Medicijnen tegen hoge bloeddruk afgekeurd vanwege onzuiverheid

Geneesmiddelen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd roept „uit voorzorg” een aantal medicijnen tegen hoge bloeddruk en hartfalen terug. In de medicijnen is een te hoge concentratie van een „azide onzuiverheid” gevonden, een stof die in bepaalde hoeveelheid mogelijk kankerverwekkend is. Dat heeft de Inspectie dinsdag gemeld. Het gaat om medicijnen met losartan, valsartan of irbesartan van verschillende farmaceuten.

De partijen medicijnen die zijn afgekeurd, worden nu uit voorzorg van de markt gehaald, zo heeft de Inspectie besloten in overleg met de fabrikanten en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Volgens de toezichthouder is er geen direct risico voor patiënten die de geneesmiddelen nemen. Alle fabrikanten van losartan, valsartan en irbesartan passen momenteel hun productieproces aan. Nieuwe medicijnen worden getest op aanwezigheid van de onzuiverheid. Producten met een te hoog gehalte van de onzuiverheid mogen niet meer op de markt komen.

De registratienummers van de medicijnen waarin de mogelijk giftige stof is aangetroffen, zijn bekend bij apothekers. Zij nemen contact op met de gebruikers ervan. Patiënten kunnen ook zelf contact opnemen met de apothekers om een vervangend medicijn te krijgen.

De Inspectie zegt dat er voldoende vervangende medicijnen tegen hoge bloeddruk of hartfalen op voorraad zijn. De Inspectie heeft daarnaast een lijst online gezet met een overzicht van de medicijnen die zijn afgekeurd. (NRC)