Laatste nieuws coronacrisis

Festivalorganisator ID&T schort kort geding tegen staat op

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland. Op donderdag 15 juli was dit het belangrijkste nieuws:

 • Het kort geding dat vrijdag zou dienen tegen de staat vanwege de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen voor de evenementensector is opgeschort. Festivalorganisator ID&T houdt het voorlopig aan en gaat eerst in gesprek met de betrokken bewindslieden, samen met de bij het kort geding aangesloten partijen.
 • Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het RIVM 11.064 positieve coronatests gemeld, 606 meer dan op woensdag. Het totaalaantal is daarmee terug op het niveau van Kerstmis 2020. Er lagen 230 patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen.
 • Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus. De organisatie heeft dat besloten nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat vrijdag het reisadvies van deze landen van geel naar oranje gaat. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar dit gebied worden afgeraden. Reizen tot en met 30 juli worden omgeboekt of geannuleerd.
Volg hier het coronanieuws van vrijdag 16 juli

Festivalorganisator ID&T schort kort geding tegen staat op, gaat in gesprek

Het kort geding dat vrijdag zou dienen tegen de staat vanwege de gevolgen van de nieuwe coronamaatregelen voor de evenementensector is opgeschort. Festivalorganisator ID&T houdt het voorlopig aan en gaat eerst in gesprek met de betrokken bewindslieden, samen met de bij het kort geding aangesloten partijen.

ID&T - organisator van onder meer Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor - spande vorige week een kort geding aan tegen de overheid vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen. Meerdaagse evenementen waren vanaf 30 juni weer toegestaan binnen het programma Testen voor Toegang, maar vorige week besloot het kabinet dat voorlopig terug te draaien vanwege meerdere corona-uitbraken. Meer dan veertig andere partijen sloten zich bij het geding aan als mede-eisers, waaronder de organisaties van festivals als Zwarte Cross, Paaspop en de Grand Prix in Zandvoort. Ze willen dat publieksevenementen worden toegestaan zolang die voldoen aan de voorwaarden die uit de Fieldlab-experimenten kwamen.

Eerder deze week kondigde het kabinet aan meer geld uit te trekken voor gedupeerde evenementen, en de voorwaarden voor het voor de branche bedoelde garantiefonds wat op te rekken. Organisatoren kunnen een groter deel van de gemaakte kosten vergoed krijgen en krijgen langer de tijd om een aanvraag in te dienen.

Gisteren gaf demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) tijdens een Kamerdebat aan graag in gesprek te gaan met de evenementenmakers. Het gesprek moet gaan over hoe evenementen kunnen worden georganiseerd, ook meerdaagse festivals met camping, op basis van 100 procent capaciteit en zónder anderhalve meter afstand. Als er geen werkbare situatie uit het gesprek volgt, stappen ID&T en de andere eisers alsnog naar de rechter. Bestuursvoorzitter Ritty van Straalen van ID&T: „Wij hopen dat wij tot een constructieve oplossing komen om evenementen zo snel mogelijk, op een veilige manier, alsnog doorgang te kunnen laten vinden.”

Bezoekers tijdens het Milkshake Festival op het Westergasterrein in Amsterdam. Foto Kippa Alexander Schippers/ANP

Aantal positieve tests op niveau van afgelopen Kerst

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 11.064 positieve coronatests gemeld, 606 meer dan op woensdag. Het totaalaantal is daarmee terug op het niveau van Kerstmis 2020.

Sinds begin juli neemt het aantal mensen dat positief test in Nederland explosief toe. Dit was vorige week aanleiding voor het demissionaire kabinet om de regels weer aan te scherpen. Met name jongeren, die na maanden thuiszitten weer onder meer discotheken mochten bezoeken, testten de afgelopen weken positief.

De situatie rond het coronavirus in Nederland is ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) niet ontgaan. Het instituut heeft Nederland donderdag van oranje naar rood gekleurd op de kaart van EU-lidstaten, de provincie Groningen heeft zelfs de kleur donkerrood gekregen. In rode landen wordt het risico op een coronabesmetting relatief het hoogst geschat.

De ECDC-kaart is overigens geen officieel reisadvies en een kleurcode is niet bindend. Wel kunnen andere EU-lidstaten het als een leidraad gebruiken om hun beleid op aan te passen en bijvoorbeeld een quarantaineplicht opleggen voor Nederlandse toeristen.

