatverandering en het belang om in de toekomst beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zei donderdag dat het land zich veel beter moet voorbereiden voor eventuele overstromingen in de toekomt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Honderden extra militairen naar Limburg, dringend evacuatie-advies voor vijf dorpen