Dodental België loopt op tot negen, avondklok tegen plunderingen

Het dodental als gevolg van de overstromingen is in België opgelopen tot negen. Vier anderen zijn nog vermist. In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

Vijf mensen zijn omgekomen in het plaatsje Verviers ten oosten van Luik. Drie inzittenden van een omgeslagen reddingsboot zijn nog vermist, evenals een meisje van vijftien dat woensdag werd meegesleurd door de stroming in een rivier.

Om plunderingen te voorkomen, geldt sinds donderdag in Verviers een avondklok tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Op diverse plekken in de stad zouden er al winkels geplunderd worden, meldt de VRT. Een half uur rijden verderop, in het zwaar getroffen plaatsje Chaudfontaine, is het Belgische koningspaar donderdagavond gearriveerd. Koning Filip heeft daar zijn medeleven aan de getroffenen van het noodweer geuit en hulpdiensten bedankt.

Net als in Nederland zijn in België soldaten ingezet om te helpen bij evacuaties. In de vier zwaarst getroffen provincies Luik, Namen, Luxemburg en Limburg kunnen militaire helikopters voorlopig echter niet vertrekken vanwege de weersomstandigheden. Evacuaties worden momenteel per boot en andere voertuigen uitgevoerd.

De situatie in Verviers:

Twitter avatar MeteoExpress Météo Express 🌧 L’ampleur des inondations est sans précédent à Pepinster dans l’est de la Belgique ! Des maisons se sont effondrées. 4 corps sans vie viennent d’être retrouvés à Verviers. (© KponeStudio) https://t.co/0K4VbmdHal
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Rutte: Limburg is rampgebied, Rijk betaalt deel schade