Aantal coronadoden op Afrikaanse continent stijgt snel, ceremonie voor coronadoden in Spanje

Een overzicht van het nieuws over het coronavirus in het buitenland.

 • Het aantal coronadoden op het Afrikaanse continent is in een week tijd met bijna 50 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van vorige week op het coronadashboard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag. De doden volgen nadat het aantal geregistreerde coronagevallen sinds eind mei sterk toenam. Relatief gezien ligt het sterftecijfer op het Afrikaanse continent nu hoger dan wereldwijd. Het percentage coronadoden tegenover coronagevallen ligt nu op 2,6 procent tegenover 2,2 procent wereldwijd, meldde de WHO Afrika in een wekelijkse briefing donderdag. In totaal zijn in Afrika ruim 104.000 geregistreerde coronadoden.
 • De productie van het AstraZeneca-vaccin is vertraagd in een fabriek in Thailand, wat er waarschijnlijk voor zorgt dat de overheid het doel van 61 miljoen geproduceerde doses eind mei volgend jaar niet kan halen. Dat meldt de Thaise overheid donderdag, volgens persbureau AP. Het maakt het lastiger om minstens 70 procent van de inwoners in het land dit jaar nog te vaccineren, zoals de overheid ambieerde. Ondertussen heerst er vanwege de deltavariant ook in Thailand een nieuwe coronagolf; het aantal positieve tests is het hoogst sinds het begin van de crisis. Op woensdag werden er 9.317 nieuwe coronagevallen gemeld.
 • Met een speciale ceremonie in Madrid herdenkt Spanje donderdagmiddag de coronadoden die in het land gevallen zijn. Bovendien wordt het zorgpersoneel tijdens de ceremonie geëerd. Koning Felipe VI houdt een toespraak voor de 81.000 coronadoden, waarin hij de zorgmedewerkers „ethische en sociale rolmodellen” noemt. Spanje kampt net als Nederland met een nieuwe coronagolf. Zo werden er woensdag meer dan 26.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Koning Felipe VI en koningin Letizia bij de ceremonie in Spanje voor slachtoffers van het coronavirus. Foto Emilio Naranjo/EPA

Het aantal coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis stijgt naar 230

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, is het afgelopen etmaal toegenomen. Donderdagmiddag liggen er 230 patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten is met 22 gestegen sinds woensdagmiddag.

Van de patiënten liggen er 72 op de intensive care, twee meer dan woensdag. Op de reguliere afdelingen zijn er twintig nieuwe patiënten bijgekomen, naar 158 in totaal.

Nederland kleurt rood op Europese coronakaart, Groningen donkerrood

Op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is Nederland donderdag op rood gezet. De provincie Groningen is zelfs donkerrood gekleurd, omdat de uitbraak daar relatief het ergst is.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) waarschuwde vorige week al dat Nederland op korte termijn rood kon kleuren vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen.

Landen kunnen op basis van de kaart van het ECDC hun regels aanpassen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld strengere voorwaarden stellen aan vakantiegangers uit Nederland. Een land krijgt kleurcode rood als er 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners in veertien dagen tijd of als meer dan 4 procent van de tests positief is en er 75 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners in veertien dagen.

Reizigers op Schiphol. Foto Olivier Middendorp

Sunweb annuleert vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus

Reisorganisatie Sunweb annuleert alle vakantiereizen naar Spanje, Portugal en Cyprus. Dat meldt de organisatie donderdag in een persbericht, nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat vrijdag het reisadvies van deze landen van geel naar oranje gaat. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar dit gebied worden afgeraden. Reizen tot en met 30 juli worden omgeboekt of geannuleerd.

Reisorganisatie TUI liet woensdag al weten vakanties naar Spaanse eilanden te schrappen. Het ging daarbij om boekingen naar Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro. Donderdag meldt TUI dat de periode waarin er niet gevlogen wordt naar de Balearen en de Canarische eilanden verlengd wordt tot en met 13 augustus.

