Rutte: Limburg is rampgebied, Rijk betaalt deel schade

Overstromingen In dit blog houdt NRC het laatste nieuws bij rondom het noodweer en de wateroverlast in Limburg en delen van België en Duitsland.

Dit blog is afgesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het de overstromingen van donderdag 15 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog.

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 15 juli:

 • De gehele provincie Limburg is vanwege de zware overstromingen uitgeroepen tot rampgebied. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond op een ingelaste persconferentie gezegd. De kwalificatie betekent dat er sneller en gerichter hulp kan worden geboden en dat het Rijk deels zal opdraaien voor de schade in het gebied.
 • Het dodental door het noodweer in Duitsland is op donderdagavond bijgesteld naar zeker 58. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn met zeker dertig doden tot nu toe de meeste slachtoffers gevallen. In Rijnland-Palts zijn 28 doden gemeld.
 • In België is het dodental als gevolg van de overstromingen donderdagavond opgelopen tot acht. Vijf mensen zijn omgekomen in het plaatsje Verviers in de provincie Luik. Drie inzittenden van een omgeslagen reddingsboot zijn nog vermist, evenals een meisje van vijftien dat woensdag werd meegesleurd door de stroming in een rivier.
 • Defensie zet donderdag en vrijdag honderden extra militairen in om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast in Limburg. Met de al aanwezige manschappen komt het totaalaantal in Limburg ingezette militairen op driehonderd, inclusief ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee.
 • De gemeente Echt-Susteren liet donderdagavond 21.00 uur een bevel tot verplichte evacuatie uitgaan voor de dorpen Visserweert en Aasterberg. Verder geldt een advies tot evacuatie voor inwoners van de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck, bepaalde straten in Eijsden en Laag Caestert en inwoners van de plaatsen Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas.

Lees hier verderin het blog van 16 juli.

Opnamestop in ziekenhuis in Venlo, moet mogelijk evacueren

Het VieCuri Medisch Centrum in de Limburgse stad Venlo heeft donderdagavond een opnamestop ingesteld vanwege hoog water in de Maas. Het ziekenhuis houdt er rekening mee te moeten evacueren. Ook worden alle niet-spoedeisende operaties geannuleerd die op vrijdag stonden ingepland. De eerste opvang voor acute zorg blijft wel gehandhaafd, is te lezen in een verklaring.

Het VieCuri is momenteel naar eigen zeggen „in opperste staat van paraatheid” en houdt de situatie rond de waterstanden „nauwlettend in de gaten”. De operaties die niet doorgaan, worden zo snel mogelijk opnieuw ingepland en de betreffende patiënten zijn over de annulering geïnformeerd. Poli-afspraken, diagnostiek en dagbehandelingen gaan vrijdag vooralsnog wel door.

Eerder op de dag heeft ook het Maastricht UMC voorzorgsmaatregelen getroffen vanwege hoogwater. Het Zuid-Limburgse ziekenhuis heeft de huisartsenpost tot nader order gesloten en poli-afspraken worden indien mogelijk verzet. Verder zijn donderdag op „strategische plekken” zandzakken gelegd voor het gebouw.

Hoogwater in de Maas bij de binnenstad van Venlo. Foto Joris van Gennip/ANP

Rutte: Limburg is rampgebied, Rijk betaalt deel schade

De gehele provincie Limburg is vanwege de zware overstromingen uitgeroepen tot rampgebied. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond op een ingelaste persconferentie gezegd. De kwalificatie betekent dat er sneller en gerichter hulp kan worden geboden en dat het Rijk deels zal opdraaien voor de schade in het gebied.

Rutte en enkele kabinetsleden zullen Limburg vrijdagmiddag bezoeken. Onder meer gebieden in Noord-Limburg worden aangedaan en delen van de provincie waar het volgens Rutte „de komende dagen spannend wordt”. Volgens de eveneens aanwezige demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) wordt morgen naar verwachting de hoogste stand van de Maas in tweehonderd jaar bereikt.

Doordat het kabinet Limburg formeel als rampgebied heeft bestempeld, treedt de ‘Wet tegemoetkoming bij schade’ in werking. Dit betekent dat de overheid deels schade dekt als verzekeringsmaatschappijen dat niet doen, vanwege overmacht of omdat de schade te groot is. Hoe deze wet toegepast zal worden in Limburg is nog onduidelijk, maar volgens staatssecretaris Van Veldhoven wil het kabinet „vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel”.

Gemeente Echt-Susteren gaat over tot evacuatie twee dorpen

De gemeente Echt-Susteren heeft vanaf donderdagavond negen uur een bevel tot verplichte evacuatie laten uitgaan voor de dorpen Visserweert en Aasterberg. Dat schrijft de gemeente op haar website. Eerder op de avond ging het nog om een dringend advies, maar volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord is het overstromingsgevaar van de Maas momenteel zo groot dat de inwoners van deze twee dorpen onmiddellijk hun huis moeten verlaten. Ook bewoners van een door de gemeente aangemerkt aangrenzend risicogebied moeten verplicht overgaan tot evacuatie.

De evacués worden opgeroepen bij familie of vrienden te overnachten en anders contact op te nemen met de gemeente voor een plek in een opvangplaats. Het eerder gegeven dringende advies om te evacueren, blijft gelden voor inwoners van Roosteren, Kokkelert en Illikhoven. Zij zijn echter niet verplicht hun huis te verlaten en kunnen in Roosteren eventueel zandzakken ophalen. De gemeente laat weten inwoners op de hoogte te houden van wanneer zij kunnen terugkeren naar hun huis.

Twitter avatar Gemeente_ES Echt-Susteren Om de veiligheid van onze inwoners te garanderen geeft Veiligheidsregio Limburg Noord vanwege overstromingsgevaar van de Maas het bevel tot evacuatie voor Visserweert en Aasterberg. https://t.co/497EhCqbsc https://t.co/8xG4JLyPPg

Zeker 58 doden in Duitsland, nog tientallen vermisten

Het dodental door het noodweer in Duitsland is op donderdagavond bijgesteld naar zeker 58. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn met zeker dertig doden tot nu toe de meeste slachtoffers gevallen. In Rijnland-Palts zijn inmiddels 28 doden gemeld. Daarnaast worden in die deelstaat nog zo’n zestig mensen vermist, waardoor autoriteiten verwachten dat het dodental de komende uren en dagen verder zal oplopen. Vanaf vrijdag zullen bij alle overheidsgebouwen in Rijnland-Palts de vlaggen halfstok worden gehesen voor de slachtoffers van de ramp.

Ongeveer 165.000 mensen in het westen van Duitsland zitten voorlopig zonder stroom door het noodweer. Volgens energieleverancier Eon wordt gewerkt aan een oplossing maar kan het nog uren gaan duren voordat de elektriciteit terugkomt. In de hele regio zijn honderden soldaten ingezet om mensen te helpen met voedsel, evacuaties of om gebieden voor te bereiden op verdere overstromingen.

In meerdere delen van West-Duitsland worden voor donderdagavond namelijk opnieuw zware regenbuien met onweer voorspeld. In delen van Noordrijn-Westfalen kan binnen een uur tot veertig liter water per vierkante meter vallen. Autoriteiten roepen bewoners van laaggelegen gebieden in de buurt van de rivier de Roer op elektrische apparaten uit te schakelen en zich te evacueren.

Veiligheidsregio evacueert delen van Zuid-Limburg, onder meer twee wijken in Maastricht

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft inwoners van meerdere straten, wijken en plaatsen donderdagavond opgeroepen hun huis „zo snel mogelijk” te verlaten. Het gaat om bewoners van de Maastrichtse wijken Heugem en Randwyck, bepaalde straten in Eijsden en Laag Caestert en inwoners van de plaatsen Maasband, Meers, Urmond en Berg aan de Maas.

De Veiligheidsregio verwacht dat een deel van Maastricht vannacht onder water komt te staan en heeft een kaart met gemarkeerde risicogebieden gedeeld. De komende uren stijgt het water in de getroffen gebieden naar verwachting tot hoogtes tussen de 80 en 500 centimeter. Maastricht verwacht dat het rivierwater van de Maas rond 03.00 uur over de kades zal stromen bij de wijken Randwyck en Heugem. Hierdoor zullen straten en huizen blank komen te staan. De gemeente verstuurde daarom een NL-Alert met een evacuatie-oproep voor de twee wijken.

