VVD: versneld versoepelen was onverstandig

Met de kennis van nu vindt de grootste regeringspartij VVD dat het kabinet het coronabeleid „meer gefaseerd” had moeten versoepelen. Dat bleek woensdag tijdens een ingelast debat, naar aanleiding van de opvallend snel opgelopen besmettingscijfers.

Volgens Kamerlid Aukje de Vries (VVD) was het achteraf gezien onverstandig om de laatste stappen in het versoepelingsplan in één keer te zetten, zoals op zaterdag 26 juni gebeurde. Coalitiepartij D66 had het woensdag over „een forse misrekening”, aldus Kamerlid Jan Paternotte. „De winst die in maanden tijd is geboekt, is in twee weken verdampt.” Het debat vindt woensdag plaats in de Ridderzaal, in verband met de verbouwing van het Binnenhof.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Bijzondere setting voor het eerste coronadebat in het zomerreces. #Ridderzaal https://t.co/VM8x9RVYW2
Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Jan Paternotte (D66): „Drie weken geleden waren we nog zo lekker op weg, maar alsnog vlogen we uit de bocht. De winst die in maanden tijd is geboekt is in twee weekenden verdampt.” #coronadebat

De Vries vindt de kritiek op de „te luchtige communicatie” van het kabinet terecht. Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kwamen onder druk nadat ze vrijdag tijdens een persconferentie weigerden toe te geven dat er fouten zijn gemaakt en vragen hierover wegwuifden. Maandag boden ze alsnog excuses aan en erkende Rutte dat de extra snelle versoepeling van enkele weken „een inschattingsfout” is geweest. De Vries vindt wel dat de Tweede Kamer ook naar zichzelf moet kijken. „Wij zijn net zo goed akkoord gegaan met de versoepelingen.”

Door de hoge besmettingscijfers zijn veel jongeren besmet geraakt. Bovendien dreigt Nederland donderdag rood te kleuren op de Europese kaart en is er veel onzekerheid ontstaan over al geplande vakanties. Sinds vrijdag moeten horecazaken weer om middernacht dicht zijn en mogen nachtclubs helemaal niet meer open.

Lees ook: Hoe het kabinet zich toch weer liet verrassen door het coronavirus

Paternotte vindt dat Rutte en De Jonge beter moet kijken naar wat er in omliggende landen gebeurt. De Jonge suggereerde onlangs dat de snelle verspreiding van de Deltavariant in het VK Nederland bespaard zou blijven. De Britten, zei de minister, hebben een andere „prikstrategie”, die minder goed bescherming biedt, en een grote Indiase gemeenschap, waar de Deltavariant welig zou tieren.

Wat Paternotte betreft is dat een verkeerde inschatting geweest. „Ik denk dat we er nu maar beter van uit kunnen gaan dat we hier wél gaan zien wat in het VK gebeurt.” Hij vindt dat het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, net als eerder in de coronacrisis weer elke week moet gaan bekijken hoe de situatie zich ontwikkeld. Attje Kuiken (PvdA) had het over het „onder curatele” plaatsen van het kabinet.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: periode tussen eerste en tweede prik tien dagen korter