In beeld

Corona-editie Cannes voltrekt zich zonder grote problemen

Ondanks veel angst voor een corona-uitbraak lijkt de 74e editie van het Filmfestival van Cannes, met nog drie dagen te gaan, ongeschonden de eindstreep te halen. Dankzij veel maatregelen hield de organisatie het virus grotendeels buiten de deur en regisseurs als Paul Verhoeven, Wes Anderson en Sean Penn zorgden voor voldoende rumoer. Een grote favoriet voor de Gouden Palm heeft zich nog niet aangediend. De critici speculeren erop los welke van de 24 competitiefilms de voorkeur gaat hebben van het team van juryvoorzitter Spike Lee, de eerste persoon van kleur in de geschiedenis van het festival.
Het festival kende dit jaar de ere-Palm toe aan actrice Jodie Foster. De tweevoudig Oscarwinnares bezocht het festival voor de eerste keer in 1976. Zij had haar grote doorbraak op dertienjarige leeftijd met haar rol als sekswerker in 'Taxi Driver' van Martin Scorsese, de grote winnaar van dat jaar.
Foto Ian Langsdon/EPA
Niet alleen de competitiefilms gaan in première op het festival, Cannes zet ook een aantal nieuwe titels ‘out of competition’ in het zonnetje. De Franse thriller 'BAC Nord' is een geslaagde reconstructie van een grote fraudezaak waar de politie in Marseille in 2012 mee worstelde. Netflix heeft de rechten van de film inmiddels gekocht.
Foto Reinhard Krause/Reuters
Een van de meest besproken films in competitie is 'Petrov’s Flu' van regisseur Kirill Serebrennikov. Het hallucinante drama volgt een dag uit het leven van een striptekenaar in een nabije toekomst waarin Rusland in de ban is van een mysterieus griepvirus.
Foto John MacDougall/ AFP
Tijdens het festival worden op het strand elke avond in de openlucht klassiekers en nieuwe blockbusters vertoond waar de lokale bevolking en toeristen gratis heen kunnen. Dit jaar stond onder meer het actievehikel 'Fast & Furious 9' op het programma.
Foto Eric Gaillard/Reuters
De grootste ster in Cannes dit jaar was Matt Damon die zijn nieuwe film 'Stillwater' presenteerde. Hij speelt een Amerikaanse redneck die naar Frankrijk reist om zijn dochter te helpen. Zij zit gevangen voor een moord die ze niet gepleegd zou hebben. Op de foto arriveren actrice Malea Emma Tjandrawidjaja en Jodie Turner-Smith voor de galapremiere.
Foto Brynn Anderson/AP
Met de komedie 'The French Dispatch' van Wes Anderson landde dit weekend een enorm sterrencircus in Cannes. De extreem gestileerde film vertelt over de redactie van een magazine dat de laatste editie aan het maken is. Adrien Brody en Tilda Swinton (te zien op de foto) zijn twee van de hoofdrolspelers.
Foto Ohanna Geron/ Reuters
De Russische acteurs Yuri Kolokolnikov, Chulpan Khamatova, Ivan Dorn en Yuliya Peresild verschuilen zich achter een podium tijdens een fotomoment voor de film Petrov’s Flu. De fotografen mochten zich deze editie vanwege corona tijdens de talloze fotoshoots niet verplaatsen.
Foto Valery Hache/AFP
De terugkeer van de Franse vedette Catherine Deneuve op de rode loper was een van de hoogtepunten van deze editie. De 77-jarige ster presenteerde de competitiefilm 'De son vivant' waarin ze de moeder speelt van een 40-jarige man die aan kanker lijdt.
Foto John MacDougall/ AFP
Sean Penn verschijnt op de rode loper met zijn dochter Dylan. De twee acteurs zijn samen te zien in het drama 'Flag Day', over een oplichter die probeert de getroebleerde relatie met zijn dochter te herstellen. Het drama werd wisselend ontvangen, maar het spel van de 30-jarige Dylan wordt unaniem geprezen.
Foto Gonzalo Fuentes/AFP
De veiligheidsmaatregelen zijn dit jaar vanwege corona verscherpt. Iedere bezoeker moet een bewijs tonen van twee vaccinaties óf een negatieve pcr-test van maximaal anderhalve dag oud. De tassencontroles en de metaaldetectiepoortjes waren er tijdens vorige edities ook al.
Foto Reinhard Krause/Reuters
Kunstenaar J.R. wordt ook wel de Franse Banksy genoemd, omdat zijn precieze identiteit niet bekend is. De artiest brak door met het plakken van enorme zwart-witportretten op allerlei gebouwen. J.R. was aanwezig bij de wereldpremière van 'Flag Day'.
Foto Ian Langsdon/EPA
Met zijn drama 'Tre Piani' dingt de Italiaanse regisseur Nanni Moretti voor de achtste keer in zijn carrière mee naar de Gouden Palm. Hij won de prijs al eens voor zijn drama 'La Stanza del Figlio'. Het Amerikaanse model Bella Hadid verscheen op de galapremière met een opvallende gouden ketting die haar borsten bedekte.
Foto Eric Gaillard/Reuters
Het Thaise modefenomeen Nichapat Suphap heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot een graag geziene gast op feesten en partijen. Zij ontbrak in Cannes niet en bezocht onder meer in couture de galapremière van 'De son vivant'.
Foto Caroline Blumberg/EPA
Met zijn nieuwe epos 'Benedetta', over de liefde tussen twee lesbische nonnen in de late middeleeuwen, heeft de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven de tongen flink losgemaakt. Vooral de masturbatiescène met een Mariabeeld werd na de eerste vertoningen veel besproken. De 82-jarige Verhoeven poseerde op de rode loper met zijn twee hoofdrolspeelsters, Virginie Efira en Daphne Patakia.
Foto Ian Langsdon/EPA