Laatste nieuws coronacrisis

De Jonge: periode tussen eerste en tweede prik tien dagen korter

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen bij rondom de coronacrisis in binnen- en buitenland. Op woensdag 14 juli was dit het belangrijkste nieuws:

 • Reisorganisatie TUI gaat vakantiereizen vanaf vrijdag 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren. Aanleiding is het oranje reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanaf vrijdag gaat gelden.
 • Nederlanders die vanaf maandag een afspraak hebben gemaakt bij de GGD om zich te laten inenten, kunnen sneller dan voorheen terecht voor een tweede prik. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft woensdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer gezegd dat de prikpauze wordt verkort van 35 tot 25 dagen.
 • Het demissionaire kabinet adviseert om weer zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis. Sinds juni stelde het kabinet dat werknemers weer de helft van de week op hun werkplek konden komen, mits ze daar genoeg afstand van elkaar konden houden.
 • Ventilatie krijgt een vaste plaats tussen de op dit moment geldende basisadviezen in het coronabeleid („handen wassen, afstand, testen”). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer.
 • Dinsdag zijn bij het RIVM 10.492 positieve coronatests gemeld, 2.632 meer dan op dinsdag. Ook is één nieuwe coronadode geregistreerd, meldt het rijksinstituut woensdag. Deze aantallen vallen mogelijk hoger uit wegens vertraging in de rapportages afgelopen dagen.
 • Volg hier het blog van woensdag 15 juli

TUI annuleert reizen naar Spaanse eilanden

Reisorganisatie TUI gaat vakantiereizen vanaf vrijdag 16 juli tot en met 2 augustus naar de Spaanse eilanden annuleren. Aanleiding is het oranje reisadvies voor de Canarische eilanden en de Balearen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat vanaf vrijdag gaat gelden. Dat laat TUI woensdagavond weten. Geannuleerd worden boekingen naar Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma en El Hierro.

Volgens een verklaring van het bedrijf zijn er momenteel „duizenden Nederlanders” op de eilanden. In de komende weken zouden daar „nog tienduizenden” bijkomen, die hun reis de komende weken in de agenda hadden staan. TUI stelt dat toeristen die op dit moment op een van de eilanden vakantie vieren, hun reis kunnen afmaken en volgens de geplande vlucht kunnen terugkeren.

Vanaf zondag 18 juli moeten reizigers die nog niet geheel zijn ingeënt een negatieve coronatest overleggen om terug te mogen keren naar Nederland. Volgens de reisorganisatie kunnen zij de test ter plaatse laten afnemen.

De toeristen wier vakantie is geblokkeerd, kunnen het geld teruggestort krijgen of de trip laten omboeken naar een andere bestemming. Voor het Spaanse vasteland was code oranje al van kracht. Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het vasteland van Spanje te reizen „als dat noodzakelijk is”.

De Jonge: periode tussen eerste en tweede prik tien dagen korter

Nederlanders die vanaf maandag een afspraak hebben gemaakt bij de GGD om zich te laten inenten, kunnen sneller dan voorheen terecht voor een tweede prik. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) heeft woensdagavond tijdens het debat in de Tweede Kamer gezegd dat de prikpauze wordt verkort van 35 tot 25 dagen.

Dat heeft De Jonge besloten naar aanleiding van een OMT-advies afgelopen vrijdag, waarin stond dat veel vaccinatie-tijdstippen op dit moment openblijven. Door die te vullen, kan het vaccinatietempo omhoog. Het sneller maken van een tweede afspraak moet het tempo opvoeren.

De Jonge stelde dat hij gaat onderzoeken of het mogelijk is om de groep die al een tweede afspraak heeft staan, ook versneld terecht kunnen voor nieuw prikmoment. De minister riep op om daarvoor niet direct te bellen met de GGD. Doordat veel mensen dat nu wel doen, is het bij de GGD „een zooitje”, aldus de bewindsman.

Beeld van een vaccinatie in de Utrechtse Jaarbeurs. Foto Bram Petraeus

Rutte: werk weer zoveel mogelijk thuis

Het demissionaire kabinet adviseert om weer zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens het Kamerdebat over de coronacrisis. Sinds juni stelde het kabinet dat werknemers weer de helft van de week op hun werkplek konden komen, mits ze daar genoeg afstand van elkaar konden houden.