Inwoners van de getroffen Limburgse straten, wijken en plaatsen worden gemaand onderdak te zoeken bij familie, vrienden of bekenden buiten de risicogebieden. Lukt dat niet, dan kunnen ze terecht bij een door de gemeenten ingerichte opvanglocaties. Voordat ze van huis vertrekken, moeten ze het gas en elektriciteit afsluiten en ramen en deuren sluiten.

Inwoners pakken hun spullen en verlaten de wijken Randwyck en Heugem in Maastricht. Foto Jean-Pierre Geusens/ANP

Dodental België loopt op tot negen, avondklok tegen plunderingen

Het dodental als gevolg van de overstromingen is in België opgelopen tot negen. Vier anderen zijn nog vermist. In het zwaar getroffen Pepinster in de provincie Luik werd een lichaam gevonden onder een brug die deels is ingestort. Daar wordt gevreesd voor meer slachtoffers.

Vijf mensen zijn omgekomen in het plaatsje Verviers ten oosten van Luik. Drie inzittenden van een omgeslagen reddingsboot zijn nog vermist, evenals een meisje van vijftien dat woensdag werd meegesleurd door de stroming in een rivier.

Om plunderingen te voorkomen, geldt sinds donderdag in Verviers een avondklok tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Op diverse plekken in de stad zouden er al winkels geplunderd worden, meldt de VRT. Een half uur rijden verderop, in het zwaar getroffen plaatsje Chaudfontaine, is het Belgische koningspaar donderdagavond gearriveerd. Koning Filip heeft daar zijn medeleven aan de getroffenen van het noodweer geuit en hulpdiensten bedankt.

Net als in Nederland zijn in België soldaten ingezet om te helpen bij evacuaties. In de vier zwaarst getroffen provincies Luik, Namen, Luxemburg en Limburg kunnen militaire helikopters voorlopig echter niet vertrekken vanwege de weersomstandigheden. Evacuaties worden momenteel per boot en andere voertuigen uitgevoerd.

De situatie in Verviers:

Twitter avatar MeteoExpress Météo Express 🌧 L’ampleur des inondations est sans précédent à Pepinster dans l’est de la Belgique ! Des maisons se sont effondrées. 4 corps sans vie viennent d’être retrouvés à Verviers. (© KponeStudio) https://t.co/0K4VbmdHal

Scheepvaart Maas gestremd, Staatsbosbeheer evacueert vee

Dit zijn de recentste ontwikkelingen rondom de aanhoudende noodsituatie in Limburg:

 • Alle scheepvaart op de Maas tussen het zuiden van Limburg en het Noord-Limburgse Sambeek is voorlopig gestremd. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er drijft veel zwerfhout, door het hoogwater is de vaargeul niet goed zichtbaar en er is sprake van een sterke stroming. Volgens de regiocoördinator van Rijkswaterstraat kan het nog dagen duren voordat het scheepsverkeer op de Maas volledig hervat kan worden.
 • Vanwege het stijgende water in de Maas worden in Maastricht tweehonderd geestelijk gehandicapten geëvacueerd, meldt regiozender 1Limburg. Sommigen gaan naar hun ouders, anderen gaan naar andere opvangplekken. Een woordvoerder noemt deze evacuatie „heel precair, want onze bewoners zijn heel erg gewend aan hun eigen stek; sommigen zijn ook bang”.
 • Ook Staatsbosbeheer helpt mee met de evacuaties in Limburg. Boswachters worden ingezet om vee uit de uiterwaarden nabij de Maas en de Waal te halen. Schapen, koeien en paarden worden op verschillende plekken in de provincie naar hoger gelegen, droge gebieden gebracht. De gebieden rondom deze uiterwaarden worden afgesloten, zodat de rivier meer ruimte krijgt. Wilde dieren moeten met rust gelaten worden, waarschuwt Staatsbosbeheer.

Duitse politici: overstromingen zijn gevolg van klimaatverandering

Diverse Duitse politici hebben donderdag een link gelegd tussen de overstromingen in het westen van het land en klimaatverandering. Zowel bondskanselier Angela Merkel (CDU), vice-kanselier Olaf Scholz (SPD) als de federale minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) hebben donderdag naar aanleiding van het noodweer hun zorgen geuit over de gevolgen van klimaatverandering. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) en kandidaat-kanselier Armin Laschet (CDU) spraken zich hierover uit, schrijven Duitse media.

Bondskanselier Merkel maakt zich met name zorgen over „de opeenstapeling van extreme weersomstandigheden”, zei ze tijdens een bezoek aan de Johns Hopkins University in de Amerikaanse staat Maryland, waar ze een eredoctoraat kreeg. Volgens Merkel hebben „we” steeds vaker te maken met extreem weer, waarbij ze verwees naar de overstromingen in Duitsland en bosbranden in de Amerikaanse staat Californië.

Het noodweer in Duitsland heeft „zeker” iets te maken met klimaatverandering, een verschijnsel dat zich „in rap tempo voltrekt”, zei ook vice-kanselier Olaf Scholz. Hij bracht donderdag een bezoek aan een zwaar getroffen gebied in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts. De overstromingen in het land moeten volgens hem „een extra stimulans” zijn om er „alles aan te doen om door de mens veroorzaakte klimaatverandering te stoppen”, aldus Scholz. Kandidaat-CDU-kanselier Armin Laschet sprak zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Ondertussen heeft de federale minister van Milieu Svenja Schulze donderdag aangekondigd „extra inspanningen te zullen leveren voor meer klimaatbescherming”. De overstromingen illustreren volgens haar de gevolgen van klimaatverandering en het belang om in de toekomst beter voorbereid te zijn op extreme weersomstandigheden. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) zei donderdag dat het land zich veel beter moet voorbereiden voor eventuele overstromingen in de toekomt.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak donderdag in Washington, D.C. over de dodelijke overstromingen in Duitsland. Foto Jonathan Ernst/Reuters

4.500 inwoners Duitse dorpen geëvacueerd vanwege instabiele stuwdam

Ongeveer 4.500 inwoners van de dorpen Schweinheim, Flamersheim en Palmersheim in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn donderdag geëvacueerd omdat een nabijgelegen stuwdam het mogelijk gaat begeven. Volgens deskundigen is de dam op dit moment „zeer instabiel” als gevolg van de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen, melden Duitse media. Bewoners worden elders opgevangen.

De Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn zwaar getroffen door de weersomstandigheden. Woningen en straten zijn ondergelopen, ten minste 200.000 huishoudens zitten zonder stroom en zeker veertig mensen zijn overleden. De Duitse nieuwszender Tagesschau schrijft donderdagavond dat de politie twee lichamen heeft gevonden in een ondergelopen kelder in de plaats Geilenkirchen. Het zou gaan om de 74- en 78-jarige bewoners van het huis. Hoe zij om het leven zijn gekomen, is niet bekend.

Defensie stuurt honderden extra militairen naar Limburg

Defensie stuurt donderdag en vrijdag honderden extra militairen naar Limburg om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie. Met de al aanwezige manschappen komt het totaalaantal in Limburg ingezette militairen op driehonderd, inclusief ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee.

Het gros van de hulp wordt ingezet in het zuiden van Limburg, hoewel Defensie ook aanwezig zal zijn in de noordelijker gelegen stad Roermond. De militairen zullen onder meer inwoners bijstaan bij het evacueren en het plaatsen van zandzakken. Tot wanneer de hulp nodig is, hangt volgens de woordvoerder af van hoe de situatie zich de komende uren ontwikkelt.

Veel plaatsen in Limburg ondervinden momenteel zware wateroverlast door de grote hoeveelheid regen van de afgelopen dagen. Straten staan blank, woningen zijn ondergelopen en in meerdere gemeenten zijn bewoners geëvacueerd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagavond in Valkenburg om met eigen ogen te zien welke schade het noodweer tot nu toe heeft aangericht. In een telefoongesprek met Johan Remkes, de Commissaris van de Koning in Limburg, heeft de koning donderdag bovendien zijn steun betuigd aan de Limburgse bevolking en hun sterkte gewenst „met de moeilijke omstandigheden waarin zij verkeren”.

