Gratis vaccinatieprogramma in Sint-Maarten verlengd

Vaccinaties gaan met het vliegtuig naar Sint-Maarten en andere eilanden in de regio.
Vaccinaties gaan met het vliegtuig naar Sint-Maarten en andere eilanden in de regio. Foto Tim van Dijk/ANP

Sint-Maarten verlengt het vaccinatieprogramma zodat mensen ook in de eerste week van augustus nog zonder afspraak gratis een vaccin tegen het coronavirus kunnen halen. Dat heeft het Vaccinatie Management Team (VMT) dinsdag besloten, nadat er afgelopen week een hogere vaccinatieopkomst was op het eiland. In mei besloot het VMT juist dat mensen vanaf 1 augustus alleen nog een prik kregen als zij eerst een afspraak maakten. Zij moesten dan ook voor het vaccin betalen.

Sint-Maarten noemt het extra belangrijk dat de inwoners zich laten vaccineren nu de Deltavariant in opkomst is. De regering roept mensen van twaalf jaar en ouder daarom op om binnen drie weken hun eerste prik te halen. Ze krijgen dan automatisch een afspraak voor hun tweede prik. Iedereen krijgt waarschijnlijk gratis het BioNTech/Pfizer-vaccin, de vaccinaties die vanuit Nederland naar het eiland worden gestuurd.

Ruim 23.000 volwassenen op Sint-Maarten hebben inmiddels hun eerste prik ontvangen. Dit is ongeveer 50 procent van de bevolking. Bijna 20.000 van hen zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Bij pop-uplocaties voor vaccinaties was de opkomst vooral hoger dan verwacht: dit weekend kwamen daar bijna achthonderd mensen op af. Sint-Maarten gaat daarom ook door met pop-ups op centrale plekken.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Sint-Maarten verlengt programma voor gratis vaccinaties na opleving besmettingen