De Jonge: periode tussen eerste en tweede prik tien dagen korter

Beeld van een vaccinatie in de Utrechtse Jaarbeurs.
Beeld van een vaccinatie in de Utrechtse Jaarbeurs. Foto Bram Petraeus

Nederlanders die vanaf maandag een afspraak hebben gemaakt bij de GGD om zich te laten inenten, kunnen sneller dan voorheen terecht voor een tweede prik. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft woensdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer gezegd dat de prikpauze wordt verkort van 35 tot 25 dagen.

Dat heeft De Jonge besloten naar aanleiding van een OMT-advies afgelopen vrijdag, waarin stond dat veel vaccinatie-tijdstippen op dit moment openblijven. Door die te vullen, kan het vaccinatietempo omhoog. Het sneller maken van een tweede afspraak moet het tempo opvoeren.

De Jonge stelde dat hij gaat onderzoeken of het mogelijk is om de groep die al een tweede afspraak heeft staan, ook versneld terecht kunnen voor nieuw prikmoment. De minister riep op om daarvoor niet direct te bellen met de GGD. Doordat veel mensen dat nu wel doen, is het bij de GGD „een zooitje”, aldus de bewindsman.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ventilatie wordt ‘basisadvies’ in coronabeleid