Het OMT adviseerde vorige week al aan het kabinet om het thuiswerkadvies weer te introduceren, maar toen achtte de regering dit nog niet nodig. De druk vanuit de samenleving en de Tweede Kamer nam vervolgens toe om meer maatregelen te nemen. Hoewel de toename van de coronabesmettingen tot nu toe vooral in de groep twintigers te zien is, is het risico aanwezig dat zij vervolgens op hun werk oudere collega’s besmetten.

Een thuiswerkende vrouw achter haar laptop aan de keukentafel. Foto Richard Brocken/ANP

Spaans hof: noodtoestand in strijd met grondwet

Een overzicht van het nieuws over het coronavirus in het buitenland.

 • Het constitutionele hof in Spanje oordeelde woensdag dat de landelijke noodtoestand in strijd was met de grondwet. De noodtoestand in Spanje werd uitgeroepen om de coronapandemie het hoofd te bieden. Daardoor kreeg de Spaanse regering de mogelijkheid om de inwoners verplicht huisarrest op te leggen en als essentieel aangemerkte bedrijven te sluiten. Volgens de rechters had de regering eerst toestemming moeten vragen aan het parlement, zo melden Spaanse media. Het hof was overigens verdeeld: zes rechters stemden voor en vijf tegen het besluit. De noodtoestand liep af in maart.
 • In verschillende Franse steden zijn woensdag betogers de straat opgegaan om te demonstreren tegen de coronapas. Vanaf 21 juli is het verplicht voor volwassenen om de pas te tonen als zij culturele instellingen, de horeca of groepsevenementen willen bezoeken. Het document toont aan of iemand gevaccineerd is, recent is getest of onlangs besmet is geweest. De demonstranten hebben grieven tegen de komst van de pas. In het noordwesten van Parijs moest de politie traangas inzetten om de demonstranten op afstand te houden.
 • De Australische stad Sydney heeft de lockdown-maatregelen verlengd tot 30 juli. Dat heeft de premier van New South Wales, Gladys Berejiklian, woensdag volgens persbureau Reuters bekendgemaakt. Aanleiding zijn 97 nieuwe lokale besmettingen. Het is de derde keer dat de lockdown is verlengd. In de havenstad zijn sinds de uitbraak van de pandemie iets minder dan 900 besmettingen en twee doden gemeld.

Ventilatie wordt ‘basisadvies’ in coronabeleid

Ventilatie krijgt een vaste plaats tussen de op dit moment geldende basisadviezen in het coronabeleid („handen wassen, afstand, testen”). Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd aan de Tweede Kamer.

Rutte verwierp de kritiek van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet het belang van ventilatie heeft onderschat. Desondanks zal dit advies wel sterker worden uitgedragen, ook op het bord dat op het spreekgestoelte prijkt tijdens de coronapersconferenties. Veel nieuwe besmettingen van de afgelopen weken zijn ontstaan in nachtclubs met gebrekkige ventilatie.

Wilders noemde de toezegging „winst” maar „veel te laat”. „Wat je er ook van vindt, vaccineren loont. Maar ventileren is ook uitermate belangrijk, zeker binnen.” Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kregen afgelopen weekeinde veel kritiek op hun persconferentie vrijdag, waarin ze weinig zelfreflectie toonden. Het door experts vaak onderstreepte belang van ventilatie kwam toen niet aan bod. Maandag boden de twee al excuses aan.

Het kabinet moet zich nu verantwoorden voor de extreem snelle stijging van besmettingscijfers, als gevolg van de vergaande versoepelingen van 26 juni. De premier sprak woensdag van een „ernstige situatie die het kabinet zichzelf ook aanrekent”. Hij vertelde te hebben geleerd „dat we net zo lang doorvragen tot we zeker weten dat we alles weten”. Critici vinden dat het kabinet tegen beter weten in - in het VK was de Deltavariant twee weken geleden al een groot probleem aan het worden - te snel heeft versoepeld.

