Economisch herstel

Inflatie in VS stijgt verder naar 5,4 procent

De inflatie in de Verenigde Staten is verder gestegen. De prijzen volgens de consumentenprijsindex (CPI) lagen afgelopen juni 5,4 procent hoger dan een jaar eerder, zo heeft het Bureau of Labor Statistics (BLS) dinsdag bekendgemaakt. Dat is hoger dan verwacht. Economen die waren ondervraagd door persbureau Bloomberg waren uitgegaan van 4,9 procent. In mei lag de inflatie op 5 procent.

Sinds januari, toen de inflatie nog 1,4 procent bedroeg, zijn de prijzen in de VS omhooggeschoten. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, meent dat de inflatie „van voorbijgaande aard” is, zo zei voorzitter Jerome Powell tijdens een persconferentie in juni. De Fed houdt daarom voorlopig vast aan haar zeer lage rentetarief van vlak boven de nul procent. De centrale bank streeft naar een inflatie van 2 procent, als gemiddelde over een langere periode.

Het aantrekken van de Amerikaanse prijzen heeft te maken met schaarste aan specifieke producten, zoals tweedehands auto’s en trucks. Het BLS schreef dinsdag in een analyse dat ruim een derde van de totale inflatie valt toe te schrijven aan de prijsstijging van occasions. Ook horeca en vliegtickets werden duurder, na versoepelingen van coronarestricties. De Fed gaat ervan uit dat de prijzen in deze sectoren niet zo fors blijven stijgen, maar zeker is dit niet. De regering van president Joe Biden pompt honderden miljarden dollars in de economie – en dit geld vindt zijn weg naar consumenten. In de eurozone, waar de overheid de economie minder stimuleert, ligt de inflatie een stuk lager: 1,9 procent in juni, een fractie lager dan in mei. (NRC)