Gemeente Heerlen: ‘onmogelijk’ om overvolle waterbuffer te stutten

Het is de gemeente Heerlen niet gelukt om waterbuffer De Dem in het Limburgse Hoensbroek te stutten. Dat is volgens de gemeente „onmogelijk” en daardoor dreigt de waterbuffer het te begeven. Volgens de gemeente moeten omwonenden rekening houden met „flinke wateroverlast”. De autoriteiten roepen op om uit de buurt te blijven bij de waterbuffer.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldde eerder op de dag al dat de kans bestaat dat De Dem, die water vasthoudt voor drogere perioden, zal doorbreken. In dat geval ontstaat een grote en krachtige watergolf. Het waterschap probeert een doorbraak te voorkomen door schuiven open te zetten zodat in de buffer meer ruimte ontstaat.

Volgens de Veiligheidsregio blijft de waterstand van de Maas de komende dagen stijgen. Dat zal leiden tot een waterafvoer van 2.750 kubieke meter per seconde - „hoog en zeer ongebruikelijk voor de zomerperiode”. De waterstand van de rivier is inmiddels vergelijkbaar met 1993, toen de rivier overstroomde. De Veiligheidsregio benadrukt wel dat de situatie niet hetzelfde is als toen, omdat de Maas de afgelopen jaren verbreed is en er dijken zijn aangelegd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Zorginstelling en hospice in Valkenburg ontruimd door wateroverlast