Ook de communicatie richting jongeren is verkeerd geweest, erkende Rutte. Het kabinet gaf in de afgelopen weken herhaaldelijk het signaal af (‘Dansen met Janssen’) dat het grootste gevaar van corona was geweken. In combinatie met een slecht werkend systeem van toegangsbewijzen in het uitgaansleven leidde dit tot een explosie aan besmettingen. „Ik verwijt de jongeren niets, wij hebben verkeerd gecommuniceerd”, zei de premier.

Rutte zei ook dat de besmettingen nu nog „gelukkig in een beperkte leeftijdsgroep” worden gevonden - jongeren die minder risico lopen op ziekenhuisopname. Hij sprak ook de hoop uit dat dit zo blijft.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Goede duiding van @mzelst bij stijging ziekenhuisopnames: in absolute aantallen nog klein, maar dus al verdubbeling ten op zichte van vorige week. En toch ook jongeren die nu worden opgenomen. https://t.co/nSoEpXdcZF

Lichte stijging? Al twee dagen achtereen verdubbeling van vorige week. Bij NICE zien we dat het vooral de jongeren zijn nu (correspondeert met feestweekend van 2 juli). Besmettingen bij oudere groepen lopen nu ook omhoog (zoals altijd) dus opnames daarvan komen nog. pic.twitter.com/WnqOdMSMmB

— Marino van Zelst🌱 (@mzelst) July 14, 2021

RIVM meldt ruim 10.000 nieuwe positieve tests

Het afgelopen etmaal zijn bij het RIVM 10.492 positieve coronatests gemeld, 2.632 meer dan op dinsdag. Ook is één nieuwe coronadode geregistreerd, meldt het rijksinstituut woensdag. Deze aantallen vallen mogelijk hoger uit wegens vertraging in de rapportages afgelopen dagen.

De explosieve stijging van het aantal positieve tests sinds begin juli is vooralsnog niet direct terug te zien in de ziekenhuisbezetting. Woensdag liggen 212 Covid-patienten in het ziekenhuis, 8 meer dan een dag eerder. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC worden momenteel 74 mensen met Covid-19 verzorgd, waarmee nu één bed meer is bezet dan op dinsdag.

Extra geld voor evenementensector, ID&T zet kort geding toch door

Het demissionair kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit om de evenementensector te ondersteunen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken woensdag bekendgemaakt. Het geld is bedoeld voor ondernemers die een evenement moeten afblazen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

Voor de extra steun wordt de al bestaande Garantieregeling Evenementen op een aantal punten uitgebreid. Organisatoren kunnen een groter deel van de gemaakte kosten vergoed krijgen en ze krijgen langer de tijd om een aanvraag in te dienen. Het kabinet gaat daarnaast op zoek naar een gerichte oplossing voor ondernemers die tussen wal en schip dreigen te vallen. Cafés, nachtclubs en discotheken kunnen ook in het derde kwartaal gebruik blijven maken van de bestaande coronasteunpakketten.

Meerdaagse evenementen waren vanaf 30 juni weer toegestaan binnen het programma Testen voor Toegang, maar vorige week besloot het kabinet dat voorlopig terug te draaien vanwege verschillende corona-uitbraken. Het ministerie noemt dat „een grote klap voor de evenementensector en het nachtleven, en ontzettend zuur voor alle medewerkers en bezoekers”.

Festivalorganisator ID&T kondigde vorige week een kort geding aan vanwege de aanscherping van de maatregelen. Die rechtszaak gaat gewoon door, aldus de organisatie woensdag tegenover persbureau ANP. Hoewel de organisatie zegt blij te zijn met de steun voelt het als „een pleister voor het bloeden”. Het aan- en uitzetten van de festivalbranche is funest voor de gehele keten van leveranciers, artiesten en locaties, zegt een woordvoerder van ID&T.

Lees ook: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg: ‘Dit is een onmogelijke, onwerkbare situatie’

Het festival Live Again in Erp kon op 3 en 4 juli nog plaatsvinden, maar voor festivals in de zomer ziet het er een stuk slechter uit. Foto Sem van der Wal/ANP

VVD: versneld versoepelen was onverstandig

Met de kennis van nu vindt de grootste regeringspartij VVD dat het kabinet het coronabeleid „meer gefaseerd” had moeten versoepelen. Dat bleek woensdag tijdens een ingelast debat, naar aanleiding van de opvallend snel opgelopen besmettingscijfers.