Dringend advies: inwoners Roosteren en omliggende dorpen moeten evacueren

De gemeente Echt-Susteren heeft donderdag een dringend advies uitgedaan aan alle inwoners van de Limburgse dorpen Roosteren, Illikhoven, Visserweert, Aasterberg en Kokkelert om te evacueren. Het advies is het gevolg van het toenemende risico op overstroming van de Maas in het gebied tussen de rivier en het Julianakanaal.

Voor de inwoners van de vijf dorpen bestaat het risico dat hun woningen onder water komen te staan. Zij moeten daarom „vanavond, vannacht en een groot deel van morgen” bij vrienden of familie verblijven. Ook wordt hun geadviseerd waardevolle spullen „veilig en hoog” op te bergen en gas en elektriciteit uit te schakelen.

Mogelijk zet Echt-Susteren het dringende advies vanavond om in een definitief besluit. De gemeente vergadert daarover om 20.30 uur.

Twitter avatar Gemeente_ES Echt-Susteren Vanwege het toenemende risico op overstroming van de Maas luidt het dringende advies voor evacuatie aan alle inwoners die woonachtig zijn in het gebied tussen de Maas en het Julianakanaal. https://t.co/497EhCqbsc https://t.co/6veHynrGlm

‘We hebben geen eten. Nog een paar boterhammetjes en dan is het gedaan’

Het water van de Geul begon woensdagavond ineens fors te stijgen en heeft sinds vannacht vrijwel iedereen in Valkenburg in z’n greep. Het dorp oogt als een oorlogsgebied. Pleinen staan blank, legertrucks rijden stapvoets door omliggende straten, op zoek naar mensen die hun huis uit moeten.

Lees ook: ‘We hebben geen eten. Nog een paar boterhammetjes en dan is het gedaan’

Rode Kruis breidt aantal noodbedden uit naar 1.250

Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in Zuid-Limburg uit van enkele honderden naar zo’n 1.250. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie donderdag. Aanleiding voor de uitbreiding zijn verzoeken vanuit verschillende gemeenten, die zowel uit voorzorg als door evacuaties behoefte aan noodopvang hebben uitgesproken.

De veldbedden worden vooralsnog ingezet in de plaatsen Valkenburg, Heerlen, Maastricht, Eijsden, Margraten, Berg en Terblijt, Simpelveld, Boekel en Gulpen-Wittem. De gemeenten mogen zelf bepalen waar de bedden komen te staan, meestal gebeurt dat in bijvoorbeeld sportscholen en scholen.

Een deel van de bedden is geleverd en een deel is nog onderweg. Ondertussen zijn diverse Rode Kruis-teams van buiten Limburg naar die provincie gestuurd om collega’s bij te staan. Momenteel zijn namelijk ook veel vrijwilligers ingezet voor coronahulp, waardoor het Limburgse Rode Kruis onderbemand is.

Maastricht UMC sluit huisartsenpost, ook test- en vaccinatielocatie dicht

Vanwege de verwachte hoge waterstand van de Maas sluit ziekenhuis Maastricht UMC donderdag en vrijdag uit voorzorg de huisartsenpost. Ook worden indien mogelijk poli-afspraken verzet en vraagt het ziekenhuis bezoekers van patiënten om niet naar het ziekenhuis te komen, staat in verklaring.

„Wij werken met man en macht aan de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers”, zo is te lezen. Uit voorzorg worden donderdag voor het gebouw zandzakken gelegd op „strategische plekken”, meldt de lokale nieuwszender 1Limburg.

Ook de GGD in Maastricht neemt voorzorgsmaatregelen. De test- en vaccinatielocatie in de stad is donderdag en vrijdag dicht, meldt de GGD Zuid-Limburg. De locaties in Kerkrade, Geleen, Landgraaf en Urmond blijven open.

Het water in de Maas zal waarschijnlijk even hoog of zelfs hoger komen te staan dan in de jaren 90. Foto Jean-Pierre Geusens/ANP

‘Demissionair kabinet donderdagavond bijeen voor crisisoverleg’

Een deel van het demissionaire kabinet komt donderdagavond bijeen voor crisisoverleg over de wateroverlast in Zuid-Limburg. Op het ministerie van Justitie en Veiligheid zullen de bewindspersonen spreken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), waarna een kort persmoment zal volgen. Dat meldt persbureau ANP.

Aanwezig zijn demissionair premier Mark Rutte (VVD) en demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Ank Bijleveld (Defensie, CDA). Ook staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat D66) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA) zullen aanschuiven en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) zal het overleg digitaal bijwonen.

Van Veldhoven was donderdag in het Limburgse Valkenburg, waar sprake is van flinke wateroverlast. Door hoogwater is in de stad donderdag een brug weggeslagen en zijn bewoners geëvacueerd.

Burgemeester Luik roept inwoners op de stad te verlaten

De waarnemend burgemeester van Luik Christine Defraigne heeft inwoners die in de buurt van de Maas wonen, donderdag opgeroepen om naar hoger gelegen plekken te verplaatsen. Dat melden Belgische media, waaronder De Morgen. Toeristen en mensen die buiten Luik wonen, wordt verzocht de stad te verlaten.

„Het waterpeil zal nog anderhalve meter stijgen”, aldus Defraigne, die met name mensen die aan de Maas wonen oproept hun toevlucht te zoeken op ten minste de eerste verdieping van hun woning. Ook wordt aangeraden om daarbij water en voedsel mee te nemen. Het water van de Maas treedt donderdagmiddag al buiten haar oevers, en de waterstand stijgt de komende uren naar verwachting met nog ruim een meter.

Momenteel is het voor automobilisten niet mogelijk de stad nog in te rijden. Politiewagens met luidsprekers verspreiden in de betrokken wijken de oproep om naar hoger gelegen gebied te vertrekken. Volgens omroep VRT wordt er vooral gevreesd voor het gebied rondom de stuwdam van Monsin, die momenteel hersteld wordt.

Foto Valentin Bianchi/AP

Dodental Duitsland loopt verder op: zeker 42

Er is nog geen einde aan de stroom berichten over dodelijke slachtoffers in Duitsland als gevolg van de hevige regenval in het zuidwesten van het land. Persbureau Reuters komt donderdagmiddag met een dodental van zeker 42.

Volgens de politie van de regio Ahrweiler kwamen daar achttien mensen om het leven. Door het noodweer trad de rivier de Ahr uit de oevers, waarna meerdere huizen werden verwoest. In hetzelfde gebied zijn nog tientallen mensen vermisten. Autoriteiten van de gemeente Euskirchen maken melding van vijftien doden; in de gehele regio vielen nog eens vijf doden. Het gaat daarbij onder anderen om mensen die verdronken in ondergelopen kelders.

Premier Malu Dreyer van de getroffen deelstaat Rijnland-Palts, waar nog zo’n vijftig tot zestig mensen vermist zijn, zei in het regionale parlement dat de omvang van de ramp ongekend is. „Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt” , aldus de premier.

In het getroffen gebied zijn honderden Duitse militairen ingezet. Zij helpen bij reddingswerkzaamheden, het schoonvegen van wegen en het opruimen van puin en omgevallen bomen na het noodweer.

Veiligheidsregio: situatie in Limburg is ‘kritiek’

De situatie op sommige plekken in Limburg is op het moment „kritiek” en het wordt het komende etmaal spannend of de Maas binnen haar oevers zal blijven, heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord Antoin Scholten donderdag gezegd op een persconferentie.

De waterstand in de Maas is momenteel hoger dan in 1993 en 1995, toen de rivier overstroomde en grote delen van Limburg onder water zette. De Maas krijgt momenteel bijna duizend kubieke meter water per seconde meer te verduren dan destijds in de negentiger jaren.

Om nieuwe overstromingen te voorkomen zijn sindsdien maatregelen getroffen rond de Maas. Zo zijn plannen gemaakt voor het aanleggen van nevengeulen, het verbreden van de Maas, het versterken van de dijken en het aanleggen van nieuwe keringen. Maar deze aanpassingen zijn momenteel nog niet afgerond. „Dat zal de situatie voor de komende tijd spannend gaan maken”.

Ondertussen zullen duizenden bewoners van huizen in de buurt van de monding van de Roer in de Maas worden geëvacueerd, aldus de Veiligheidsregio. De gemeente kijkt nog of ook inwoners van andere gebieden hun woning moeten verlaten vanwege hoog water.

