In beeld

De beelden van de wateroverlast in Zuid-Limburg

De regen kwam dinsdag en woensdag in Zuid-Limburg met bakken uit de hemel. Zoveel water, dat konden de rivier de Geul, de daaromheen liggende dorpen en steden in het heuvelland en de laagten in het landschap die als buffer moeten fungeren, niet aan. Ongekende waterlast was het resultaat, op woensdag en donderdagochtend:
De A76 werd ter hoogte van Heerlen afgesloten. Woensdagmiddag kondigden de hulpdiensten GRIP-4 af, om aan te geven dat de wateroverlast de grenzen van de gemeente overschreed.
Foto Rob Engelaar/ANP
Bewoners bekijken de schade als gevolg van de hevige neerslag bij de monumentale hoeve De Oliemolen in Heerlen.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
Waterschade als gevolg van de hevige neerslag bij de monumentale hoeve De Oliemolen. Het KNMI gaf woensdag code rood af.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
Het water van de Geul zorgde voor een overstroming in het centrum van Valkenburg in Limburg. Bewoners van Zorginstelling Valkenheim en het hospice werden geëvacueerd.
Foto Jean-Pierre Geusens/ANP
Schade aan een woning door het stromende water in Valkenburg aan de Geul, waar ook veel kelders onderliepen. Door het almaar stijgende hoge water als gevolg van de overstromingen waren veel hoofdwegen woensdag al onbegaanbaar.
Foto Sem van der Wal/ANP
Politieagenten controleren of bewoners thuis zijn. In meerdere gemeenten zijn bewoners opgeroepen om hun huizen te verlaten en te zoeken naar veiliger - hoger gelegen, droog - onderdak en gas en elektriciteit af te sluiten.
Foto Sem van der Wal/ANP
Geëvacueerde bewoners van een verzorgingstehuis worden naar een opvanglocatie gebracht.
Foto Sem van der Wal/ANP
Een politieagent evacueert een bewoner in Valkenburg aan de Geul. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg opent donderdag een speciaal telefoonnummer voor de hulpdiensten. Zo kunnen bewoners om hulp vragen bij de evacuatie of andere zaken.
Foto Sem van der Wal/ANP
Akkerland stroomt over in het Limburgse Ubachsberg. Woensdag werden meerdere campings ontruimd vanwege het noodweer en de verwachte overlast.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
Ook de Caumermolen, waarschijnlijk de oudste molen van Heerlen, bleef niet gespaard. Door heftige regenbuien en dijkdoorbraken van dinsdagavond is het perceel waar het Rijksmonument staat, geheel ondergelopen.
Foto Chris Keulen
Net als in de ondergelopen straten en woningen is in de Caumermolen een dikke laag modder en drek achtergebleven.
Foto Chris Keulen
Bewoners van het Limburgse Hoensbroek in de weer met zandzakken. Woensdagmiddag werd gevreesd dat de nabijgelegen waterbuffer De Dem zou doorbreken of overlopen. De waterbuffer was overvol en hulpdiensten stonden stand-by in de omliggende straten; donderdagochtend leek het erop dat de situatie onder controle was.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
In Hoensbroek en andere gemeenten was het "alle hens aan dek". Ook voor het waterschap Limburg, dat onder meer pompen moest plaatsen en afvoergoten moest graven om het water uit ondergelopen straten te krijgen.
Foto Marcel van Hoorn/ANP
Omstanders nemen een kijkje bij de overgelopen Weltervijver na hevige regenval in Limburg.
Foto Marcel van Hoorn/ANP