Ventilatie wordt ‘basisadvies’ in coronabeleid

Ventilatie krijgt een vaste plaats tussen de op dit moment geldende basisadviezen in het coronabeleid („handen wassen, afstand, testen”). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Rutte verwierp de kritiek van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet het belang van ventilatie heeft onderschat. Desondanks zal dit advies wel sterker worden uitgedragen, ook op het bord dat op het spreekgestoelte prijkt tijdens de coronapersconferenties. Veel nieuwe besmettingen van de afgelopen weken zijn ontstaan in nachtclubs met gebrekkige ventilatie.

Wilders noemde de toezegging „winst” maar „veel te laat”. „Wat je er ook van vindt, vaccineren loont. Maar ventileren is ook uitermate belangrijk, zeker binnen.” Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kregen afgelopen weekeinde veel kritiek op hun persconferentie vrijdag, waarin ze weinig zelfreflectie toonden. Het door experts vaak onderstreepte belang van ventilatie kwam toen niet aan bod. Maandag boden de twee al excuses aan.

Het kabinet moet zich nu verantwoorden voor de extreem snelle stijging van besmettingscijfers, als gevolg van de vergaande versoepelingen van 26 juni. De premier sprak woensdag van een „ernstige situatie die het kabinet zichzelf ook aanrekent”. Hij vertelde te hebben geleerd „dat we net zo lang doorvragen tot we zeker weten dat we alles weten”. Critici vinden dat het kabinet tegen beter weten in - in het VK was de Deltavariant twee weken geleden al een groot probleem aan het worden - te snel heeft versoepeld.

Ook de communicatie richting jongeren is verkeerd geweest, erkende Rutte. Het kabinet gaf in de afgelopen weken herhaaldelijk het signaal af (‘Dansen met Janssen’) dat het grootste gevaar van corona was geweken. In combinatie met een slecht werkend systeem van toegangsbewijzen in het uitgaansleven leidde dit tot een explosie aan besmettingen. „Ik verwijt de jongeren niets, wij hebben verkeerd gecommuniceerd”, zei de premier.

Rutte zei ook dat de besmettingen nu nog „gelukkig in een beperkte leeftijdsgroep” worden gevonden - jongeren die minder risico lopen op ziekenhuisopname. Hij sprak ook de hoop uit dat dit zo blijft.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Goede duiding van @mzelst bij stijging ziekenhuisopnames: in absolute aantallen nog klein, maar dus al verdubbeling ten op zichte van vorige week. En toch ook jongeren die nu worden opgenomen. https://t.co/nSoEpXdcZF

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: RIVM meldt ruim 10.000 nieuwe positieve tests