Burgemeester Halsema: De Vries was ‘moedig, vrij van geest en vastberaden’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft in een schriftelijke verklaring gereageerd op het overlijden van Peter R. de Vries. Halsema beschrijft De Vries als „moedig, vrij van geest en vastberaden”. De burgemeester heeft met „grote verslagenheid” kennis genomen van het nieuws, in het bijzijn van de politie en het Openbaar Ministerie.

„Hij hielp mensen in hun strijd voor rechtvaardigheid en hield de rechtsstaat scherp met zijn kritische houding ten aanzien van autoriteiten en opsporingsinstanties. Daarvoor zijn we hem zeer dankbaar. We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe”, aldus Halsema.

De burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb heeft een minuut stilte gehouden in de raadzaal. Daarna sprak hij de woorden „Opdat het onrecht nooit zal zegevieren”.

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem: „De aarde trilt onder mijn voeten van de zware rouw om de dood van Peter R. de Vries. Heel Arnhem leeft mee met het gezin dat hem boven alles lief was. Gerechtigheid was de helderrode draad in zijn leven, van journalist tot detective en van advocaat tot vertrouwenspersoon.”

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Nabestaanden De Vries: ‘onnoemelijk trots en tegelijkertijd ontroostbaar’