Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland. Op dinsdag 13 jullie berichtten wij onder meer over:

  • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag stevige kritiek geuit op landen die extra doses van coronavaccins bestellen om deze als derde prik toe te dienen, terwijl in andere landen nog lang niet genoeg vaccins zijn om iedereen te kunnen inenten. Mike Ryan, hoofd van het crisisprogramma van de WHO, zegt dat zij daarmee „honderden miljoenen mensen veroordelen tot het niet beschermd zijn” tegen het virus.
  • In Nederland is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar 2,17 (met een marge van 2,07 tot 2,27), wat betekent dat elk besmet persoon gemiddeld meer dan twee anderen infecteert. Het reproductiegetal voor enkel de Deltavariant van het virus ligt met 2,52 (2,37 tot 2,67) nog wat hoger.
  • Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meldingen van een nieuwe, ernstige bijwerking van de coronavaccins van farmaceuten AstraZeneca en Janssen. Het gaat om elf meldingen na een prik met AstraZeneca en twee na Janssen.
  • Afgelopen week zijn bij het RIVM in totaal 51.957 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee is het aantal coronabesmettingen in de periode van 7 tot en met 13 juli verzesvoudigd vergeleken met de week ervoor. De cijfers gingen sinds het begin van de coronacrisis niet eerder zo snel omhoog. Dat blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het instituut.

Volg hier het blog van woensdag 14 juli Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af