Achttienjarige Nederlander vliegt mee met Jeff Bezos: jongste persoon in ruimte ooit

Ruimtevaart De 18-jarige Daemen wordt de vierde Nederlander die de ruimte in gaat. Komende dinsdag maakt hij samen met Jeff Bezos een commerciële ruimtevaart.
Jeff Bezos licht zijn ruimtevaartplannen toe.
Jeff Bezos licht zijn ruimtevaartplannen toe. Foto Isaiah J. Downing/Reuters

De 18-jarige Nederlander Oliver Daemen zal miljardair Jeff Bezos vergezellen op zijn eerste vlucht naar de ruimte. Daemen wordt daardoor de jongste persoon in de ruimte ooit en de eerste betalende klant die meevliegt op een commerciële ruimtereis, zo heeft Blue Origin donderdag bekendgemaakt.

In het ruimtevaartuig is plek voor vier personen. Behalve Jeff Bezos, zijn broer Mark en de 82-jarige Wally Funk zou de vierde plek worden gegeven aan de winnaar van een door Blue Origin georganiseerde veiling. Een onbekend persoon betaalde 28 miljoen dollar (23 miljoen euro), maar bleek niet te kunnen op de lancering komende dinsdag. Deze persoon, die anoniem wenst te blijven, gaat mee met een latere ruimtereis.

Door de absentie kwam Daemen in beeld als vierde passagier. Oliver is de zoon van de rijke ondernemer Joes Daemen, ceo van investeringsmaatschappij Somerset Capital Partners. Hij deed ook een bod op een ticket, maar hoeveel, dat heeft Blue Origin niet bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig honderd kilometer de lucht in gaat, zodat de ruimtevaarders de dampkring passeren en de kromming van de aarde kunnen aanschouwen. Daemen (18) en de Funk (82) zullen de jongste én oudste persoon in de ruimte ooit zijn. Na André Kuipers, Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels is Daemen de vierde Nederlander die de ruimte ingaat.

Daemen is vorig jaar geslaagd voor zijn middelbare school. Volgend jaar gaat hij natuurkunde en innovatiemanagement studeren aan de Universiteit Utrecht. Volgens Blue Origin gaat er voor hem door de vlucht een droom in vervulling.