Burgemeester Luik roept inwoners op de stad te verlaten

Foto Valentin Bianchi/AP

De waarnemend burgemeester van Luik Christine Defraigne heeft inwoners die in de buurt van de Maas wonen, donderdag opgeroepen om naar hoger gelegen plekken te verplaatsen. Dat melden Belgische media, waaronder De Morgen. Toeristen en mensen die buiten Luik wonen, wordt verzocht de stad te verlaten.

„Het waterpeil zal nog anderhalve meter stijgen”, aldus Defraigne, die met name mensen die aan de Maas wonen oproept hun toevlucht te zoeken op ten minste de eerste verdieping van hun woning. Ook wordt aangeraden om daarbij water en voedsel mee te nemen. Het water van de Maas treedt donderdagmiddag al buiten haar oevers, en de waterstand stijgt de komende uren naar verwachting met nog ruim een meter.

Momenteel is het voor automobilisten niet mogelijk de stad nog in te rijden. Politiewagens met luidsprekers verspreiden in de betrokken wijken de oproep om naar hoger gelegen gebied te vertrekken. Volgens omroep VRT wordt er vooral gevreesd voor het gebied rondom de stuwdam van Monsin, die momenteel hersteld wordt.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Duitse autoriteiten melden zeker 42 doden, nog tientallen vermist