Onrust in Zuid-Afrika breidt uit, rellen in belangrijke havenstad Durban

Onrust Bij de rellen zijn al zeker zeventig mensen overleden. In de belangrijke havenstad Durban komen ziekenhuizen in de problemen door de ongeregeldheden.
Zeker 1.200 mensen zijn gearresteerd wegens plunderen.
Zeker 1.200 mensen zijn gearresteerd wegens plunderen. Foto Marco Longari/AFP

Op steeds meer plekken in Zuid-Afrika is sprake van rellen vanwege de aanhouding van ex-president Jacob Zuma. Persbureau Reuters meldt dat mensen woensdag ook de straten op zijn gegaan in de provincies Mpumalanga en Noord-Kaap. Inmiddels zijn door het geweld meer dan zeventig mensen omgekomen en zijn er zeker 1.200 mensen gearresteerd.

Aanhangers van Zuma zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen zijn aanhouding, nadat hij zich vorige week zelf meldde bij de autoriteiten. Hij moet een gevangenisstraf van vijftien maanden uitzitten vanwege minachting van de rechterlijke macht. Op meerdere plekken in het land worden winkels en kantoren geplunderd. Tienduizenden ondernemingen zouden al schade hebben geleden door de vernielingen.

Ook de belangrijke havenstad Durban is zwaar geraakt door de ongeregeldheden. Een olieraffinaderij, maar ook wegen van en naar de haven zijn tijdelijk gesloten. Durban is normaal gesproken een van de drukste terminals op het Afrikaanse continent. Onder meer ziekenhuizen hebben last van de blokkade, terwijl Zuid-Afrika op dit moment een derde golf doormaakt van coronabesmettingen. Een organisatie waarbij meer dan tweehonderd ziekenhuizen zijn aangesloten waarschuwt dat een tekort aan zuurstof en medicijnen dreigt zolang de haven niet operationeel is. Ook voedsel is er momenteel schaars.

De rellen zijn het hevigst in de provincie KwaZulu-Natal, waar Zuma vandaan komt. Maar ook in het financiële district van Johannesburg is veel onrust in de straten. In het noorden van die stad zou de rust inmiddels zijn weergekeerd.

Lees ook: Niemand in Zuid-Afrika staat boven de wet. Zelfs Jacob Zuma niet. Hij gaat naar de gevangenis