Telefoonnummer geopend voor evacuaties Valkenburg

De gemeente Valkenburg aan de Geul heeft donderdagmiddag een speciaal telefoonnummer geopend voor spoedzaken in verband met evacuaties. Mensen die spoedvragen hebben, kunnen bellen naar 043-6099234, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

Het nummer is niet voor vragen over wateroverlast, alleen voor spoedzaken, zoals mensen die vastzitten in hun woning. Voor niet-dringende vragen of meldingen over wateroverlast kunnen mensen bellen met het reguliere telefoonnummer van de gemeente: 14 043.

Twitter avatar jvdplicht Job van der Plicht De evacuatie van een deel van #Valkenburg gaat nog altijd door. https://t.co/XhLHWeTIqI

Gemeente Roermond overweegt evacueren 500 woningen

De gemeente Roermond verwacht dat bewoners van vijfhonderd woningen moeten evacueren omdat het waterpeil in de Hambeek snel stijgt. Dat heeft burgemeester Rianne Donders donderdag bekendgemaakt. Ze roept mensen in het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek op om zich voor te bereiden op mogelijke evacuatie.

De Hambeek is een zijtak van de Roer, waar het water door de extreme regenval in Zuid-Limburg hoog staat. Om 15.30 uur geeft de Veiligheidsregio Limburg-Noord een persconferentie. Dan zal ook meer informatie over de huidige situatie bekendgemaakt worden. De burgemeester verwacht dat de inwoners later vandaag hun huis moeten verlaten.

Dodental in België opgelopen naar zes, vrees voor meer slachtoffers

Het dodental door het noodweer in België is opgelopen naar zes. Dat melden Belgische media donderdag. In de regio van Verviers, in de provincie Luik, zijn vier lichamen gevonden. Het gaat om mensen die om het leven kwamen door de zware regenval in het gebied. De Belgische koning Filip bezoekt donderdagmiddag de zwaar getroffen gemeente Chaudfontaine.

Er is nog geen duidelijkheid over de identiteit van de slachtoffers of de plaats waar ze zijn gevonden. De provincie Luik is zwaar getroffen door het noodweer. Het centrum van de stad Spa liep onder water en op sommige plekken viel de stroom uit. Ook zijn er problemen met de vaste en mobiele telefoonnetwerken.

Eerder was al bekend dat twee mensen het extreme weer niet hadden overleefd. De burgemeester van Pepinster houdt er volgens Het Laatste Nieuws rekening mee dat er doden zijn gevallen bij het instorten van vijftien gebouwen. Reddingswerkers kunnen door het hoge water nog niet in het puin zoeken, maar proberen wel slachtoffers te vinden in het water.

Koning Willem-Alexander wenst inwoners Limburg sterkte

Koning Willem-Alexander heeft zijn steun betuigd aan de inwoners van Limburg en hen sterkte gewenst met de moeilijke omstandigheden waarin ze verkeren. Dat deed hij tijdens een telefoongesprek met Johan Remkes, de waarnemend Commissaris van de Koning in Limburg, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Remkes heeft de koning op basis van zijn overleg met de burgemeesters geïnformeerd over de huidige situatie, de schade en de verwachtingen voor de komende dagen in Limburg. Het is niet duidelijk of de koning een bezoek gaat brengen aan het getroffen gebied.

Brug weggeslagen door water in Valkenburg, ME bewaakt grenzen tegen ramptoeristen

Een brug over de Geul in Valkenburg is door woest stromend water weggeslagen. Enkele andere bruggen over de rivier zijn instabiel. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul gezegd, meldt persbureau ANP. Hij heeft ook een noodverordening voor het gebied aangekondigd. Hij wil daarmee voorkomen dat ramptoeristen naar de stad afreizen om een kijkje te komen nemen. De mobiele eenheid bewaakt de gemeentegrenzen om mensen tegen te houden.

De weggeslagen brug dobbert volgens de burgemeester op en neer met de stroming. „Ik verwacht dat de brug omlaag valt als het water zakt”, zei hij. Prevoo heeft het leger gevraagd om een noodbrug aan te leggen. Op dit moment is het namelijk onmogelijk om van de oostkant naar de westkant van de stad te gaan. De noodbrug moet de evacuatie van mensen van het ene deel naar het andere deel mogelijk maken.

De schade in Valkenburg is volgens de burgemeester niet te overzien. Hij roept het Rijk op om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in werking te stellen, om herstel na de extreme regenval te bekostigen. Over de ontstane schade kan hij nog niks zeggen, die omvang wordt pas duidelijk als het water weg is. Prevoo vermoedt dat de gemeente nog weken bezig zal zijn met herstelwerkzaamheden.

Bekijk ook: De beelden van de wateroverlast in Zuid-Limburg

Het centrum van Valkenburg staat onder water. Foto Sem van der Wal/ANP

Wielerkoers in Limburg dit weekend afgelast

De wielerkoers Volta Limburg Classic die dit weekend plaats zou vinden in Zuid-Limburg gaat niet door. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Het was eerder op de dag al de vraag of de wedstrijd door kon gaan, aangezien 40 tot 50 procent van het parcours onder water stond, volgens de voorzitter van de koers.

De organisatie laat weten mee te leven met alle mensen die getroffen zijn door het noodweer. „Verslagen en verdrietig zijn wij na het zien van de verschrikkelijke beelden”, aldus de wielerkoers. De organisatie vindt het niet verantwoord om het evenement door te laten gaan in het rampgebied, „zelfs wanneer het dit weekend weer zonnig wordt en de wegen weer toegankelijk zouden zijn”.

Huizen ingestort in Belgische gemeente Pepinster

In de Belgische gemeente Pepinster, in de provincie Luik, is een tiental huizen ingestort als gevolg van de extreme neerslag. Dat melden Belgische media. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

De woningen staan langs de rivieren de Hoegne en de Vesdre, die buiten hun oevers zijn getreden. Door de sterke stroming en neerslag zakten de funderingen van de huizen in. Burgemeester Philippe Goddin zegt tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad te bekijken hoe getroffenen gered kunnen worden. „Op dit moment weten we nog niet om hoeveel mensen het gaat, ik wacht op de laatste inlichtingen van de hulpdiensten.” Op social media zijn beelden verschenen van mensen die hun toevlucht hebben gezocht tot het dak van hun huis.

Mensen waden door het water in Ensival in het Belgische Verviers. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Von der Leyen: de EU staat klaar om te helpen

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zegt donderdag dat de EU klaar staat om landen die getroffen zijn door het noodweer te helpen. Zo kunnen deze landen gebruik maken van het Mechanisme voor Civiele Bescherming. Daarmee kunnen EU-landen bijstand krijgen als een noodsituatie zo groot is dat het land het niet alleen aankan.

Het mechanisme is vorig jaar uitgebreid, onder meer omdat meer noodsituaties worden verwacht door bosbranden of overstromingen door klimaatverandering. Von der Leyen laat weten dat ze aan de families en slachtoffers van de verwoestende overstromingen in België, Duitsland, Luxenburg en Nederland denkt, samen met „al wie zijn huis heeft verloren”.

Ursula von der Leyen bij een persconferentie over de Europese Green Deal woensdag. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Militairen helpen bij evacuatie inwoners Valkenburg

Hulpdiensten in het zuiden van Limburg worden sinds woensdag bijgestaan door ongeveer honderd militairen van de landmacht. Zij helpen bij het evacueren van inwoners van Valkenburg. De bewoners worden donderdag met militaire vrachtauto’s naar drogere gebieden gebracht.

De militairen hebben, voordat het evacueren begon, duizenden zandzakken gevuld en neergelegd om het water zo goed mogelijk weg te houden buiten de overs van de Geul en de Gulp. Ook zijn zandzakken naar Heerlen gebracht.

Twitter avatar Defensie Ministerie van Defensie De militairen die sinds gisteren in Zuid-Limburg onafgebroken in touw zijn, evacueren momenteel inwoners van Valkenburg. De Geul heeft het Limburgse stadje onder water gezet. Mensen worden nu met militaire 4-tonners verplaatst naar droog gelegen gebied. https://t.co/XK33gAsIyw https://t.co/MPFZfglJa2

Een overzicht van de gevolgen van het noodweer

Dit is er tot nu toe bekend over de gevolgen van het noodweer in Limburg, België en Duitsland:

  Het getroffen gebied in Limburg.