Volgens Kamerlid Aukje de Vries (VVD) was het achteraf gezien onverstandig om de laatste stappen in het versoepelingsplan in één keer te zetten, zoals op zaterdag 26 juni gebeurde. Coalitiepartij D66 had het woensdag over „een forse misrekening”, aldus Kamerlid Jan Paternotte. „De winst die in maanden tijd is geboekt, is in twee weken verdampt.” Het debat vindt woensdag plaats in de Ridderzaal, in verband met de verbouwing van het Binnenhof.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Bijzondere setting voor het eerste coronadebat in het zomerreces. #Ridderzaal https://t.co/VM8x9RVYW2
Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Jan Paternotte (D66): „Drie weken geleden waren we nog zo lekker op weg, maar alsnog vlogen we uit de bocht. De winst die in maanden tijd is geboekt is in twee weekenden verdampt.” #coronadebat

De Vries vindt de kritiek op de „te luchtige communicatie” van het kabinet terecht. Premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) kwamen onder druk nadat ze vrijdag tijdens een persconferentie weigerden toe te geven dat er fouten zijn gemaakt en vragen hierover wegwuifden. Maandag boden ze alsnog excuses aan en erkende Rutte dat de extra snelle versoepeling van enkele weken „een inschattingsfout” is geweest. De Vries vindt wel dat de Tweede Kamer ook naar zichzelf moet kijken. „Wij zijn net zo goed akkoord gegaan met de versoepelingen.”

Door de hoge besmettingscijfers zijn veel jongeren besmet geraakt. Bovendien dreigt Nederland donderdag rood te kleuren op de Europese kaart en is er veel onzekerheid ontstaan over al geplande vakanties. Sinds vrijdag moeten horecazaken weer om middernacht dicht zijn en mogen nachtclubs helemaal niet meer open.

Lees ook: Hoe het kabinet zich toch weer liet verrassen door het coronavirus

Paternotte vindt dat Rutte en De Jonge beter moet kijken naar wat er in omliggende landen gebeurt. De Jonge suggereerde onlangs dat de snelle verspreiding van de Deltavariant in het VK Nederland bespaard zou blijven. De Britten, zei de minister, hebben een andere „prikstrategie”, die minder goed bescherming biedt, en een grote Indiase gemeenschap, waar de Deltavariant welig zou tieren.

Wat Paternotte betreft is dat een verkeerde inschatting geweest. „Ik denk dat we er nu maar beter van uit kunnen gaan dat we hier wél gaan zien wat in het VK gebeurt.” Hij vindt dat het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, net als eerder in de coronacrisis weer elke week moet gaan bekijken hoe de situatie zich ontwikkeld. Attje Kuiken (PvdA) had het over het „onder curatele” plaatsen van het kabinet.

Minister: gezondheidspas pas vanaf eind augustus verplicht voor Franse jongeren

Kinderen tussen twaalf en achttien jaar hoeven in Frankrijk nog geen gezondheidspas te laten zien als ze naar een restaurant of winkelcentrum gaan. Dat verduidelijkte gezondheidsminister Olivier Véran dinsdag op televisie. Veel gezinnen zouden anders door de aangescherpte maatregelen die maandag werden aangekondigd in de problemen komen, omdat Frankrijk nog niet is begonnen met het vaccineren van jongeren.

De gezondheidspas is vergelijkbaar met de Nederlandse CoronaCheck-app. Fransen kunnen met de pas laten zien dat ze gevaccineerd of getest zijn. Vanaf 21 juli is de pas in Frankrijk verplicht voor wie naar restaurants, winkelcentra of culturele instellingen wil. Maar jongeren onder de achttien jaar zijn dan veelal nog niet gevaccineerd en zouden zich om de 48 uur moeten laten testen. Voor hen is de pas daarom verplicht vanaf 30 augustus, zei Véran. Op die manier lopen ook vakanties deze zomer geen gevaar.

Met de pas is het volgens Véran ook mogelijk om binnenkort de mondkapjesplicht af te schaffen. Ondanks de Deltavariant verwacht de minister dat de plicht voor mondkapjes vanaf 21 juli niet meer geldt voor plekken die alleen toegankelijk zijn met de pas.

