Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af

Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost.
Medewerkers van de GGD Brabant Zuidoost. Foto Rob Engelaar/ANP

De vaccinatiebereidheid is in Nederland iets toegenomen ten opzichte van het vorige meetmoment. Dat meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdag op Twitter. Van de ondervraagden in een driewekelijkse enquête bleek 89 procent bereid om zich te laten inenten tegen Covid-19. Bij het vorige meetmoment was dit nog 87 procent.

Het RIVM heeft tussen 29 juni en 5 juli een enquête afgenomen onder zo’n vijftigduizend mensen van zestien jaar en ouder. Met name in de groep ondervraagden tussen de 25 en 39 jaar waren meer mensen bereid om zich te laten prikken dan drie weken eerder. De vaccinatiebereidheid in die leeftijdscategorie is met 5,8 procentpunt toegenomen ten opzichte van de vorige meting.

In Nederland zijn op dit moment zo’n 6,4 miljoen mensen volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Daarnaast zijn ruim 4,3 miljoen mensen één keer geprikt met een vaccin waarvoor twee injecties nodig zijn voor maximale effectiviteit.

Draagvlak coronaregels
Hoewel de vaccinatiebereidheid iets is toegenomen, is het draagvlak voor de coronamaatregelen gedaald. Dat blijkt uit een aparte steekproef van het RIVM onder zo’n vijfduizend mensen. Ongeveer 87 procent was begin juli bereid om thuis te blijven bij klachten, terwijl dit drie weken eerder nog 90 procent was.

Ook is het draagvlak iets afgenomen voor het hoesten en niezen in de elleboog, het vermijden van drukke plekken, het laten testen bij klachten en anderhalve meter afstand houden. De bereidheid voor die maatregelen onder ondervraagden schommelt volgens de jongste cijfers tussen de 81 en 85 procent.

Correctie (14 juli 2021): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de vaccinatiebereidheid in de leeftijdscategorie 25-39 jaar met ’5,8 procent’ was toegenomen. Dat moest zijn ’5,8 procentpunt’. Het is hierboven aangepast.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Vaccinatiebereidheid weer iets toegenomen, draagvlak maatregelen neemt verder af