Bewoners over een ‘heftige nacht’ in Valkenburg

NRC-verslaggever Arjen Schreuder was woensdag in Zuid-Limburg voor een reportage, en is ook vandaag in het getroffen gebied:

„Het was een heel heftige nacht”, zegt eigenaar Lars Dorren van hotel Riche in Valkenburg. „Ik heb peentjes gezweet.” Het is acht uur ‘s ochtends. „Ik ben de hele nacht in touw geweest.”
Het water staat anderhalve meter hoog in de straten in de omgeving maar heeft de stoep voor het hotel net niet bereikt. In de ontbijtzaal zitten tien geëvacueerden: campinggasten, gasten uit hotels waar de stroom was uitgevallen, omwonenden.

Aan de overkant van het hotel staat wethouder Jan Vermeer van Valkenburg foto’s te maken van een ondergelopen parkeerterrein. Er staat vier auto’s waarvan alleen de bovenzijde nog zichtbaar is. Om half twee vannacht besloot de leiding van hotel Riche de gasten te wekken met de vraag of die hun auto wellicht nog wilden verplaatsen. Acht auto’s zijn verdwenen. Wethouder Vermeer stapt, druipend van de regen, de lobby van het hotel binnen en hoort zijn telefoon piepen. „Ik krijg nu ineens 128 appjes binnen.” Voor het eerst sinds vannacht een uur heeft hij weer verbinding.

Lees ook de reportage: In Valkenburg staat het water anderhalve meter hoog in de straten Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: In Duitsland loopt dodental op na noodweer: zeker negentien mensen omgekomen