 • In Zuid-Limburg is de rivier de Geul door hevige regenval uit haar oevers getreden. Het zorgt donderdag vooral voor veel overlast in Valkenburg. De waterstand zorgt ook voor een stroomstoring in de stad die volgens netbeheerder Enexis nog zeker een paar dagen zal duren, omdat stroomstations onder water zijn gelopen. Inwoners zijn geëvacueerd en worden opgeroepen om de komende dagen elders te verblijven.
 • Code rood vanwege extreme regen is in de nacht van woensdag op donderdag opgeheven, code geel geldt donderdag nog wel. Het water heeft de hoogste stand nog niet bereikt. Op basis van cijfers van Rijkswaterstaat is op te maken dat het water in de Maas, waar de Geul op uitkomt, donderdagavond laat een piek bereikt. Het is nog niet te zeggen of de rivier overstroomt, omdat de afgelopen jaren maatregelen zijn genomen tegen hoog water.
 • Het verkeer ondervindt donderdag ook hinder van het noodweer. Rijkswaterstaat heeft de A2 afgesloten tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk. De A79 is dicht tussen Hulsberg en Heerlen en ook de A76 is gesloten tussen de Duitse grens en Kunderberg.
 • In Duitsland zijn door het noodweer zeker negentien mensen om het leven gekomen. De brandweer heeft onder meer dicht bij Keulen verdronken mensen aangetroffen in hun kelder. Er worden nog tientallen mensen vermist in het getroffen gebied.
 • Ook België is getroffen door het noodweer. Er zijn in ieder geval twee mensen overleden, melden lokale media. Naar een 15-jarig meisje dat werd meegesleurd door het water wordt nog gezocht.

Twitter avatar MauriceDeHeus Maurice de Heus Met een shovel worden hotelgasten in Valkenburg geëvacueerd
Ongelooflijke taferelen in de Geulstad #wateroverlast https://t.co/z2bdhw5JsF

Omstanders nemen een kijkje bij de overgelopen Weltervijver na hevige regenval in Limburg.
Foto Marcel van Hoorn/ANP

Heel Nederland keek naar Limburg, behalve regio-omroep L1

De NOS-uitzendingen boden volgens NRC-redacteur Rik Rutten hoop voor de klimaatverslaggeving van de toekomst. Klimaatverandering is het grootste verhaal van dit tijdperk, maar niet gemakkelijk goed te verslaan, zo schrijft hij in de tv-recensie van donderdag. Goede verslaggevers en experts zijn er genoeg, nu nog wat meer urgentie. Met als toppunt: regiozender L1.

Lees de tv-recensie: Heel Nederland keek naar Limburg, behalve regio-omroep L1

Bewoners over een ‘heftige nacht’ in Valkenburg

NRC-verslaggever Arjen Schreuder was woensdag in Zuid-Limburg voor een reportage, en is ook vandaag in het getroffen gebied:

„Het was een heel heftige nacht”, zegt eigenaar Lars Dorren van hotel Riche in Valkenburg. „Ik heb peentjes gezweet.” Het is acht uur ‘s ochtends. „Ik ben de hele nacht in touw geweest.”
Het water staat anderhalve meter hoog in de straten in de omgeving maar heeft de stoep voor het hotel net niet bereikt. In de ontbijtzaal zitten tien geëvacueerden: campinggasten, gasten uit hotels waar de stroom was uitgevallen, omwonenden.

Aan de overkant van het hotel staat wethouder Jan Vermeer van Valkenburg foto’s te maken van een ondergelopen parkeerterrein. Er staat vier auto’s waarvan alleen de bovenzijde nog zichtbaar is. Om half twee vannacht besloot de leiding van hotel Riche de gasten te wekken met de vraag of die hun auto wellicht nog wilden verplaatsen. Acht auto’s zijn verdwenen. Wethouder Vermeer stapt, druipend van de regen, de lobby van het hotel binnen en hoort zijn telefoon piepen. „Ik krijg nu ineens 128 appjes binnen.” Voor het eerst sinds vannacht een uur heeft hij weer verbinding.

Lees ook de reportage: In Valkenburg staat het water anderhalve meter hoog in de straten

Dodental Duitsland loopt nog verder op

Het dodental als gevolg van het noodweer in Duitsland loopt steeds verder op. In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts in het westen van het land zijn zeker negentien mensen omgekomen, melden Duitse media.

Er worden nog altijd tientallen mensen vermist en evacuaties zijn nog bezig. In Waxweiler zitten enkele bewoners door hoogwater vast in een huis. In het dorpje Schuld zijn woningen ingestort als gevolg van het noodweer; zeker zes huizen zijn verwoest, een twintigtal dreigt te bezwijken. Reddingswerkzaamheden worden in sommige delen van het getroffen gebied bemoeilijkt door stroomstoringen, waardoor communicatie met mensen die wellicht vastzitten en hulp nodig hebben, moeizaam is.

Een woordvoerder van de netbeheerder Westnetz heeft donderdagochtend aan media en persbureaus laten weten dat de overstromingen voor massale stroomuitval zorgen. Doordat de centrales onder water staan zitten naar schatting zo’n 200.000 mensen zonder stroom. Technici van de netbeheerder proberen de problemen te verhelpen maar door het overtollig water kunnen zij in sommige gevallen zelfs de centra amper bereiken.

Rijkswaterstaat sluit snelweg A2 in beide richtingen door overstromingsgevaar

Rijkswaterstaat sluit de A2 in beide richtingen af vanwege overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen. De weg gaat dicht tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk. Er is nog geen informatie over omleidingsroutes voor automobilisten.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie ⛔ | Wegens overstromingsgevaar van de Kleine Geul bij Meerssen wordt op dit moment de #A2 in beide richtingen afgesloten tussen knooppunt Kerensheide en Kruisdonk. Meer info in ons liveblog: https://t.co/wJP8TQUigN https://t.co/13Lxc9FPPq

Elf doden door de overstromingen in Duitsland, twee in België

In de westelijke deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen in Duitsland zijn door het noodweer zeker elf mensen om het leven gekomen, zo blijkt donderdagochtend. De brandweer heeft onder meer dicht bij Keulen verdronken mensen aangetroffen in hun kelder, meldt de politie van Keulen donderdagochtend. Verder worden er nog zo’n zeventig mensen vermist in het getroffen gebied, schrijven Duitse media.

In de Duitse regio Eifel bleek eerder donderdagochtend dat in elk geval vier mensen waren omgekomen bij het noodweer. Hier stortten in de nacht zes huizen in. Of de mensen ook daardoor om het leven zijn gekomen, is niet duidelijk. Nog zo’n 25 huizen staan op instorten in de wijk. In Noordrijn-Westfalen zijn onder meer twee brandweerlieden verdronken door de overstromingen.

In België zijn donderdagochtend in elk geval twee mensen overleden, aldus de lokale media. Eén man verdronk in zijn kelder in in het Waalse Aywaille. Verder is er een twintigjarige omgekomen in Eupen. Naar een meisje van vijftien jaar dat meegesleurd werd door het water wordt nog gezocht.

De ravage in de Duitse plaats Schuld in de regio Eifel is groot door de overstromingen van rivier de Ahr. Foto Christoph Reichwein/AP

Zo steeg het water de afgelopen dagen in de Maas

Op basis van cijfers van Rijkswaterstaat is goed op te maken hoe het water in de Maas de afgelopen dagen is gestegen: richting de categorie ‘extreem hoogwater’. De waterstand wordt opgemeten bij een meetpunt van Rijkswaterstaat bij het Limburgse dorp Borgharen.

Verwacht wordt dat de rivier donderdagavond de piek bereikt. Dan haalt de Maas waarschijnlijk het niveau van overstromingen in 1993 en 1995. In de jaren daarna is de rivier verbreed en zijn er dijken aangelegd, waardoor de Maas inmiddels meer water aankan dan destijds, zegt Waterschap Limburg. Het is dan ook niet te zeggen of de Maas zal overstromen. Het Waterschap heeft meerdere maatregelen genomen tegen het water, zo wordt overtollig water opgevangen in een waterbergingsgebied en zijn pompen en aggregaten geplaatst.