Reizigers op Schiphol Foto Olivier Middendorp

Twee testlocaties van GGD Rotterdam-Rijnmond gesloten vanwege drukte

De testlocaties in Maassluis en Hoek van Holland zijn in elk geval tot 1 augustus gesloten vanwege „de enorme testvraag”, meldt GGD Rotterdam-Rijnmond op Twitter donderdag. Medewerkers van deze locaties kunnen dan ingezet worden bij grotere locaties. Volgens de GGD is het dan mogelijk om meer mensen te testen.

De Rotterdamse GGD liet eerder donderdagochtend al weten dat het erg druk is bij de callcenters voor een testafspraak. Het is op dat moment beter om naar de landelijke centrale te bellen om een afspraak te maken, of later terug te bellen.

Onder meer de extra grote teststraat bij Rotterdam The Hague Airport blijft wel open. Foto Marco de Swart/ANP

Werkgevers: thuiswerken nu geen probleem, maar maak afspraken na vakantie

Het advies van demissionair premier Mark Rutte (VVD) om weer zoveel mogelijk vanuit huis te werken, zorgt volgens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland niet voor „grote problemen” bij bedrijven. Die lieten hun personeel voor Ruttes advies nog veel vanuit huis werken, stellen de organisaties. „We hebben het een jaar lang met succes gedaan”, aldus een woordvoerder donderdag. Mede doordat de vakantieperiode is aangebroken is het over het algemeen rustiger bij bedrijven.

Lees ook: Na excuses doet het kabinet nu ook toezeggingen

Wel stelt VNO-NCW dat de behoefte is toegenomen bij veel bedrijven om elkaar weer fysiek te kunnen zien. „Dat is ook nodig voor creatieve processen en informele contactmomenten”, zegt de woordvoerder. Daarom pleit de ondernemersorganisatie voor heldere afspraken die na de vakantie zullen gelden. „We kunnen niet blijven jojo-en.” Vorige week heeft VNO-NCW een brief aan de leden gestuurd waarin erop werd aangedrongen de basisregels na te leven.

De meeste besmettingen worden tot nu toe opgelopen in de horeca of thuis. Van alle positieve testuitslagen was vorige week in 28 procent van de gevallen de bestemming bekend. Daarvan waren er meer dan een op de drie besmettingen in de horeca, 28 procent bij bezoek thuis en 16 procent bij feesten, blijkt uit RIVM-cijfers. Van de getraceerde testuitslagen was 7 procent te herleiden naar de werkvloer.

Verplicht mondkapje dragen bij Tour de France in Landes-gebied

Toeschouwers moeten bij de negentiende etappe vrijdag van de Tour de France in het departement Landes een mondkapje dragen. Dit departement in het zuidwesten van Frankrijk is onder meer hard geraakt door het coronavirus, melden Franse media donderdag. De mondkapjesverplichting gold ook al voor de twintigste etappe die zaterdag gereden wordt. Het gaat dan om een tijdrit tussen Libourne en Saint-Émilion.

Iedereen ouder dan elf moet een mondmasker dragen, heeft het Franse departement aangekondigd, om „gezondheid en veiligheid te garanderen van alle burgers die aanwezig zijn op de wegen om de Tour de France te volgen”. De Franse gezondheidsautoriteiten meldden woensdag 38,8 besmettingen per 100.000 inwoners. De Deltavariant zou in 74 procent van de positieve gevallen de oorzaak zijn.

Publiek bij de Tour de France tijdens de zeventiende etappe op woensdag. Foto Anne-Christine Poujoulat/AFP

Minder werknemers met flexibel contract kregen NOW-steun na eerste lockdown

Werkgevers hebben na de eerste lockdown voor minder werknemers de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) aangevraagd dan in de eerste maanden van de coronapandemie. Vooral het aantal aanvragen voor werknemers met een flexibel contract liep terug na de eerste periode van de NOW-regeling. Van juni tot en met november werd wel evenveel steun aangevraagd voor de vaste banen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Bij vaste banen gaat het om mensen met een contract voor onbepaalde tijd, flexibele banen zijn contracten voor bepaalde tijd, uitzendbanen, oproepbanen en stagebanen.