Olivier Véran heeft verduidelijkt dat de gezondheidspas voor jongeren pas vanaf eind augustus verplicht is. Foto Ludovic Marin/AFP

Badgasten moeten plek op Belgisch strand reserveren

België begint dit weekend met een aanmeldsysteem voor de drie drukste stranden in Oostende. Dat melden Belgische media dinsdag. De weersvoorspellingen voor het weekend zijn zomers en de badplaats verwacht dan ook veel bezoekers. Ook vorig jaar is met zo’n systeem gewerkt.

Badgasten kunnen een plek reserveren op het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand. Voor andere stranden is geen aanmelding nodig. Het systeem moet ervoor zorgen dat mensen coronaproof naar het strand kunnen en dus voldoende afstand kunnen houden. Door het aanmelden verplicht te maken is het mogelijk om de verwachte drukte in de gaten te houden en zo maatregelen te treffen, zegt burgemeester Bart Tommelein van Oostende tegen de VRT. Treinvervoerder NMBS maakte vorige maand al bekend speciale kusttreinen in te zetten, waar mensen een plek kunnen reserveren.

België scherpt daarnaast een aantal maatregelen aan. Wie naar het buitenland vertrekt of juist terugkeert en niet de juiste documenten bij zich heeft, moet een boete van 250 euro betalen. Bij een vervalsing kan de boete oplopen tot 750 euro. Ook vervoersmaatschappijen kunnen beboet worden, omdat ze soms te laks reageren, zeggen de gerechtelijke diensten. Luchtvaartmaatschappijen die reizigers niet controleren of onterecht toelaten, kunnen gevangenisstraffen of een boete tot 48.000 euro krijgen.

Met het warme weer op komst, is de verwachting dat veel Belgen naar Oostende trekken. Foto Shutterstock

Gratis vaccinatieprogramma in Sint-Maarten verlengd

Sint-Maarten verlengt het vaccinatieprogramma zodat mensen ook in de eerste week van augustus nog zonder afspraak gratis een vaccin tegen het coronavirus kunnen halen. Dat heeft het Vaccinatie Management Team (VMT) dinsdag besloten, nadat er afgelopen week een hogere vaccinatieopkomst was op het eiland. In mei besloot het VMT juist dat mensen vanaf 1 augustus alleen nog een prik kregen als zij eerst een afspraak maakten. Zij moesten dan ook voor het vaccin betalen.

Sint-Maarten noemt het extra belangrijk dat de inwoners zich laten vaccineren nu de Deltavariant in opkomst is. De regering roept mensen van twaalf jaar en ouder daarom op om binnen drie weken hun eerste prik te halen. Ze krijgen dan automatisch een afspraak voor hun tweede prik. Iedereen krijgt waarschijnlijk gratis het BioNTech/Pfizer-vaccin, de vaccinaties die vanuit Nederland naar het eiland worden gestuurd.

Ruim 23.000 volwassenen op Sint-Maarten hebben inmiddels hun eerste prik ontvangen. Dit is ongeveer 50 procent van de bevolking. Bijna 20.000 van hen zijn inmiddels volledig gevaccineerd. Bij pop-uplocaties voor vaccinaties was de opkomst vooral hoger dan verwacht: dit weekend kwamen daar bijna achthonderd mensen op af. Sint-Maarten gaat daarom ook door met pop-ups op centrale plekken.

Vaccinaties gaan met het vliegtuig naar Sint-Maarten en andere eilanden in de regio. Foto Tim van Dijk/ANP

54 procent Nederlanders: snel versoepelen was onverantwoord

Ruim de helft van de Nederlanders, 54 procent, vindt het onverantwoord van de regering dat de coronamaatregelen zo snel zijn versoepeld. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research woensdag na onderzoek in opdracht van de NOS.

Vooral mensen die zich hebben laten vaccineren verwijten de regering dat te snel is versoepeld. Het gaat dan om 61 procent. Na de persconferentie van vorige week vindt inmiddels 41 procent van alle respondenten dat er verder aangescherpt moet worden. Vooral ouderen zijn voor aanscherpingen. Slechts 34 procent van de jongeren is het daarmee eens. Maar het is ook niet zo dat jongeren de maatregelen massaal willen loslaten: slechts 3 procent wil dat.