Maas bereikt donderdagavond laat een piek

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg verwacht dat het water in de Maas donderdagavond laat een piek zal bereiken. Dat zegt een woordvoerder donderdagochtend tegen NRC. Het is nog niet te zeggen of de rivier uit de oevers zal treden, maar de snelheid waarmee het water stroomt is sneller dan tijdens een overstroming in 1993. Destijds bereikte de Maas een piek van 3000 kuub. Later vandaag bereikt de rivier volgens de Veiligheidsregio een piek van 3.300 kuub per seconde.

Ondertussen worden inwoners van het dorp Bunde opgeroepen om hun bezittingen naar hogere verdiepingen te brengen en hun auto te verplaatsen. De verwachting is dat de Geul ook daar zal overstromen. Bunde is het laatste dorpje waar de rivier doorheen stroomt voor het overgaat in de Maas. Op een kaartje dat de Veiligheidsregio heeft gedeeld is te zien welke gebieden het meeste risico lopen.

Ook brandweerkorpsen uit Noord-Brabant en Gelderland zijn in Limburg inmiddels aangekomen om assistentie te bieden. De Veiligheidsregio heeft donderdag vooral de handen vol aan Valkenburg, waar een woonzorgcomplex wordt ontruimd. Vanwege een stroomstoring die waarschijnlijk enkele dagen zal duren, roept de Veiligheidsregio inwoners van de stad op om elders onderdak te zoeken. Het is nog niet bekend waar mensen naartoe kunnen als ze nergens terecht kunnen. De Veiligheidsregio maakt later vandaag een telefoonnummer bekend waar mensen naartoe kunnen bellen en verwacht dan ook te weten waar opvang gerealiseerd kan worden, zegt de woordvoerder.

Twitter avatar VRZuidLimburg Veiligheidsregio Zuid-Limburg De verwachting is dat er hoger water aankomt in Bunde. Verplaats uw auto naar een veilige plek en zet deze op de handrem, verplaats spullen naar een hogere verdieping. Zie onderstaande afbeelding voor de prognose van de gebieden die het meeste risico lopen. https://t.co/DoN5hK3c5c

Bewoners leggen zandzakken neer in Hoensbroek. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Snelwegen A76 en A79 in Limburg dicht door wateroverlast

Het hoge water zorgt op snelwegen in Limburg, maar inmiddels ook in Noord-Brabant voor overlast. De A79 tussen Hulsberg en Heerlen is voorlopig nog dicht in beide richtingen, meldt Rijkswaterstaat. Het is onduidelijk hoe lang de weg gesloten blijft.

Ook de A76 is dicht, tussen de Duitse grens en Kunderberg. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten die donderdag de weg opgaan voor aquaplanning. Het kan lokaal „waterglad” zijn op de wegen.

Ondertussen zorgt de hevige regenval ook op andere plekken voor overlast. Doordat het regenwater donderdagochtend niet goed afgevoerd kan worden, is op de A2 van Eindhoven richting Den Bosch een afrit en verbindingsweg afgesloten.

Twitter avatar RWSverkeersinfo Rijkswaterstaat Verkeersinformatie ⚠🌧 | Ga je vandaag de weg op? Pas dan op voor aquaplaning. Het kan lokaal ‘waterglad’ zijn op de wegen. Matig je snelheid en houd voldoende afstand tot je voorganger. We houden je op de hoogte van de hinder op de weg: https://t.co/wJP8TQUigN #wateroverlast #codegeel https://t.co/LzFgEyCxcG

Huizen in Valkenburg aan de Geul zonder stroom, burgemeester vreest voor voedseltekort

Burgemeester Daan Prevoo van de gemeente Valkenburg aan de Geul vreest voor een voedseltekort. Dat zegt hij tegen de NOS donderdag. Doordat stroomstations van energiebeheerder Enexis onder water staan, zitten zeker 375 woningen zonder stroom. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio kan de vrees van de burgemeester niet bevestigen, maar vermoedt dat het gaat om hotels waar geëvacueerden zijn opgevangen. Leveranciers kunnen de hotels niet bereiken door de wateroverlast.

De stroomstoring gaat waarschijnlijk nog enkele dagen duren, zegt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het advies is om de gaskraan en hoofdschakelaar in huis uit te zetten, de woning te verlaten en elders onderdak te vinden. Later vandaag komt een telefoonnummer beschikbaar voor Limburgers die vragen hebben of die het niet lukt om hun woning te verlaten.

Veel mensen zitten vast in hun huis, zegt Prevoo tegen de NOS. Zij kunnen hun telefoons niet opladen, dus communicatie wordt lastig. „Dat betekent dat wij moeten gaan inventariseren wie waar zit. Zijn er mensen die kwijt zijn? Wat doen we met mensen die we geëvacueerd hebben?”

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Valkenburg, in de regen https://t.co/dudUz32ap9

Zeker vier doden na noodweer in Duitsland, tientallen mensen vermist

In de Duitse regio Eifel zijn zeker vier mensen overleden als gevolg van het ernstige noodweer. Dat heeft de politie bekendgemaakt, melden Duitse media donderdagochtend. Het is niet bekend hoe de mensen om het leven zijn gekomen. In het gebied stortten in de nacht van woensdag op donderdag zes huizen in. Ruim twintig andere staan ook op instorten.

De situatie in de regio is onoverzichtelijk, zegt een politiewoordvoerder tegen dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung. Veel plaatsen zijn geraakt door het hoge water en overstromingen. Tientallen mensen worden vermist, anderen hebben hun toevlucht genomen tot de daken van huizen en wachten daar op redding.

In de westelijke deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts zijn op meerdere plaatsen rivieren buiten hun oevers getreden. Scholen blijven donderdag dicht en het treinverkeer is verstoord.

Het hoge water zorgt in Duitsland voor veel overlast. Foto Harald Tittel/AP

Zeker dertig mensen vermist na instorten huizen in Duitsland

In de Duitse deelstaat Rijnlands-Palts zijn zes huizen ingestort als gevolg van de overstromingen en de zware regenval. Dat gebeurde in de plaats Schuld in de nacht van woensdag op donderdag. Ongeveer dertig mensen worden daardoor vermist, meldt de regionale omroep SWR.

Zo’n 25 andere huizen staan op instorten. De situatie in het gebied, in de heuvelachtige regio Eifel, is gevaarlijk, waarschuwt de politie. Een onbekend aantal mensen is gestrand op het dak van hun huis en reddingsacties worden bemoeilijkt door het hoge water. SWR meldt dat vijf mensen vastzitten in een huis in Waxweiler, maar dat het reddingswerkers niet is gelukt om ze met een boot te bereiken. De Duitsers wachten nu op een helikopter om ze te redden.

Code rood ingetrokken voor Limburg, stroomstoring in Valkenburg

Het KNMI heeft de waarschuwing code rood voor de provincie Limburg in de nacht van woensdag op donderdag opgeheven. Wel blijft code geel voorlopig van kracht voor het midden en oosten van het land, vanwege verwachte regenval. Het meteorologisch instituut verwacht dat het in de loop van donderdag minder hard gaat regenen.

De zware regenval en overstromingen in Limburg zorgen donderdagochtend voor twee grote stroomstoringen in Valkenburg. Door de hoge waterstand zijn enkele van de stroomstations defect, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Die kunnen pas weer hersteld worden zodra het water is gezakt. Een aantal huishoudens in Mechelen heeft geen gas. Het is onduidelijk wanneer dat is hersteld.

De hulpdiensten zijn vannacht bijgestaan door vrijwilligers van het Rode Kruis. Op meerdere plekken zijn veldbedden neergezet voor geëvacueerden. In de regio Gulpen-Wittem zijn honderd bedden geplaatst. In Valkenburg heeft het Rode Kruis de gasten van een hotel opgevangen.

Het internationale treinverkeer ondervindt door de wateroverlast ook hinder, meldt de NS. Er rijden donderdag geen treinen naar Luik. Reizigers wordt geadviseerd om hun reis uit te stellen.

Door het almaar stijgende water van de Geul zijn straten ondergelopen. Foto Sem van der Wal/ANP

Rampenplan, evacuaties en vermiste in België

Ook België is hard getroffen door het noodweer. In de Belgische provincies Luxemburg, Namen en Luik geldt sinds woensdagmiddag een provinciaal rampenplan. Bij het plaatsje Chaudfontaine in de provincie Luik zijn volgens De Standaard 1.700 mensen geëvacueerd, en ook in het dorpje Moelingen, vlakbij de grens bij Maastricht, zijn tientallen inwoners geëvacueerd. Sommigen moesten met boten uit hun huis worden gehaald.