Tijdens de eerste NOW-regeling ontvingen bedrijven nog steun voor 2,6 miljoen banen, maar in de tweede periode van juni tot en met september werd er nog maar de helft aan steun ontvangen voor werknemers. Bij NOW 3.1 van oktober tot en met december werd er voor 1,4 miljoen banen steun uitgekeerd. Het aantal aanvragen na de eerste NOW liep ook terug: in de eerste maanden kregen 140.000 werkgevers de steun, maar bij NOW 2.0 werden nog maar zo’n 63.000 aanvragen toegekend. Bij de derde ronde keurde het UWV uiteindelijk 77.000 aanvragen goed.

De NOW-regeling is ingesteld zodat werkgevers hun werknemers ondanks omzetverlies door kunnen betalen tijdens de coronacrisis. Dit gaat om zowel werknemers met een vast als een flexibel contract. Bij de bedrijven die een beroep deden op de tweede NOW, was het aantal flexibele werknemersbanen teruggelopen tijdens de eerste lockdown. Met de versoepelingen in de zomer werden weer meer mensen aangenomen met een flexibel contract, signaleert het CBS.

Foto Azman Jaka/Getty

Coronacrisis zorgt voor terugval in aantal kindervaccinaties

Wereldwijd hebben 23 miljoen kinderen door de coronacrisis in 2020 vaccinaties gemist tegen ziektes als polio, mazelen en andere „verwoestende maar te voorkomen ziektes”, melden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Unicef donderdag. Van deze kinderen ontvingen 17 miljoen geen enkel vaccin. De meeste kinderen wonen in kwetsbare gemeenschappen, die getroffen zijn door conflicten of in sloppenwijken met beperkte toegang tot gezondheidszorg. Er zijn wereldwijd vaker kinderen die hun vaccinaties missen, maar afgelopen jaar waren het er 3,7 miljoen meer dan in 2019.

In vergelijking met 2019 misten 3,5 miljoen extra kinderen hun eerste dosis van de DTP-prik, die tegen difterie, tetanus en polio beschermt. Verder hebben 3 miljoen kinderen hun eerste mazelenprik niet kregen in 2020. De directeur van Unicef Henrietta Fore spreekt haar zorgen uit over de aantallen. Ze ziet hoe ook voor de pandemie kinderen niet altijd hun vaccinatie kregen, maar „de coronacrisis heeft een slechte situatie erger gemaakt”, zegt ze. „Distributie van vaccinaties was altijd onrechtvaardig, maar zo hoeft het niet te zijn.”

De pandemie maakt volgens de WHO jaren van vooruitgang op het gebied van vaccinaties ongedaan. In India is het aantal gevaccineerde kinderen tegen DTP gedaald van 91 naar 85 procent. Op het volledige Amerikaanse continent is nog maar 82 procent van de kinderen volledig beschermd tegen DTP, tegenover 91 procent in 2016. Financieringsproblemen, verkeerde informatie over vaccinaties en crises in de regio zijn volgens de WHO de oorzaak.

Kinderen ontvangen een orale vaccinatie tegen polio in Pakistan in juni. Deze druppels worden in landen nog steeds gebruikt om het immuunsysteem te verbeteren en kinderen te beschermen tegen polio. Foto Rizwan Tabassum/AFP

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag 14 juli:

 • Reisorganisatie TUI gaat vakantiereizen vanaf vrijdag 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren. Aanleiding is het oranje reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanaf vrijdag gaat gelden.
 • Nederlanders die vanaf maandag een afspraak hebben gemaakt bij de GGD om zich te laten inenten, kunnen sneller dan voorheen terecht voor een tweede prik. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft woensdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer gezegd dat de prikpauze wordt verkort van 35 tot 25 dagen.
 • Het demissionaire kabinet adviseert om weer zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis. Sinds juni stelde het kabinet dat werknemers weer de helft van de week op hun werkplek konden komen, mits ze daar genoeg afstand van elkaar konden houden.
 • Ventilatie krijgt een vaste plaats tussen de op dit moment geldende basisadviezen in het coronabeleid („handen wassen, afstand, testen”). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer.
 • Dinsdag zijn bij het RIVM 10.492 positieve coronatests gemeld, 2.632 meer dan op dinsdag. Ook is één nieuwe coronadode geregistreerd, meldt het rijksinstituut woensdag. Deze aantallen vallen mogelijk hoger uit wegens vertraging in de rapportages afgelopen dagen.

Lees hier het hele blog van woensdag 14 juli terug