Het inmaken begint bij goed schoonmaken

Janneke maakt in De zomer staat in het teken van inmaken. Deze keer: voor je begint, moet je alles goed steriliseren, en wel zo.

Foto Getty Images

Dit is een serie over inmaken. Vorige week gaf ik een paar suggesties voor groentepickles, vandaag wilde ik eigenlijk een wintervoorraad bessensap met u gaan aanleggen. Maar toen bedacht ik dat het wel zo handig is als ik eerst eens uitleg hoe je potten en flessen steriliseert. Alleen met brandschone materialen wordt het resultaat immers lang houdbaar. Hieronder vindt u drie methoden./p>

Kokend water

Steriliseren kan op verschillende manieren: in kokend water, in de oven en in de vaatwasser. Zet voor de eerste methode potten, flessen en eventuele glazen deksels (van weckpotten) in een grote pan en overgiet ze met kokend water. Breng het water opnieuw aan de kook, draai het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Schroefdeksels en rubberen ringen (behorend bij weckpotten) voegt u pas de laatste 2 minuten toe. Vis de potten, deksels en ringen tot slot met behulp van een tang uit het kokende water en laat ze, zonodig, ondersteboven afkoelen op een schone theedoek.

Oven

Voor methode twee verwarmt u de oven voor op 150 graden. Was de potten, flessen en glazen deksels af met heet water. Zet ze met de opening boven op een bakplaat en schuif 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en laat potten en deksels op de plaat afkoelen. Schroefdeksels en rubberen ringen kunt u niet mee steriliseren in de oven. Breng daarvoor een steelpan met water aan de kook. Leg de deksels en ringen erin en laat 2 minuten zachtjes koken. Vis ze met een tang uit de pan en laat, zonodig, afkoelen op een schone theedoek.

Vaatwasser

De derde methode is het simpelst (en dus mijn favoriet): laat de potten, flessen, deksels en doppen meedraaien in de vaatwasser op het heetste programma. Laat ze daarna zo nodig afkoelen op een schone theedoek. De reden waarom ik hier steeds ‘zonodig’ schrijf, is dat je hete zaken zoals jam, vruchtencoulis, chutney en pekelvloeistof het beste in hete (of in elk geval warme) potten of flessen kunt schenken. Koude dingen zoals zuurkool, kimchi en in zout ingelegde citroenen stop of schenk je dan weer liever in koude potten of flessen.

Volgende week maken we bessensap, beloofd.