Zo’n vijftig jeugdkampen, die waren opgezet in de provincie Namen, zijn geëvacueerd op last van de autoriteiten. De meeste kampen waren vlakbij rivieren opgezet en liepen direct gevaar. In Marcourt in de provincie Luxemburg wordt gezocht naar een persoon die in de rivier de Ourthe is gevallen en is meegesleurd door het water. Er worden onder meer duikers ingezet.

Net als in Nederland zijn op meerdere plekken in België militairen ingezet om te helpen met evacuaties en om huizen en dorpen voor te bereiden op mogelijke overstromingen. Volgens Belgische media bestaat een kans dat de Maas op verschillende plekken overstroomt op donderdagmiddag. Ook dan worden er weer zware buien in de regio verwacht.

Nog steeds veel regen in Limburg, voorlopig geen grootschalige evacuaties

Er wordt voorlopig geen grootschalige evacuaties op touw gezet in het zuiden van Limburg. Dat zegt burgemeester Hans Verheijen, tevens voorzitter van de veiligheidsregio Zuid-Limburg, tegen regiozender L1. Volgens Verheijen kan dit later in de nacht nog veranderen. Wel zijn in de regio Gulpen-Wittem campings en hotels geëvacueerd vanwege de wateroverlast. Eerder op de dag werd een verpleeghuis en een hospice in Valkenburg aan de Geul geëvacueerd.

Tot 3 uur ’s nachts geldt nog een code rood voor provincie Limburg. Op Twitter roep de veiligheidsregio mensen op thuis te blijven en weg te blijven van rivieren en beken. Hoewel de situatie momenteel onder controle is, blijft het de komende nacht regenen in Limburg en kan dat zorgen voor noodsituaties.

Twitter avatar VRZuidLimburg Veiligheidsregio Zuid-Limburg 𝗛𝗲𝗿𝗵𝗮𝗮𝗹𝗱𝗲 𝗼𝗽𝗿𝗼𝗲𝗽 𝗼𝗺 𝘁𝗵𝘂𝗶𝘀 𝘁𝗲 𝗯𝗹𝗶𝗷𝘃𝗲𝗻. Door de wateroverlast kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. We zien op verschillende plekken dat beken en rivieren buiten de oevers treden. Blijf binnen en kom niet in de buurt van rivieren en beken!

Rondom de waterbuffer De Dem in het Limburgse Hoensbroek is het overstroomgevaar voorlopig geweken, laat een woordvoerder aan de NOS weten. Er is gecontroleerd water weggepompt uit de buffer, die eerder op de avond leek te gaan bezwijken waardoor het water richting een woonwijk zou stromen.

Regen komt in Schin op Geul met bakken uit de hemel

„Zo erg hebben we het hier nog nooit meegemaakt”, zegt de dijkgraaf. „De buien die nu vallen, hadden we eigenlijk pas in 2050 verwacht.” Schin op Geul is een van de vele dorpen in het Zuid-Limburgse heuvelland die zijn getroffen door wateroverlast. De regen komt met bakken uit de hemel. Auto’s zwiepen plassen de hoogte in, rijdend over wegen die in allerijl zijn ingesteld als omleiding, onbegaanbaar als de hoofdwegen hier en daar zijn.

Lees ook: Overal modder – en het ergste moet misschien nog komen

Gemeente Heerlen: ‘onmogelijk’ om overvolle waterbuffer te stutten

Het is de gemeente Heerlen niet gelukt om waterbuffer De Dem in het Limburgse Hoensbroek te stutten. Dat is volgens de gemeente „onmogelijk” en daardoor dreigt de waterbuffer het te begeven. Volgens de gemeente moeten omwonenden rekening houden met „flinke wateroverlast”. De autoriteiten roepen op om uit de buurt te blijven bij de waterbuffer.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldde eerder op de dag al dat de kans bestaat dat De Dem, die water vasthoudt voor drogere perioden, zal doorbreken. In dat geval ontstaat een grote en krachtige watergolf. Het waterschap probeert een doorbraak te voorkomen door schuiven open te zetten zodat in de buffer meer ruimte ontstaat.

Volgens de Veiligheidsregio blijft de waterstand van de Maas de komende dagen stijgen. Dat zal leiden tot een waterafvoer van 2.750 kubieke meter per seconde - „hoog en zeer ongebruikelijk voor de zomerperiode”. De waterstand van de rivier is inmiddels vergelijkbaar met 1993, toen de rivier overstroomde. De Veiligheidsregio benadrukt wel dat de situatie niet hetzelfde is als toen, omdat de Maas de afgelopen jaren verbreed is en er dijken zijn aangelegd.

Zorginstelling en hospice in Valkenburg ontruimd door wateroverlast

In het Zuid-Limburgse Valkenburg zijn woensdagavond een zorginstelling en een hospice ontruimd vanwege wateroverlast. Dat heeft burgemeester Daan Prevoo gezegd op L1 Radio. Hoeveel mensen zijn geëvacueerd, is niet duidelijk.

Volgens Prevoo is de elektriciteit in het centrum van de gemeente op „steeds meer plekken” uitgevallen vanwege hoog water. De evacués worden onder meer opgevangen op het gemeentehuis. Ook andere mensen die door wateroverlast hun woning moeten verlaten, zijn op die locatie welkom, meldt de gemeente via Twitter.

Ook in de gemeenten Gulpen-Wittem en Simpelveld heeft de grote hoeveelheid neerslag woensdag geleid tot wateroverlast. Diverse straten zijn ondergelopen met water. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn paraat om eventueel mensen bij te staan die zijn getroffen door overstromingen. In Gulpen-Wittem staan honderd veldbedden klaar.

L1-verslaggever Wouter Nelissen deelt woensdag via Twitter beelden van ondergelopen straten in Valkenburg.

Twitter avatar WouterL1 Wouter Nelissen Tis nu echt mis. Meer dan kniehoog door t hele centrum van #Valkenburg #l1 #1limburg https://t.co/PxMdSVuJxg

KNMI: komende uren mogelijk ook wateroverlast in Groningen en Drenthe

Het KNMI heeft woensdagavond code geel afgekondigd voor de provincies Groningen en Drenthe vanwege het risico op gevaarlijke situaties door flinke neerslag. Donderdag geldt code geel voor de meeste provincies, behalve voor Noord- en Zuid-Holland, Zeeland (groen) en Limburg (rood). In Limburg is zowel woensdag als donderdag code rood van kracht, een weeralarm, vanwege extreme weersomstandigheden.

In het oosten van het land zorgen onweersbuien woensdagavond op sommige plaatsen voor veel neerslag. In Groningen en Drenthe kan op sommige plaatsen 20 tot 40 millimeter regen vallen met mogelijk wateroverlast tot gevolg.

Ook in Zuid-Limburg worden woensdag en in de nacht opnieuw flinke buien verwacht, met tot 50 millimeter neerslag. In meerdere gemeenten, waaronder in Simpelveld en Valkenburg aan de Geul, zijn de straten woensdag ondergelopen. In de loop van de nacht zal volgens het KNMI minder neerslag vallen.

Een RTL-journalist filmde hoe water door de straten in Valkenburg aan de Geul naar beneden stroomde.

Twitter avatar nilsrompen Nils Rompen Ondertussen in Valkenburg a/d Geul. Gemeente sluit alle bruggen in het centrum af en roept inwoners op om thuis te blijven. (Beeld via Marcel van Loo). #Limburg #wateroverlast #Geul @RTLnieuws https://t.co/aWhtUzk5Xc

Brandweerman verdronken in Noordrijn-Westfalen

Een brandweerman is woensdag verdronken in Altena in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dat bevestigt de plaatselijke politie aan Duitse media. De man was met zijn korps opgeroepen om hulp te verlenen bij wateroverlast in een ondergelopen wijk, waarna hij in het water raakte en verdronk. De politie zegt uit te gaan van „een tragisch ongeval” en geeft geen verdere details over het incident.

