Aantal coronadoden op Afrikaanse continent stijgt snel, ceremonie voor coronadoden in Spanje

Koning Felipe VI en koningin Letizia bij de ceremonie in Spanje voor slachtoffers van het coronavirus.
Koning Felipe VI en koningin Letizia bij de ceremonie in Spanje voor slachtoffers van het coronavirus. Foto Emilio Naranjo/EPA

Een overzicht van het nieuws over het coronavirus in het buitenland.

  • Het aantal coronadoden op het Afrikaanse continent is in een week tijd met bijna 50 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van vorige week op het coronadashboard van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag. De doden volgen nadat het aantal geregistreerde coronagevallen sinds eind mei sterk toenam. Relatief gezien ligt het sterftecijfer op het Afrikaanse continent nu hoger dan wereldwijd. Het percentage coronadoden tegenover coronagevallen ligt nu op 2,6 procent tegenover 2,2 procent wereldwijd, meldde de WHO Afrika in een wekelijkse briefing donderdag. In totaal zijn in Afrika ruim 104.000 geregistreerde coronadoden.
  • De productie van het AstraZeneca-vaccin is vertraagd in een fabriek in Thailand, wat er waarschijnlijk voor zorgt dat de overheid het doel van 61 miljoen geproduceerde doses eind mei volgend jaar niet kan halen. Dat meldt de Thaise overheid donderdag, volgens persbureau AP. Het maakt het lastiger om minstens 70 procent van de inwoners in het land dit jaar nog te vaccineren, zoals de overheid ambieerde. Ondertussen heerst er vanwege de deltavariant ook in Thailand een nieuwe coronagolf; het aantal positieve tests is het hoogst sinds het begin van de crisis. Op woensdag werden er 9.317 nieuwe coronagevallen gemeld.
  • Met een speciale ceremonie in Madrid herdenkt Spanje donderdagmiddag de coronadoden die in het land gevallen zijn. Bovendien wordt het zorgpersoneel tijdens de ceremonie geëerd. Koning Felipe VI houdt een toespraak voor de 81.000 coronadoden, waarin hij de zorgmedewerkers „ethische en sociale rolmodellen” noemt. Spanje kampt net als Nederland met een nieuwe coronagolf. Zo werden er woensdag meer dan 26.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Europese coronakaart: Nederland kleurt rood, Groningen donkerrood