De ondervraagden die vinden dat de coronamaatregelen aangescherpt moeten worden, zijn vaak boos of teleurgesteld in het kabinet. Vooral demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) krijgt veel verwijten. Deze groep roept op bestaande maatregelen, zoals de anderhalvemeter, strenger te handhaven. Mensen die vinden dat het niveau van de huidige maatregelen voldoende is, ergeren zich met name aan het jojo-beleid van het kabinet. Ze vrezen dat het beleid alleen maar onduidelijker wordt en het daardoor steeds lastiger te handhaven is.

Lees ook deze reconstructie: Hoe het kabinet zich toch weer door het coronavirus liet verrassen

‘Huurprijzen in vrije sector voor vierde kwartaal op rij gedaald’

De prijs van huurwoningen in de vrije sector is in het tweede kwartaal van 2021 gedaald. Gemiddeld betaalden huurders 2 procent minder per vierkante meter, ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt woensdag uit cijfers van woningplatform Pararius. Het is het vierde kwartaal op rij dat de prijzen zijn gedaald.

Nieuwe huurders betaalden in het tweede kwartaal gemiddeld 16,37 euro per vierkante meter. De prijzen zijn het meest gedaald in Amsterdam, waar huurders gemiddeld 6,8 procent minder betalen, vergeleken met vorig jaar. De prijzen in de hoofdstad zijn nog wel het hoogst van Nederland: huurders betalen 21,53 euro per vierkante meter. In Utrecht bleven de huurprijzen gelijk. In Eindhoven, Den Haag, Amstelveen en Breda daalden de prijzen ook.

Minder expats

Dat de huurprijzen in grote steden zijn gedaald, kan onder andere worden toegeschreven aan het wegblijven van expats als gevolg van de coronacrisis, zegt Pararius. Dat heeft op korte termijn effect gehad op het huuraanbod en de prijzen. Verhuurders stelden de prijzen naar beneden om zo een bredere doelgroep te trekken en leegstand te voorkomen. De expatmarkt lijkt inmiddels wel op gang te komen: er is steeds meer interesse uit het buitenland voor de huurwoningen die op het woningplatform staan.

Er zijn ook middelgrote steden waar de huurprijzen stegen: in Lelystad met 12,5 procent (14,26 euro) in Almere met 7,9 procent (14,55 euro). Pararius ziet dat middelgrote steden net buiten de Randstad steeds meer in trek zijn. De huurprijzen zijn daar lager en de verbindingen met grote steden als Utrecht en Amsterdam zijn goed.

De huurprijzen zijn het meest gedaald in Amsterdam. Foto Kim van Dam/ANP/Hollandse Hoogte

Welkom in dit blog

In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de coronacrisis in binnen- en buitenland bij. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van dinsdag 13 juli:

 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag stevige kritiek geuit op landen die extra doses van coronavaccins bestellen om deze als derde prik toe te dienen, terwijl in andere landen nog lang niet genoeg vaccins zijn om iedereen te kunnen inenten. Mike Ryan, hoofd van het crisisprogramma van de WHO, zegt dat zij daarmee „honderden miljoenen mensen veroordelen tot het niet beschermd zijn” tegen het virus.
 • In Nederland is het reproductiegetal van het coronavirus gestegen naar 2,17 (met een marge van 2,07 tot 2,27), wat betekent dat elk besmet persoon gemiddeld meer dan twee anderen infecteert. Het reproductiegetal voor enkel de Deltavariant van het virus ligt met 2,52 (2,37 tot 2,67) nog wat hoger.
 • Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt meldingen van een nieuwe, ernstige bijwerking van de coronavaccins van farmaceuten AstraZeneca en Janssen. Het gaat om elf meldingen na een prik met AstraZeneca en twee na Janssen.
 • Afgelopen week zijn bij het RIVM in totaal 51.957 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee is het aantal coronabesmettingen in de periode van 7 tot en met 13 juli verzesvoudigd vergeleken met de week ervoor. De cijfers gingen sinds het begin van de coronacrisis niet eerder zo snel omhoog. Dat blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het instituut.

Lees hier het hele blog van dinsdag 13 juli terug