Aantal positieve tests op niveau van afgelopen Kerst

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 11.064 positieve coronatests gemeld, 606 meer dan op woensdag. Het totaalaantal is daarmee terug op het niveau van Kerstmis 2020.

Sinds begin juli neemt het aantal mensen dat positief test in Nederland explosief toe. Dit was vorige week aanleiding voor het demissionaire kabinet om de regels weer aan te scherpen. Met name jongeren, die na maanden thuiszitten weer onder meer discotheken mochten bezoeken, testten de afgelopen weken positief.

De situatie rond het coronavirus in Nederland is ook het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) niet ontgaan. Het instituut heeft Nederland donderdag van oranje naar rood gekleurd op de kaart van EU-lidstaten, de provincie Groningen heeft zelfs de kleur donkerrood gekregen. In rode landen wordt het risico op een coronabesmetting relatief het hoogst geschat.

De ECDC-kaart is overigens geen officieel reisadvies en een kleurcode is niet bindend. Wel kunnen andere EU-lidstaten het als een leidraad gebruiken om hun beleid op aan te passen en bijvoorbeeld een quarantaineplicht opleggen voor Nederlandse toeristen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese coronakaart: Nederland kleurt rood, Groningen donkerrood