Extra geld voor evenementensector, ID&T zet kort geding toch door

Het festival Live Again in Erp kon op 3 en 4 juli nog plaatsvinden, maar voor festivals in de zomer ziet het er een stuk slechter uit.
Het festival Live Again in Erp kon op 3 en 4 juli nog plaatsvinden, maar voor festivals in de zomer ziet het er een stuk slechter uit. Foto Sem van der Wal/ANP

Het demissionair kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit om de evenementensector te ondersteunen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor ondernemers die een evenement moeten afblazen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Voor de extra steun wordt de al bestaande Garantieregeling Evenementen op een aantal punten uitgebreid. Organisatoren kunnen een groter deel van de gemaakte kosten vergoed krijgen en ze krijgen langer de tijd om een aanvraag in te dienen. Het kabinet gaat daarnaast op zoek naar een gerichte oplossing voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Cafés, nachtclubs en discotheken kunnen ook in het derde kwartaal gebruik blijven maken van de bestaande coronasteunpakketten.

Meerdaagse evenementen waren vanaf 30 juni weer toegestaan binnen het programma Testen voor Toegang, maar vorige week besloot het kabinet dat voorlopig terug te draaien vanwege verschillende corona-uitbraken. Het ministerie noemt dat „een grote klap voor de evenementensector en het nachtleven, en ontzettend zuur voor alle medewerkers en bezoekers”.

Festivalorganisator ID&T kondigde vorige week een kort geding aan vanwege de aanscherping van de maatregelen. Die rechtszaak gaat gewoon door, aldus de organisatie woensdag tegenover persbureau ANP. Hoewel de organisatie zegt blij te zijn met de steun voelt het als „een pleister voor het bloeden”. Het aan- en uitzetten van de festivalbranche is funest voor de gehele keten van leveranciers, artiesten en locaties, zegt een woordvoerder van ID&T.

Lees ook: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Dit is een onmogelijke, onwerkbare situatie’ Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Extra geld voor evenementensector, maar ID&T zet kort geding toch door