Net als Zuid-Limburg en delen van België is ook in Noordrijn-Westfalen woensdag een grote hoeveelheid neerslag gevallen. Hierdoor staan kelders blank en zijn straten ondergelopen. De autoriteiten in de stad Hagen verwachten de ergste overstromingen in 25 jaar. De brandweer waarschuwt voor de onvoorspelbaarheid van stromend water en roept inwoners op om een veilige plek hogerop te zoeken.

Op onderstaande beelden van een Duitse journalist is te zien hoe een brandweerwagen vooruit probeert te komen in een volledig ondergelopen straat in Stolberg.

Twitter avatar LarsWienand Lars Wienand Heute in Stolberg-Vicht. Feuerwehr gibt alles. Ich möchte nicht wissen (oder vielleicht doch), wie viele Mann-Jahre Feuerwehrleute in diesem Jahr schon wegen Extremwetters im Einsatz waren. https://t.co/I7NyDs2nYo

A76 tussen Simpelveld en Duitsland dicht wegens water op de weg

De A76 tussen het Zuid-Limburgse Simpelveld en de Duitse grens is woensdagavond afgesloten vanwege water op de weg. Ook van Nuth naar knooppunt Ten Esschen ligt de weg eruit vanwege een omgewaaide boom. Het verkeer wordt op beide locaties omgeleid. Volgens Rijkswaterstaat wordt het knooppunt Ten Esschen pas na 20.00 uur weer vrijgegeven.

Eerder op de dag werden ook al delen van de A79 afgesloten door Rijkswaterstaat vanwege de hoge waterstand. Tussen Hulsberg en Heerlen is geen verkeer mogelijk. Het is onbekend hoelang de stremming gaat duren.

Waterschap Limburg meldt dat ondertussen alle materieel wordt ingezet in de bestrijding van de wateroverlast in de provincie. Er worden pompen geplaatst op kwetsbare plekken en dijken worden verstevigd met demontabele waterkeringen. Volgens een prognose van Rijkswaterstaat staat de provincie donderdagavond bij Maastricht een ongebruikelijk hoge piekafvoer te wachten van 2735 kuub water per seconde, aldus persbureau ANP. Vanaf vrijdag leidt dit tot hoge waterstanden in de Maas in de rest van de provincie.

De A79 bij Heerlen werd eerder op de woensdag al afgesloten vanwege wateroverlast. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Vanavond opnieuw flinke neerslag verwacht in Limburg

Hoewel het momenteel overwegend droog is in de meeste Limburgse gemeenten, wordt de provincie woensdagavond opnieuw geconfronteerd met zware regenbuien. Op sommige plaatsen in het zuiden kan ruim 75 millimeter neerslag vallen. Dat meldt Weeronline. Aangezien het afgelopen etmaal lokaal al zo’n 100 millimeter regen is gevallen, leidt nieuwe neerslag waarschijnlijk tot meer wateroverlast. Naast Limburg zijn ook buien voorspeld in delen van Drenthe en Groningen.

De neerslag houdt in de nacht van woensdag op donderdag naar verwachting aan en ook de daaropvolgende ochtend zal het midden en een deel van het oosten van Nederland nog te maken hebben met regen. Donderdagmiddag neemt de meest hevige neerslag „geleidelijk af”, al wordt het volgens Weeronline niet helemaal droog.

Gouverneur Remkes: ‘Schokkende beelden, wij doen wat we kunnen’

Johan Remkes, de waarnemend gouverneur van de provincie Limburg, heeft in een videoboodschap zijn steun uitgesproken voor de Limburgse bevolking. Remkes spreekt van „schokkende beelden” van de wateroverlast: „Je zult er maar mee geconfronteerd worden dat je woning overloopt, dat je gedwongen bent je bedrijfsvoering te staken of dat je bang bent dat de zandzakken onvoldoende helpen.”

Remkes zegt te begrijpen dat het voor getroffen inwoners een schrale troost is, maar dat de brandweer, gemeente, provincie, waterschap en Veiligheidsregio „achter u staat en al het mogelijke doet om ellende zoveel mogelijk te voorkomen”. Volgens Remkes concentreert de overlast zich in de regio’s Parkstad en Heuvelland.

Twitter avatar limburg Provincie Limburg Veel Limburgers hebben op dit moment te maken met flinke #wateroverlast. Gouverneur Johan Remkes wil hen een hart onder de riem steken met deze boodschap. https://t.co/MejFjJKuAn

Dit is bekend over de wateroverlast in Limburg

Dit is nu bekend over de situatie rond de weersomstandigheden in Limburg.

 • Het KNMI heeft woensdag code rood afgegeven voor de gehele provincie vanwege „zware regenval” en „grote wateroverlast” in met name het zuiden van Limburg. Het instituut houdt er rekening mee dat er de komende uren plaatselijk nog zo’n 30 tot 50 millimeter neerslag kan vallen. Hierdoor neemt de wateroverlast naar verwachting het komende etmaal toe.
 • Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft tijdens het coronadebat woensdag in de Tweede Kamer zijn steun uitgesproken aan de inwoners van Zuid-Limburg die wateroverlast ondervinden. Het kabinet zal volgens hem „alles doen wat nodig is” om te helpen. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) is volgens hem onderweg naar de getroffen plaatsen.
 • In Hoensbroek in de gemeente Heerlen dreigt een wateropvangplek te overstromen, waarschuwde de brandweer woensdag. Door de grote hoeveelheid neerslag is de opslag dusdanig vol dat deze „hoogstwaarschijnlijk” op korte termijn overstroomt. Omwonenden wordt opgeroepen om om een veilige plek te zoeken in huis en gas en elektriciteit af te sluiten.
 • De buien hebben ook invloed op de treindienstregeling. De NS meldt rond 18.30 uur dat tussen Maastricht en de Belgische stad Luik geen treinen rijden vanwege wateroverlast.
 • Het ministerie van Defensie heeft 68 militairen naar Limburg gestuurd om te helpen bij wateroverlast, op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De militairen kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld het vullen van zandzakken, het begaanbaar maken van straten en herstelwerkzaamheden.
 • Ook in delen van België en Duitsland zorgt een grote hoeveelheid neerslag woensdag voor overlast. In België zijn honderden mensen geëvacueerd en in de provincies Luxemburg, Luik en Namen geldt code rood. In de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen staan straten onder water.

Twitter avatar tom_dumoulin Tom Dumoulin .@nocnsf @triathlonNL Would it still be possible to also compete at the triathlon @Tokyo2020? I did both swimming and cycling today and I’m also quite a good runner. Hope to hear from you (very) soon. Best regards, Tom https://t.co/z8Ci268OGW

KNMI kondigt code rood af voor Limburg vanwege regenval

Het KNMI heeft woensdagavond code rood afgekondigd voor de provincie Limburg. In de regio is plaatselijk al meer dan 100 millimeter regen gevallen en daar komt de komende nacht nog 30 tot 50 millimeter bij, waardoor de wateroverlast verder zal toenemen. Defensie zet 68 militairen in die helpen bij de bestrijding van de wateroverlast in Limburg, waar veel straten onder water staan en rivieren buiten hun oevers dreigen te treden.

Tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer stond demissionair premier Mark Rutte stil bij de getroffen inwoners van Zuid-Limburg. Volgens Rutte zal het demissionair kabinet „er alles aan doen wat nodig is” om te helpen. Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) is onderweg naar het gebied.

Het is de verwachting dat het in de loop van de nacht minder hard zal gaan regenen. Wel blijft code rood ook donderdag van kracht. Vanwege het hoge water kunnen schade en gevaarlijke situaties ontstaan.

Het water in de Geul bij Wijle treedt buiten de oever. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Welkom in dit blog

In dit liveblog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rond de wateroverlast in Limburg.

Het KNMI heeft woensdag een weeralarm (code rood) afgegeven voor de hele provincie vanwege zware regenval en grote wateroverlast. In met name Zuid-Limburg wordt vanavond en vannacht opnieuw veel neerslag verwacht, terwijl het afgelopen etmaal op sommige plaatsen al meer dan 100 millimeter is gevallen. Hierdoor staan straten blank en dreigen rivieren uit hun oevers te treden. Defensie heeft tientallen militairen ingezet om te helpen bij de wateroverlast in de provincie. Zij kunnen bijvoorbeeld worden ingezet bij het vullen van zandzakken en het eventueel evacueren van burgers.