Badgasten moeten plek op Belgisch strand reserveren

Met het warme weer op komst, is de verwachting dat veel Belgen naar Oostende trekken.
Met het warme weer op komst, is de verwachting dat veel Belgen naar Oostende trekken. Foto Shutterstock

België begint dit weekend met een aanmeldsysteem voor de drie drukste stranden in Oostende. Dat melden Belgische media dinsdag. De weersvoorspellingen voor het weekend zijn zomers en de badplaats verwacht dan ook veel bezoekers. Ook vorig jaar is met zo’n systeem gewerkt.

Badgasten kunnen een plek reserveren op het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Voor andere stranden is geen aanmelding nodig. Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen coronaproof naar het strand kunnen en dus voldoende afstand kunnen houden. Door het aanmelden verplicht te maken is het mogelijk om de verwachte drukte in de gaten te houden en zo maatregelen te treffen, zegt burgemeester Bart Tommelein van Oostende tegen de VRT. Treinvervoerder NMBS maakte vorige maand al bekend speciale kusttreinen in te zetten, waar mensen een plek kunnen reserveren.

België scherpt daarnaast een aantal maatregelen aan. Wie naar het buitenland vertrekt of juist terugkeert en niet de juiste documenten bij zich heeft, moet een boete van 250 euro betalen. Bij een vervalsing kan de boete oplopen tot 750 euro. Ook vervoersmaatschappijen kunnen beboet worden, omdat ze soms te laks reageren, zeggen de gerechtelijke diensten. Luchtvaartmaatschappijen die reizigers niet controleren of onterecht toelaten, kunnen gevangenisstraffen of een boete tot 48.000 euro krijgen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sint-Maarten verlengt programma voor gratis vaccinaties na opleving besmettingen